Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Iz Kamnika v Kamniško Bistrico


Mekinje, v ozadju Kamniške planine.


Stranje


Slap Veliki Predaselj ob Kamniški BistriciG-L / Slovenec (1931): Prvi avtomobil v Kamniški Bistrici

 

 

 

 

nedelja, 7. junij 1931, ob 05:27, Boris Štupar, ogledov: 2032

Ilustrirani Slovenec (1931): Dobre pol ure pred planinsko kočo leži na idilični livadi gozdarsko zaselje Kopišče. Stopi tja in občuduj gorske sklade!

Še dalje v gozdni tišini vrši v globoki skalni tesni potok Bela, pol ure vstran proti Planjavi slap Orličje (Orglice).

Prelestna sta ob nadaljnji poti slapova Veliki in Mali Predaselj. Globoko doli v skalni ožini valovi voda v lepi modrini in pada potem, pršeč in peneč se nizdol. Naravni most in galerije (mostovi) te vodijo.

Nedaleč od tukaj, sredi zelene trave, se ti zasmeji prijazni planinski dom v Bistrici. Razveseliš se, da bi zavrisnil. Preprost, okusen, prilagojen obdajajočim šumam in goram te pozdravlja in vabi v svoje okrilje.
V Kamniški Bistrici opazuješ lahko še druge prirodne zanimivosti: Žagano peč, Nandetovo kočo (rokovnjaško luknjo) i.t.d.
Bistrica je prekrasna in zanimiva, pa naj se odeva v sočno, žametasto zelenje bujne pomladi, naj rmeni in rdeči v jesenskem solncu, ali se blešči v zimskem plašen. Njeni tajinstveni gozdovi s svojim šepetom, njene bistre vode s svojim šumljanjem, njene doline in planine le očarajo znova in znova in zazibljejo v sladek dušni sen.
Uživanje naravnih krasot v Bistrici bo nova avtomobilska cesta, potekajoča nad turistovsko stezo, nekaj izpremenila, v splošnem pa bo postala Bistrica še živahnejše - torišče in izhodišče turistov in planincev.
Bistrica! pozdravljena tisočkrat!
Res, Kamnik je nekako prirodno izhodišče za prekrasne izlete na vse strani: Sv, Primož in Peter (842), Šent Urška gora, Sv. Ambrož, v Tuhinjsko dolino, Tunjice, gradovi: Križ, Volčji potok, Černelo, Češenik, Kolovec, Brdo, Jablje in slavnoznani grad Krumperk.
 

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker