Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Alpinist 6

torek, 23. marec 2004, ob 05:59, Franci Savenc, ogledov: 830

Ameriške revije v znamenju Thalay Sagarja - Za nas je seveda vrhunec članek Pavleta Kozjeka

Alpinist 6


Šesta številka ameriške revije Alpinist je v znamenju Thalay Sagarja, 6904 metrov visoke gore v Garvalski Himalaji (Indija). Na 22 straneh je prikazana zgodovina gore s krajšimi prispevki plezalcev, ki so v njenih stenah pustili svoje sledi.

Igor Koller, plezalec, ki je njega dni v prvenstvenem vzponu preplezal slovito Ribo v Marmoladi, opisuje prosto plezanje, ki se že več kot stoletje na svojevrsten način in z nespremenjenimi pravili odvija na Češkem.
Če je članek o plezanju na Grenlandiji, izpod peresa in fotoaparata Nathana Martina, bolj tradicionalen, pa je prava popestritev objava dnevnika Emilie Lee, s katerim so v Alpinistu pokazali na alpinizem in plezanje tudi kot na poseben način kreativnega izražanja in ne samo kot način življenja.

Za nas, slovenske bralce, je seveda vrhunec te številke članek Pavleta Kozjeka, je objavljen v slovenski različici tudi na teh straneh in verjamemo, da bo za marsikaterega drugega bralca tudi.
Pri branju Pavletove plezalske zgodbe z vsemi omenjenemi vzponi, bi naslov članka A Climber"s Tale lahko prevedli kar v »Plezalčevo bajko«. Ne bi se čudili, če bodo številni bralci Alpinista na koncu Pavletove zgodbe ostali odprtih ust in iz omare skušali izbrskati kakšen atlas, da bi videli, kje je že ta Slovenija, od koder prihajajo takšni Pavleti Kozjeki.

Urban Golob

eXTReMe Tracker