Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"PlezalskePN - 05.01.11

Šestkrat 8b, 8a na pogled, dvakrat 8A+, ...

V dveh znanih in zadnjem času zelo priljubljenih španskih plezališčih Siurana in Margalef so naši plezalci opravili nekaj dobrih vzponov. Urban Primožič je v Siuarani hitro ponovil smeri Zona 0 (8b), Migranya (8b), La cara que no miente (8a+) in Anabolica (8a, v Margalefu pa dodal še dva dobra on sighta: Transilvania (8a, NP) in Malasombra (7c+). Dobro je šlo tudi Izidorju Zupanu, ki je v Siuarani preplezal Migranyo (8b) in v Margalefu Photo-shot (8b). Slednjo je ponovl tudi Gašper Pintar. Miha Hribar je v Siurani trem 8a/+ iz prejšnjega tedna dodal še flash Pota d'elefant (7c+). Na pogled se je plezalo tudi v Italiji, dve 7c NP je v Sperlongi preplezal Gorazd Hren, dve 7c NP je na Siciliji dodal Uroš Brecelj. V turški Antaliji v Geyik bayiri je Katarina Kejžar preplezala Trio de ligoville (8a) in Legende einer Leidenschaft (7b+ NP). Na turških balvanih vztraja tudi Jernej Kruder, v Baffa Lake je ponovil še dva 8A+: V for Vendetta (8A+) in še enkrat (po odlomu oprimka) 23 (nova ocena 8A+).

Dva nova boulderja je v dolinah pod Kamniškimi Alpami preplezal Domen Teržan, v Robanovem kotu 2nd to none (7B) in v Kamniški Bistrici Vodno bombo (7A+). Zaključimo pregled vzponov z domačo ponovitvijo, Mitja Peternelj je bil v Ospu uspešen v Veper lady (8b).

Prvo ponovitev Malvazije (8b+) v Dvigradu v Istri so, kar nekoliko presenetljivo, povzeli številni plezalni mediji po svetu. Tudi mi je ne moremo spregledati. Malvazija je ob Maratoneti druga težka smer, ki jo je italijanski plezalec Manolo (na sliki levo) konec osemdesetih navrtal in preplezal na Hrvaškem. Težave v Malvaziji so skoncentrirane na relativno kratek detajl v plošči z globoko neugodno luknjico za en prst. Na prvo ponovitev je čakala celih 22 let, Američan Cody Roth pa je oceno dvignil na 8c+. Več.

 

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, zanimivosti, ... alp.ple@planid.org

Doslej objavljene Plezalske novice

Evolv, plezalke, plezalniki

Na strani Informacije lahko najdeš tudi podatke o plezalnih šolah; seznam zadnjih objav o njih je na:
gore-ljudje.net/arhiv/oznaka//
 

Free solo ... Chipmunk style

No, tole pa ni prosto plezanje ...

 

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti