Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

3. redni občni zbor

Slovenska vojska: ... Združenja vojaških gornikov Slovenije. » ... Nepremagljivi smo bili takrat, ko znoj napora vzpenjanja navkreber ni predstavljal, v prispodobi, joka stokajoča posameznika ...«

V soboto, 21. januarja, je v Centru za obrambno usposabljanje v Poljčah potekal 3. redni občni zbor Združenja vojaških gornikov Slovenije (ZVGS). Občnega zbora sta se udeležila tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in načelnik GŠSV mag. Alojz Šteiner. ZVGS je član Mednarodne federacije vojakov gorskih enot (International Federation of Mountain Soldiers – IFMS), vanjo pa so poleg Slovenije vključene še Avstrija, Francija, Italija, Nemčija, Poljska, Španija, Švica in Združene države Amerike. ZVGS je bil ustanovljen 23. novembra 2007 v Centru za obrambno usposabljanje v Poljčah.

Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič je poudarila pomen civilno-vojaškega sodelovanja in recipročnosti med MO oziroma SV ter ZVGS. Osredotočila se je na smučarsko tekmo pod Mangartom, ki je potekala 3. junija 1945. Takrat je namreč 10. gorska divizija iz ZDA organizirala smučarsko tekmo, Vojaški muzej SV in ZVGS pa sta o tem dogodku pripravila razstavo, ki je bila predstavljena tudi v ZDA. Ta razstava je po besedah ministrice za obrambo dr. Ljubice Jelušič odprla marsikatera vrata. 10. gorska divizija je namreč prav v Zgornjem Posočju končala svoje poslanstvo v Evropi, nato pa so jo prestavili v Azijo. »Kljub zgodovini in dogodkom so gorniki dokazali, da je treba ideologijo pustiti doma. V gorah sta pomembni spoštovanje eden drugega in spoštovanje narave. Vojaki in vojakinje dokazujete, kako trdna je navezanost vojske na svoj narod. Moč, ki jo vojska ima, je posledica trdne zveze, ne s politiko, ampak z narodom. Prav prek te tekme bo SV znova prišla na Tolminsko,« je končala ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič.

Načelnik GŠSV generalmajor mag. Alojz Šteiner je poudaril pomen povezovanja aktivnih in upokojenih pripadnikov SV ter vseh drugih ljubiteljev gora v združenje, kakršno je ZVGS, ter njihovega prostovoljstva. ZVGS je del Slovenske častniške in podčastniške organizacije. »Gorništvo ima v naši domovini bogato tradicijo in predstavlja del nacionalnega značaja. Ta se izraža v volji in pogumu pa tudi ljubezni do lepot naših gora ter v zavedanju, da jih je treba zavarovati in ohraniti za prihodnje generacije. V tem se zrcali druga posebnost ZVGS, zato me veseli, da ste tako dejavni in motivirani ter prispevate k ohranjanju tradicije in spominov na vse tiste, ki so v gorah izgubili življenje. Prostovoljnost in pripadnost organizaciji je tisto, kar velja še posebej negovati, in vi ste pravi zgled za to,« je v nagovoru povedal generalmajor mag. Alojz Šteiner.

Poveljnik PDRIU brigadir mag. Bojan Pograjc je poudaril, da sta gorništvo in vojaško gorništvo del slovenske narodne kulture, ki se je v temeljih oblikovala med svetovnima vojnama v prejšnjem stoletju in nadgrajevala do danes, ter dodal: »Gore so od nekdaj bogatile in spremljale naš vojaški gorniški svet. Več kot prinesemo s seboj, bolj nas oplemenitijo in potem še več odnesemo s seboj v dolino. S pomočjo obeh svetov, tistim gorskim in tistim dolinskim, ki se prepletata in zlivata drug v drugega, se bližamo sami sebi in drugim. Vojaško gorništvo nam vedno znova odpira nov pogled na bistvo zgodovine našega naroda. Najmočnejši, v kulturnem smislu, smo bili, ko se nismo združevali v ideologije. Nepremagljivi smo bili takrat, ko znoj napora vzpenjanja navkreber ni predstavljal, v prispodobi, joka stokajoča posameznika, temveč solza sreče na poti k zmagi.«

Predsednik ZVGS Janez Kavar je predstavil delo združenja v preteklem obdobju in cilje za prihodnost. Velik pomen namenjajo sodelovanju s Slovensko vojsko in organizaciji dogodkov, katerih bistvo je druženje članov ter privržencev združenja. Letos bodo prvič po 66 letih organizirali smučarsko tekmo pod Mangartom, ki so jo 3. junija 1945 izvedli pripadniki 10. gorske divizije iz ZDA. Dogodek naj bi postal tradicionalen, s čimer bi oživili del skupne slovensko-ameriške vojaške zgodovine.

Foto in video: Borut Podgoršek, MORS

 24.01.2011

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti VOJ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti