Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Ali Američani in Italijani (raz)prodajajo Triglavski narodni park?

torek, 23. marec 2004, ob 17:11, Franci Savenc, ogledov: 781

Večer, 23.03.2004, Slovenija - Sladžan Umjenovič: Uprava Triglavskega narodnega parka protestira proti oglasu, ki se je pojavil v italijanskem časopisu Corriere della Sera

Uprava Triglavskega narodnega parka protestira proti oglasu, ki se je pojavil v italijanskem časopisu Corriere della Sera


Ali Američani in Italijani (raz)prodajajo Triglavski narodni park?


V TNP še poudarjajo, da naj bi se bil podoben primer zgodil že v začetku devetdesetih let, ko naj bi bili tujci kupovali neokrnjena zemljišča v Posočju - Po njihovih trditvah obstajajo skrbno deponirane pogodbe, ki bodo objavljene, ko bo čas primeren


Uprava Triglavskega narodnega parka (TNP) javno protestira proti slikovnemu in pisnemu oglasu, ki se je sredi marca pojavil v največjem italijanskem časopisu Corriere della Sera. "Oglas vabi ameriške in italijanske investitorje v Slovenijo. Za svojo prepričljivost so vzeli znan krajinski motiv z osrednjega območja Triglavskega narodnega parka, natančneje iz Zapodna v Trenti. Zato se sprašujemo, ali ni kdo že začel razprodajno akcijo v soškem delu našega narodnega parka," se razburja Janez Bizjak, direktor Triglavskega narodnega parka.

Bizjak je že na obeh posredniških naslovih, ki sta navedena v spornem časopisnem oglasu, pisno protestiral. Skrivnostna posrednika iz Rima in New Yorka se ne odzivata, zato se upravi TNP vsa zgodba zdi zelo sumljiva. "Brez naše vednosti so zlorabili motive slovenskega nacionalnega parka, in sicer za lažnivo zavajanje investitorjev. Naročniki oglasa ponujajo naložbenikom izmišljene in za narodni park nesprejemljive priložnosti. Kljub nekajdnevnemu poizvedovanju nam ni uspelo odkriti skritega ozadja tega osupljivega oglasa," se jezi Janez Bizjak. "Res je, da nikjer v besedilu ni neposredno omenjen TNP, toda to je lahko le začetna previdnost naročnika oglasa. Fotografije in opis so dovolj zgovorni. Gre za prevaro."

V Triglavskem narodnem parku še poudarjajo, da naj bi se bil podoben primer zgodil že v začetku devetdesetih let, ko naj bi bili tujci kupovali neokrnjena zemljišča v Posočju. Po njihovih trditvah obstajajo skrbno deponirane pogodbe, ki bodo objavljene, ko bo čas primeren. Zemljišča v Posočju naj bi bili kupovali Italijani ali pa naj bi jih bili vzeli v stoleten najem. Dokazov o tem še nimajo; o tem naj bi krožile govorice predvsem na Bovškem, še dodajajo v TNP.

"Dovolj je razlogov za zaskrbljenost"

"Ker je v oglasu omenjen 1. maj 2004, datum uradne vključitve atraktivnih območij v Evropsko unijo, je naša slutnja o uresničevanju druge faze razprodaje utemeljena. Dovolj je razlogov za zaskrbljenost. Oglaševanje golf igrišč in zabavno-rekreacijskih centrov na območju TNP je objavljeno v pravem času. Zaključuje se javna razprava o predlogu novega zakona o TNP, zato imajo predlagatelji novega zakona zdaj priložnost, da besedilo zakonskega predloga pripravijo tako, da slovenski nacionalni park ne bo razprodajna zaščitna znamka za dejavnosti, ki ne sodijo v narodni park. Oglas pa naj bo spodbuda občinam in državi za ponoven razmislek o prostorskem urejanju in prostorski strategiji Slovenije. Lastništvo zemljišč še ne pomeni samoumevne pravice do pozidave teh zemljišč. Tako je v Italiji, v Ameriki in v Evropi. Ali bo v Sloveniji zaradi sprenevedanja in brezobzirnih pritiskov kapitala tokrat drugače?" se sprašuje Bizjak.

V Sloveniji oglas "narobe razumeli"

Tiskovna predstavnica TNP Tina Markun nam je včeraj popoldne še sporočila, da sta se naročnika oglasa že pisno opravičila in priznala, da sta uporabila sporne fotografije. Kot sta navedla v svojem opravičilu, sta si fotografije "sposodila" iz turistične revije, ki jo izdaja naša letalska družba Adria Airways. Po mnenju tujcev so oglas v Sloveniji narobe razumeli in zatrjujeta, da v ozadju ne gre za nobene umazane posle. "Vsa zadeva je zelo čudna, kako bomo ukrepali naprej, se bo v teh dneh odločil direktor," je še dodala Markunova.

Tajnik Gorenjskega ekološkega združenja Vojko Bernard, ki je TNP tudi obvestil o spornem oglasu, pravi, da njihova preiskava o tej zgodbi še ni končana. O oglasu v italijanskem časopisu jih je obvestila sorodna nevladna organizacija; njenega imena za zdaj ni hotel izdati. "Videli bomo, kako se bodo stvari razpletale. Ko bomo zbrali dovolj podatkov, zdaj smo šele na začetku, bomo zagotovo obvestili kriminaliste," dodaja Bernard. Po njegovem mnenju grozi edinemu slovenskemu narodnemu parku najslabši scenarij - tuji kapital bi se rad polastil najlepših in neokrnjenih predelov Slovenije.

V Policijski upravi Kranj in generalni policijski upravi v Ljubljani so nam pojasnili, da v zvezi z domnevno spornim oglasom do včeraj niso prejeli nobene prijave.

Sladžan Umjenovič


Poobjava je brez kopije (tudi drugot videnega) oglasa, pod katero piše: Skrivnostna posrednika iz Rima in New Yorka v svojem oglasu ponujata gorsko središče za golf in kopališko-masažne dejavnosti.

eXTReMe Tracker