Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ohranjen pomen planinske tradicije Slovencev

Večer, Vrt, narava, gore - Sanja Verovnik: Slovenski planinski muzej v Mojstrani je odprt slabih pet mesecev, pa ga je obiskalo že približno 15 tisoč obiskovalcev iz vse Slovenije.

Da se je odprtje Slovenskega planinskega muzeja (SPM) izkazalo za pametno odločitev, so že zdavnaj dokazali številni obiskovalci, ki so od avgusta, ko je odprl svoja vrata, prestopili njegov prag. 15 tisoč obiskovalcev je lepa popotnica za prihodnost muzeja, čeravno vodja muzeja Miro Eržen pričakuje, da se bo letos številka povečala za vsaj dvakrat. Med obiskovalci je bilo tako lani največ planincev pa tudi družin in izletnikov. Večina je mnenja, da je muzej v pravem okolju in bi bila ideja o postavitvi muzeja planinstva v Ljubljani povsem zgrešena.

Naveza za vrhove preteklosti
V Slovenskem planinskem muzeju si prizadevajo s svojo zgodovinsko pripovedjo o delovanju Slovencev v domačih in tujih gorah ter prikazom lepot in vrednot gorskega sveta trajno ohraniti pomen planinske tradicije slovenskega naroda. Zadali so si tudi mlade rodove skozi vzgojno-izobraževalne vsebine vzgajati v planinskem duhu in spoštovanju narave. Poslanstvo muzeja so zato strnili v geslo "Naveza za vrhove prihodnosti".

Obiskovalci lahko poleg ogleda muzeja tam dobijo tudi napotke o varnem gibanju in naravovarstvenem obnašanju v gorah in sveže turistične informacije o možnostih izletov, vzponov in prenočitev. Celotna zbirka Slovenskega planinskega muzeja obsega trenutno več kot dva tisoč enot, njen temelj pa je nekdanja Triglavska muzejska zbirka ter predmetno in dokumentarno gradivo, zbrano po celotnem slovenskem ozemlju. V muzeju je razstavljenih 450 predmetov. Poleg predmetnega gradiva hranijo v depojih Slovenskega planinskega muzeja še zbirke arhivskega gradiva, starih razglednic in fotografij ter Planinske vestnike od prve številke do danes. Eden od ciljev delovanja Slovenskega planinskega muzeja je tudi postati eden izmed pomembnih izvajalcev aktivne politike Planinske zveze Slovenije (PZS) na področju kulture v povezavi z naravo in dejavnostjo planincev v njej.

Obisk muzeja kot turistični aranžma
Da bi k ogledu muzeja v tem letu pritegnili različne generacije, Eržen obljublja, da bodo z novimi vsebinami skušali zadovoljiti tako mlajše kot starejše obiskovalce, katerih želja je predvsem ogledati si fotografije in predmete znanih slovenskih planincev. Ob obilici shranjenega gradiva letos načrtujejo delno prenovo razstave o vrhunskem alpinizmu, preverili pa bodo tudi, ali je mogoče glede na komentarje razstave katere od eksponatov drugače postaviti ali zamenjati. Povezali so se celo s hotelirji in receptorji kranjskogorskih hotelov, s katerimi za pomlad načrtujejo celodnevne pakete, ki bi med drugim vključevali obisk muzeja. Tudi za šole bo poskrbljeno, saj so izdelali praktično celotni pedagoški program, kar naj bi pritegnil tudi skupine učencev.

Sanja Verovnik

Slovenski planinski muzej naj bi letos obiskalo približno 30 tisoč ljudi.
Slovenski planinski muzej naj bi letos obiskalo približno 30 tisoč ljudi. (SPM)

 
 

 

Vecer.si 06.01.2011

Planinci so najštevilnejši obiskovalci muzeja.
Planinci so najštevilnejši obiskovalci muzeja.
(Urška Šprogar)

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti