Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pripadniki ameriške vojske v slovenskem visokogorju

Revija Slovenska vojska - Nataša Oblak: V Gorski šoli je 25 podčastnikov 172. pehotne brigade ameriške kopenske vojske 10. decembra končalo enajstdnevni tečaj

Kot je dejal vodja usposabljanja iz zimskega gorništva nadporočnik Bernard Polanec, so najprej načrtovali usposabljanje iz gorske taktike, vendar so se zaradi različnih ravni znanja pripadnikov odločili, da program prilagodijo osnovam gorništva v zimskih razmerah. Pripadniki so skozi usposabljanje pridobili veliko znanja o hoji na krpljah in smučeh, o izdelavi bivaka in bivakiranju v zimskih razmerah, o spuščanju po vrveh v zimskih razmerah, o pripravi vrvne ograje v snegu ter o prilagajanju na sneg in mraz. Prav tako so namenili velik poudarek seznanitvi z opremo in njeni pripravi, saj je ključnega pomena za učinkovito uporabo v zahtevnih zimskih razmerah. Inštruktorji so tečajnike učili pravilno uporabo in vzdrževanje gorniške opreme za snežne razmere.
Prvi teden so podčastniki iz mešanih rodov 172. pehotne brigade ameriške kopenske vojske iz vojaške baze v nemškem Grafenwohru s snemalcem in fotografom ameriške vojske preživeli noč v visokogorju. Drugi teden, ko je v slovenskem visokogorju zapadlo veliko snega, so tečajniki spoznavali tehnike preživetja v zimskih razmerah in preživeli prvo noč v snežnih bivakih, ki so jih naredili sami, drugo noč pa so postavili šotore in prespali v njih. Kot je dejal nadporočnik Polanec, je tečaj potekal v težkih razmerah, zato je osvojeno znanje ameriških vojakov toliko večje. 

Besedilo: Nataša Oblak
Fotografija: Bruno Toič

 

 

Revija Slovenska vojska
Letnik XIX/1 21. januar 2011 PDF 5,5 MB

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti VOJ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti