Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"PlezalskePN - 12.01.11

Pet 8A+ "naveze" Čehovin - Kruder na turških balvanih

Po dobri bilanci v preteklem tednu zopet zatišje v številu in težavnosti vzponov. Peter Mrak je plezališču Senica preplezal Mejnike (8a) in v Mišji peči varianto White power (8a/a+). Sandi Pelko je na Tajskem plezal do 7c+, Rajko Zajc v Siurani do 7c na flash in 7b+ na pogled, Žiga Erman na Marjanu do 7c, prav tako Matic Obid v Dvigradu do 7c. Jernej Kruder je v turškem Baffa Lake kot zadnje preplezal novi boulder Futurama (7C). Prav tam je lepo serijo vzponov kompletiral Urh Čehovin, nazadnje je preplezal še The Phar side (8A+) in Sakarkayo (8A). Med tritedenskim plezanjem na turških balvanih sta tako Kruder in Čehovin preplezala skupaj pet boulderjev 8A+.

Poljak Lukaš Dudek je kar pogost obiskovalec Ospa in Mišje peči, lani je pri nas ponovil že dve 8c+, na sliki levo ga vidimo v Martinu Krpanu (9a). V začetku letošnjega leta je na pogled preplezal Matičkov svet (8b, NP) in Karies (8b, NP), v drugem poskusu pa je uspel tako v Viziji (8c) kot v Corridi (8c). Bolj kot sama navedba vzponov je za nas zanimiv njegov komentar »soft« za smeri v Ospu in Miški. So torej smeri v našem največjem plezališču res previsoko ocenjene?

Smer Photoshot (8b) v Margalefu sta pred kratkim ponovila Izidor Zupan in Gašper Pintar, na pogled pa jo je uspel preplezati Anglež James Pearson (slika levo). Pearson je zatem na enak način ponovil še dve 8b v granitu Tafroute v Maroku (avtor obeh je Dani Andrada deset let nazaj), ob tem pa dodal še novo trad smer s težavami E7/8 7a. UKC.

Američan Paul Robinson nadaljuje turnejo po najpomembnejših evropskih  balvaniščih, po Švici in Franciji je obiskal angleški Peak District (na sliki desno) in na hitro ponovil klasiko The Ace (8B). The Ace je sedeči začetek Jokerja z dolgim dinamom na koncu. Prvi ga je preplezal Jerry Moffat leta 2003, eno prvih ponovitev pa je opravil Ben Moon. Torej gre za znana imena iz časov, ko se je bouldering komaj začenjal ... DPM

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, zanimivosti, ... alp.ple@planid.org

Doslej objavljene Plezalske novice

Evolv, plezalke, plezalniki

Na strani Informacije lahko najdeš tudi podatke o plezalnih šolah; seznam zadnjih objav o njih je na:
gore-ljudje.net/arhiv/oznaka//

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46119

Novosti