Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Še en odločen ne

Corrire delle Alpi: ... heliski-ju v Dolomitih

Praksa heliskija v Dolomitih je dobro razvita. Zlasti na Marmoladi, kjer ga spodbujajo nekateri vodniki in alpini. Zato je organizacija - združenje Mountain Wilderness pripravila novo kratko direktivo: »Helikopter je v gorah treba uporabiti le, če gre za potrebe gorskega reševanja in za nujne potrebe policijskih nadzorov!« Po mnenju alpinistov Giancarla Gazzola in Toia de Savorgnanija se ob teh omenjenih dejavnostih helikopterji izjemoma uporabljajo še v primeru, ko gre za podjetja (opravljanje prevozov materiala na težko dosegljivih območjih) za oskrbo zavetišč ali kabinskih žičnic.  

Decembra 1996 je združenje organiziralo prvo demonstracijo proti heliskiju in heliturizmu. Takrat se je v protest odpravilo dvesto alpinistov iz Fedaia in se ob tem povzpelo do Punte Rocca, na Marmoladi. Ta protest, ponovljen še večkrat do leta 2008, se bo nadaljeval v letošnjem letu.
Mountain Wilderness je bil vedno podpiran s strani številni delov CAI, a na žalost ni imel uspeha v italijanskem političnem svetu, priznavata člana MW. Trenutno Italija nima zakona, ki bi urejal turistične polete v gorah. Poleg okoljskega faktorja omenjajo tudi nevarnost proženja snežnih plazov, ki jih lahko povzroči ropot helikopterjev.

Kot vedno so na eni strani interesi kapitala in na drugi okoljska osveščenost. Gora kot prvobitno okolje naj ne bi bila področje osvajanj za motorna vozila in kraljica Marmolada doživlja nesprejemljiv napad. Prav tako Dolomiti kot UNESCOvo območje svetovne kulturne in naravne dediščine ne smejo biti prizorišče heliskija.

 02.01.2011

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
EKO novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti