Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zima še mlada, smučarji že v krvi

Slovenske novice: Smučarska sezona se je komaj dobra razmahnila, že s slovenskih smučišč prihajajo novice o kopici nesreč ... »Zadnje čase opažamo novo nevarnost in pravzaprav sploh ne vemo, kaj naj storimo,« je začel zgodbo o turnih smučarjih ...

V tednu dni se je na slovenskih belih strminah pripetilo šest nesreč — Najkrajšo je potegnila sedemletnica v Cerknem, v katero se je s snežno desko zaletel brat, s poškodovano hrbtenico so jo odpeljali v ljubljanski klinični center — Najnovejši trend: nočna smuka po zaprtem smučišču

Kranjska Gora, Cerkno, Maribor, 29. decembra
Smučarska sezona se je komaj dobra razmahnila, že s slovenskih smučišč prihajajo novice o kopici nesreč. Samo v zadnjem tednu so jih našteli šest, k sreči brez najbolj tragičnih posledic.

Brat trčil v sestro
Izmed vseh poškodovanih jo je verjetno najhuje skupila sedemletna deklica na smučišču Cerkno. Zgodilo se je v torek okoli 13. ure, ko sta na progi Počivalo deskala sedemletnica in njen 11-letni brat, oče je smučal za njima. Po ugotovitvah idrijskih policistov je deklica na ravnem delu proge sama padla, za njo pa se je v tistem trenutku pripeljal brat, ki se ni mogel pravočasno ustaviti. S smučarsko desko, bordom po domače, se je zaletel vanjo in jo udaril v predel hrbta. »Deklico so zaradi poškodb hrbtenice pozneje s helikopterjem prepeljali v klinični center v Ljubljano. V zvezi z omenjenim dogodkom bodo idrijski policisti podali poročilo pristojnemu okrožnemu državnemu tožilstvu v Novi Gorici,« so sporočili iz policije. Niso pa nam odgovorili na vprašanje, ali bo morda zaradi nesreče odgovarjal oče, ki je odgovoren za svoja mladoletna otroka.

Malce več sreče je imela deklica na Kopah, ki je bila v ponedeljek vpletena v nesrečo, vendar na območju, ki ni opredeljeno kot smučišče. Deskar, državljan Madžarske, se je na delu, kjer ni vlečnice, spustil po hribu in tam zadel v hrbet deklico, ki je smučala pred njim. Dobila je le udarnine.

Nekoliko bolj grenke spomine na prvo smučanje v sezoni pa je imel smučar, ki je 19. decembra užival na belih strminah v Črni. Zapeljal je z označene proge, padel in si zlomil golenico. Le dan pozneje so imeli reševalci spet polne roke dela. Deskar je ob skoku padel na glavo in si poškodoval nos. Odnesel jo je le z nekaj praskami. Manj sreče pa je imel na smučišču Kaštivnik na Kopah smučar iz Zgornjega Dupleka, ki je padel na ramo in si zlomil nadlahtnico. Policisti, ki veliko pozornosti namenjajo varnosti na smučiščih, opozarjajo, da se veliko nesreč zgodi tudi zaradi precenjevanja zmožnosti smučarjev ali neprilagoditve razmeram na progi.

Smučarka le doma
V javnosti se je pred dvema dnevoma razširila novica, da naj bi bila smučarka, ki se je snežnim radostim predajala v Kranjski Gori, zaradi poškodbe glave v smrtni nevarnosti. »Za vsak tak dogodek sem posebej obveščen,« nam je povedal pomočnik direktorja RTC Žičnice Kranjska Gora Roman Slivnik: »Za vsakega, ki se poškoduje na smučišču, poiščemo povratno informacijo in ob težjih primerih tudi spremljamo potek zdravljenja. Ob tej zadnji nesreči sem izvedel, da je dekle po padcu vstalo in samo sedlo na sani reševalcev, ki so bili v minuti pri njej, prepeljali so jo do reševalnega vozila, to jo je odpeljalo v medicinsko ustanovo.« Naslednji dan so Slivnika poklicali starši deklice in povedali, da je čez noč ostala na opazovanju v bolnišnici, zjutraj pa so jo odpustili v domačo oskrbo.

»Naše smučišče bi po normativu moralo imeti štiri nadzornike, imamo pa jih dvajset z opravljenimi preizkusi znanja,« nam je povedala Klavdija Gomboc in dodala, da se trudijo vsem predstaviti FIS-pravila obnašanja na smučišču: »Tudi ko k nam pridejo skupine šolarjev, prej pošljemo po elektronski pošti pravila obnašanja, pa tudi ko pridejo k nam, gre osebno do skupine kateri od naših zaposlenih in jim pojasni pravila obnašanja na smučiščih.«

Prenapeti
Eden od nadzornikov smučišča Miha Kokalj je prismučal po Dolenčevem rutu in zmajeval z glavo: »Ljudje so prepotentni in prenapeti. Nadzorniki jih lahko opozarjamo, se trudimo po najboljših močeh, toda lahko jim postavimo tri opozorilne table, da je smuka po kakšni trasi prepovedana, in še ogrado prek smučišča lahko potegnemo, pa se bodo vozili mimo, ogrado pa odstranili. Menimo, da bi bilo potrebno veliko več prisotnosti policije. Vsako leto je huje, ljudje sploh nimajo več pameti v smučarskih glavah!« Kokalj je še povedal, da so poleg smučarjev vsak začetek sezone na spodnjih delih prog nevarni tudi sankači, ki jim je zelo težko dopovedati, da na urejena smučišča pač ne spadajo.

»Zadnje čase opažamo novo nevarnost in pravzaprav sploh ne vemo, kaj naj storimo,« je začel zgodbo o turnih smučarjih Slivnik: »Ko je smučišče zaprto, predvsem zvečer, se s čelnimi svetilkami odpravijo proti vrhu in potem odsmučajo navzdol.« Zdrava rekreacija s pridihom romantike, bi dejali, pa je zadeva veliko bolj začinjena z nevarnostjo, ko dodamo dejstvo, da so teptalniki na strminah z jeklenicami pripeti med delom. Ta opleta sem in tja, v temi je tudi nevidna in samo čakamo lahko, kdaj se bo zgodilo kaj neprijetnega. »Takrat se bomo pa spraševali, kako in kaj. Turnih smučarjev ne preganjamo, toda vprašati se je treba, kdo bo v primeru nesreče recimo okoli devete, desete zvečer, ko drsijo po naših strminah, nosil odgovornost? Za turnega smučarja ni ne prepovedi, dovoljenja pa tudi ne.«

(B. F., A. A., Mi. K.)

 30.12.2010

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Zima še mlada, smučarji že v krvi"

Tomaž Kranjc,

Na smučišču Katchberg sem ob vstopu na sedežnico videl skoraj kvadratni meter veliko tablo, na kateri je povečan in poskeniran odlok lokalne oblasti, da je po koncu obratovanja naprave prepovedano smučati po progah. Neupoštevanje odloka lahko kaznujejo s 500 evri.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46050

Novosti