Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Poročilo načelnika

GRS Tolmin za leto 2010 - Največ akcij doslej / Daleč na prvem mestu so padalske nesreče

Članstvo: reševalci z licenco (35), častni člani (2), zaslužni člani (6), pripravniki (15), inštruktorji GRS – aktivni (7), zdravniki letalci reševalci (2), letalci reševalci (5), vodniki reševalnega psa (2).
Gorski reševalci postaje Tolmin smo člani matičnih planinskih društev: Tolmin, Kobarid, Podbrdo, Cerkno, Idrija, Ajdovščina, Nova Gorica, …

Reševalno delo: V letu 2010 je ReCo Nova Gorica pGRS Tolmin aktiviral za 79 intervencij, kar je največ doslej; bilo je 12 iskalnih in 67 reševalnih akcij.

V omenjenih akcijah smo skupno reševali ali iskali 92 oseb: nepoškodovani (48), lažje poškodovani/oboleli (6), hudo poškodovani/oboleli (30), sedem je bilo mrtvih, ena oseba pa je še pogrešana.
V 20 akcijah smo imeli pomoč posadk helikopterja (= 25,3%!)
Na akcijah je sodelovalo 58 članov, ki so opravili 2891 ur reševalnega dela
15 krat smo imeli po dve, dvakrat tri in enkrat celo štiri intervencije v istem dnevu!
Osem intervencij je bilo ponoči!

Največ akcij je bilo na območju Tolmina (32), nato Kobarida (21), na ajdovskem smo imeli 13 intervencij, na območju skupine Podbrdo 8 in na idrijsko-cerkljanskem področju 5.

Na reševanjih smo samo s terencema GRS prevozili 4227 kilometrov. Terenca pa postajata problem in vsxe večji strošek; v GRZS pa gre opremljanje z vozili po vrstnem redu – ne glede na število intervencij in velikost terena; na srečo nam z vozili pomagajo na izpostavi URSZR v Novi Gorici.

Največ nesreč je bilo v juliju (20), sicer pa ni bilo meseca brez intervencije! >>> 

Med 92 reševanimi osebami je bilo kar 54 tujcev (59,3 %) iz 16 držav in to: 9 iz Avstralije, 8 z Madžarske, po 5 iz Češke, Poljske, Nemčije in Velike Britanije, 4 iz Italije, po dva iz Španije, Avstrija, Rusija in Nizozemska ter po eden iz Belgije, Litve, Nove Zelandije, Rusije, Moldavije in Kazahstana.

Usposabljanje:
Postajne in druge vaje smo izvedli po planu: 64 različnih vaj in usposabljanj v obsegu 2914 ur (udeležilo se jih je 64 članov postaje GRS Tolmin)

Preventivno delo:
K preventivnemu delovanju spadajo predavanja za planince, učence, alpiniste, …, predstavitve dela postaje, … - Teh aktivnosti je bilo 63 (797ur).
V preteklem letu smo organizirali tudi dežurstvo na 62 različnih pohodih, tekmovanjih in prireditvah v gorah (= 1516 ur).

Dežurstvo v poletni sezoni je bilo organizirano širše kot prejšnja leto - od konca aprila do začetka septembra – vsak teden je bila dežurna skupina osmih reševalcev.

Organizacijsko delo:
Razširjeno vodstvo postaje je imelo štiri redne seje. Udeležili smo se skoraj vseh sestankov UO GRZS (načelnik) in komisije za medicino (dr. Bogo Humar), ostalo organizacijsko delo (finance, arhiv, poročila, inventure…) - Skupaj 1489 ur organizacijskega dela

Tekmovanja GRS:
Člani pGRS Tolmin smo sodelovali na štirih GRS tekmovanjih.
Martin Štendler je bil član državne reprezentance v gorskem maratonu na svetovnem prvenstvu v ZDA.

Poleg tega smo imeli še naslednje aktivnosti:
Šest članov postaje (reševalci, zdravniki) je na Brniku opravilo 15 dni dežurstev in med njimi opravilo 7 intervencij.
V okviru programa FIHO smo lokalno izpeljali štiri programe taborov in drugih aktivnosti (za osnovno šolo, za srednješolce, za udeležence programa »promocija prostovoljstva« in za mlade družine).

Načelnik postaje:
Žarko Trušnovec

 

 


 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
GRZS novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti