Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

PS Preddvor

nedelja, 2. januar 2011, ob 17:02, Franci Savenc, ogledov: 2108

z žalostjo sporoča, da nas je v ponedeljek, 29. decembra 2010, za vedno zapustil Janez Šumi (77)

na koncu vzpona na Sv. Jakoba nad Preddvorom.
Bil je  slovenska alpskosmučarska legenda, tekmovalec v smuku v 50- in 60-leti; 1961 je bil v Kitzbuhlu 13, kar je bil takrat najboljši jugoslovanski dosežek.

Zadnje dve desetletji je bil povsem predan goram v okolišu Storžiča in izjemno aktiven član Planinske sekcije Preddvor (PD Kranj). Pokopali smo ga na zadnji dan lanskega leta ob 13. uri na pokopališču v Preddvoru.

Janez Šumi je bil državni smučarski reprezentant v času od 1956 do 1964 in tisti naš smučarski tekmovalec, ki je prvi presegal hitrosti nad sto kilometrov na uro.
Ko je prenehal - kot "amater" - s smučarskimi tekmovanji, so ga pričele vabiti gore in planinski svet. V preddvorski sekciji PD Kranj je aktivno deloval več kot 20 let; opravil je izredno veliko prostovoljnega dela na planinskih poteh, pri izdelavi počivališč in v kočah.
Zaljubljen je bil v storžičevo pogorje: Zaplato, Kališče ... in Sv. Jakoba, kjer mu je v 77. letu starosti odpovedalo srce.
Na pokopališču se je od njega poslovila množica planincev, smučarjev, občanov Preddvora in Kranja; poslovilni govor je imel predsednik PD Kranj Franci Ekar.

PS Preddvor/PD Kranj

eXTReMe Tracker