Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Analize reševalnega dela v letu 2010

GRZS - Jani Bele: Komisija za informiranje in analize GRZS je 18. januarja 2011 ob 17. uri v sejni dvorani gasilskega doma v Kranju pripravila sestanek o »Analizi reševalnega dela v letu 2010.«

Sestanka so se udeležili predstavniki postaj GRS Ljubljana, Kamnik, Mojstrana, Radovljica, Tolmin, Jezersko, Škofja Loka, Bohinj, Kranjska Gora in Tržič.

Janez Kosec (KINFO) je predstavil statistični pregled reševalnega dela v letu 2010. Pregled še ni popoln, ker nekaj postaj še ni admistrativno zaključilo vseh reševalnih akcij. Leto 2010 zaznamuje predvsem veliko reševanj in smrtnih primerov zaradi plazov.

Jani Bele (KINFO) se je zaustavil pri analizi posameznih akcij zaradi plazov ob organiziranih smučiščih (Vogel, Zelenica) in v gorah. Nihče od smrtno ponesrečenih ni imel pri sebi plazovne žolne. Tudi če bi jih imeli, jim ne bi koristile, kajti poškodbe, ki so jih dobili, ko jih je plaz nosil s seboj, so bile usodne. Plazovne žolne imejmo vedno s seboj, vendar se zavedajmo, da nas žolna sama še ne varuje pred plazom. Nadalje je prikazal sodelovanje gorskih reševalcev z ekipami Nujne medicinske pomoči pri primerih kapi v gorah (Šmarna gora, Nanos). Sezono je zaznamovalo tudi veliko posredovanj gorskih reševalcev pri nesrečeh zaradi izčrpanosti, kjer je bila ena v povezavi s podhladitvijo tudi usodna.

Miljko Lesjak (GRS Tolmin) je prikazal reševanje padalca, ki je zašel v nevihtni oblak. Zračni tok ga je dvignil do višine okoli 6.000 metrov, kjer je zaradi ohladitve izgubil zavest. Zračni tokovi so ga odložili 25 kilometrov stran od mesta, kjer je štartal. Imel je srečo, da ga je opazil domačin: nezavestnega, podhlajenega, z zmrznjenimi prsti.

Žarko Trušnovec (GRS Tolmin) je opisal obremenjenost reševalcev na dan, ko so imeli 4 reševalne akcije, od tega dve s smrtnim primerom. Posebno je izpostavil primer, ko morajo reševalci nuditi psihološko pomoč očividcem nesreče – otrokom.

Slavko Rožič in Primož Štamcar (oba GRS Tržič) sta analizirala reševalne akcije na obmejnem področju, kjer se pri reševanju pojavijo administrativni in jezikovni problemi (iskalne in reševalne akcije na Košuti in Ljubelju).

Janez Kosec (GRS Kamnik) je prikazal poizkus vrednotenja reševalnega, vzgojnega in organizacijskega dela na njihovi postaji.

Jani Bele

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
GRZS novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti