Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

17. zimski pohod na Viševico

Darko Mohar: Planinci hrvaškega Primorja zelo radi sodelujejo na različnih spominskih pohodih. In ne samo to, radi jih tudi organizirajo.

Tako so reška planinska društva Duga, Kamenjak in planinska skupina Bazovica decembra združeno sodelovali na spominskemu zimskemu pohodu na Javornik nad Idrijo, januarja pa se udeležili že sedemnajstega zimskega pohoda na Viševico.

Viševica je 1428 metrov visoka gora nad Crikvenico, oziroma Ličkim poljem v Gorskem kotarju. Čeprav je v letnem času lahko dostopna z več strani, so zimski pohodi zaradi obilice snega, močnih vetrov, predvsem burje in pogosto poledenelega vršnega grebena kar naporni in včasih tudi nevarni.
Pohod na vrh organizira PD Strilež iz Crikvenice, štart je pri planinskemu domu Vagabundina koliba na Ravnem na višini nekaj čez osemsto metrov.

Letošnji pohod je bil bolj spomladanski kot zimski. Planince so spremljali sončno in toplo vreme brez vetra, rascveteli telohi in krasni razgledi na Kvarnerski zaliv z Učko in otoki, Velebit, Gorski kotar z Risnjakom in Snježnikom, v daljavi so iz pokrajine izstopali zasneženi vrhovi Kamniških in Julijskih Alp ter Karavank.
Na vrhu se je zbralo rekordnih več kot 400 planincev ki so lahko dolgo poležavali na kopnih in toplih travah razglednega vrha.

Pohod je lepa priložnost za utrditev starih planinskih prijateljstev kakor tudi za navezavo stikov z novimi. Reške planince posebno veseli da je po nekaj desetletjih razbijanja na majhna planinska društva dozorela zavest da nekaj v hrvaškemu planinstvu lahko naredijo samo s skupnimi močmi in da so taki pohodi priložnost za skupen nastop. Veseli tudi da se zimskega pohoda na Viševico redno že vrsto let udeležujejo tudi slovenski planinci, predvsem člani PD Ljubljana - Matica in da nobena politika ne more prekiniti že zdavnaj navezane stike.

Darko Mohar
PS Bazovica/PD Snežnik


 

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave
Značke:
novosti pohod

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti