Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN - 18.01.11

Novice iz Koreje ter nekaj starejših

Spet je Slovenijo zajela odjuga in za kratek čas, pred novo ohladitvijo, pokvarila načrte ledu željnih. Zato bomo v tokratnih novicah pogledali na vzpone, ki so se v preteklih novicah izmuznili najinim ostrim očem ter obelodanili novice iz daljne Koreje.

Korejski slapovi
Jasna in Andrej Pečjak sta v Korejo prišla v prvih dneh januarja kot sodnika na prvi tekmi svetovnega pokala v lednem plezanju. Ta je bila v Cheongsongu, kakih 300 kilometrov JV od Seula. Po tekmi, ki sta se jo udeležila tudi dva naša tekmovalca, sta za pet dni odšla na sever v gorsko območje Seoraksan. Področje že dobro poznata saj je Andrej lani z domačimi plezalci preplezal njihov “naj” slap Tuang, Začela sta v vetru pri -14 stopinj s slapom Mepawi, ki je čisto blizu ceste. Visok je 60 metrov, težavnost pa glede na izbiro smeri od 5 navzgor, Naslednji dan je Andrej s korejskima soplezalcema plezal slap Sosung (Wi 6, 70 m), za katerega Andrej pravi, da je bil en zanimivejših slapov, kar  jih je kdaj plezal. Plezanje je popestrilo še sonce, ki je začelo topiti led na vrhu tako, da jih je dobro namočilo, čeprav je bilo globoko pod ničlo. S ceste sta opazila še en zanimiv slap, ki pa ga ne bi plezala, če ne bi njuna korejska prijatelja prebila dobre pol ure na uradu Narodnega parka, kjer sta morala dobiti novo dovoljenje za plezanje. Slap Sil je zelo spominjal na Zg. Ledinski slap, z mnogo krajšim dostopom.

Neprijetna zanimivost Koreje je dejstvo, da je za vsako gibanje izven poti v narodnem parku potrebno posebno dovoljenje. Korejci, ki niso včlanjeni v eno od dveh planinskih organizacij do dovoljenja sploh ne morejo. Pečjakoma so ga urejali preko njihove federacije že cel mesec v naprej. V dovoljenju sta določena tako dan kot tudi slap za katerega velja dovoljenje. Spreminjanje objekta tik pred zdajci pa brez znanja jezika ni možno. Tako se je Jasni in Andreju pripetilo, da sta četrti dan na sprehodu v dolino s templji na koncu opazila slap, pa jim na uradu nisva uspela dopovedati, da potrebujeta dovoljenje za vzpon. Gospod uradnik se je sicer prijazno klanjal in občudoval njuno dovoljenje od prejšnjega dne, ni pa razumel, da bi rada preplezala slap v “njegovi” dolini. Plezanje na črno bi pomenilo sramoto za gostitelje pri KAF ter globo 500 €. Zanimivo!

Stenar
Vzhodna stena Stenarja spade med naše najbolj željene snežno ledne stene. Orientacija in konfiguracija stene velikokrat naredita dobre razmere v številnih strmih smereh. Letos pravega navala še ni bilo, vem le za dva vzpona. Klemen Gričar je sporočil, da sta v torek 4. januarja, s prijateljem, gorskim vodnikom iz Gemone, Guidom Candolinijem preplezala Stenar. Vstopila sta po Vahici, izstopila pa po Tomazinovi smeri. Klemen je način vrednotenja povzel po pokojnem Janezu Kunstlju za katerega so bile razmere lahko samo dobre ali fenomenalne. Tokrat je torej ocenil razmere; spodaj fenomenalno in zgoraj odlično.

V isti steni, sta dan kasneje plezala tudi Andrej Erceg in Peter Juvan. Crni je dejal, da sta plezala Neki vmes, torej vmes med Opojem breztežnosti in Tomazinovo. Spodnji del je zahteval največ plezanja razmere pa so bile pretežno odlične.

Srečno oz. glede na kraje od koder pišem, suerte!

Tomaž Jakofčič

Arhiv: vse Alpinistične novice

 

 



Že po zaključku objave se nam je oglasill Primož Hozjan, ki je sporočil:

Kljub globalnem ogrevanju si nisem  predstavljal, da bom sredi januarja
užival v tako jesensko prijetnih temperaturah ...
V sopboto, 15. januarja, smo uživali v razgibanih in večinoma zelo kompaktnih in zgledno opremnljenih smereh Bele peči; le občlasno nas je zmotil kak sunek hladnega gorskega vetra.

Matej Bizjak (AO Kamnik), Simon Kurinčič (AO Idrija) in Goran Turudič (AO Litija) so preplezali: Bumerang (V/III-IV) in Avrikljev steber (VI+/V), prva dva pa v zaključku še Marabelo (VI+/IV-V).
Marjana in Primož Hostnik pa sva se podala v Katastrofula (IV/III), Marabela (VI+/IV-V) ter Stari maček (VII+/VI).

Značke:
AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti