Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Tujci bi vlagali v naravni biser

ponedeljek, 22. marec 2004, ob 16:29, Franci Savenc, ogledov: 735

Delo, 22.03.2004, Slovenija - Blaž Račič: telefonski odzivnik v Rimu javlja, da je odgovorna oseba za informacije v zvezi z oglasno ponudbo v Sloveniji

Triglavski narodni park


Tujci bi vlagali v naravni biser


Nakup zemlje pravno-formalno ne bi bil sporen - Nemi italijanski telefoni Komu koristi oglas v italijanskem časniku, objavljen ob "pravem času"?


Jesenice - Na telefonski številki v oglasu, ki je bil minuli teden objavljen v italijanskem časniku Corriere della Sera, s katerim italijanska družba Construction Projects di Roma in I. B. C. New York vabita vlagatelje v Triglavski narodni park (TNP), se ni javil nihče, telefonski odzivnik v Rimu pa javlja, da je odgovorna oseba za informacije v zvezi z oglasno ponudbo v Sloveniji. Po dodatnem preverjanju smo ugotovili, da prvega podjetja ni niti na internetu.

Janez Bizjak, direktor TNP, je že povedal, da o ponudbi ne ve ničesar in da so že protestirali, "saj so Italijani brez naše vednosti zlorabili motiv TNP" , bovški župan Danijel Krivec pa je povedal, da so tudi sami poskušali priklicati ponudnike. "Na naše klice na dve telefonski številki, ki sta bili objavljeni v oglasu, se nihče ni odzval. Ne vem, kdo je sprožil to akcijo, prav tako nas nihče ni kontaktiral, zato smo bili zelo presenečeni. Po našem mnenju gre za taktično provokacijo," je povedal Krivec. Posebnega povpraševanja po zemljiščih v območju Triglavskega narodnega parka ne zaznavamo," je povedal Krivec.

Kaj na oglas v italijanskem časniku pravi slovensko zunanje ministrstvo (MZZ)? Nataša Prah, odgovorna za odnose z javnostmi, je za Delo povedala, da s tem primerom MZZ nima nič in da so za oglas izvedeli iz medijev.

Glede zaskrbljenosti, ki jo je izrazil Vojko Bernard iz gorenjskega ekološkega združenja, češ da gre za razprodajo najlepšega slovenskega premoženja in da naj bi bilo zato jasno, zakaj je v predlogu zakona o TNP zapisano, da bi Zadnjo Trento izločili iz osrednjega območja parka, pa je Krivec povedal, da so domačini sami predlagali, naj bi Zadnjo Trento, Zadnjico, del doline Loške Koritnice in del območja okoli mejnega prehoda Predil izvzeli iz osrednjega območja parka.

"Špekulacije, da bi domačini izrazili interes po izločitvi teh območij iz osrednjega območja parka zaradi možnosti prodaje zemljišč, odpadejo," je prepričan bovški župan, "saj so to predlagali zaradi infrastrukturnih zadev. Prav tako v prostorskih dokumentih ne predvidevamo večjih gradenj in tudi sedanje objekte je mogoče urediti oziroma prenoviti le v sedanjih gabaritih."

Oglas v italijanskem časniku je bil objavljen ob "pravem času" . V Sloveniji se končuje burna javna razprava o predlogu novega zakona o TNP in pripravlja besedilo zakonskega predloga, po katerem TNP ne bo blagovna znamka za dejavnosti, ki ne spadajo v narodni park. Italijani namreč v oglasu vabijo vlagatelje za gradnjo toplic, kopališč in igrišč za golf.

Sicer pa je pol zemljišč na območju TNP državnih, druga so cerkvena in zasebna. Triglavski narodni park sega v sedem občin, največja deleža (30,9 odstotka) sta v bovški in bohinjski občini (26,1 odstotka ozemlja). Deleži drugih občin so manjši: Kranjska Gora 16,5 odstotka, Bled 14, Tolmin 8,5, Kobarid 3,9 in Jesenice 0,1 odstotka.

Blaž Račič

eXTReMe Tracker