Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Odmeven vzpon v novozelandskih Alpah

(623);

ponedeljek, 22. marec 2004, ob 22:58, Franci Savenc, ogledov: 1309

Delo, 22.03.2004, Šport - Tomaž Jakofčič: Slovenski alpinisti uspešni v južni steni Mount Hicksa

Slovenski alpinisti uspešni v južni steni Mount Hicksa


Odmeven vzpon v novozelandskih Alpah


Kar zadeva slovenske alpiniste, spadajo novozelandske Alpe med dokaj redko obiskana gorovja. Poglavitni razlog se verjetno skriva v nekoliko manjši nadmorski višini gora in sorazmerno velikih stroških potovanja. Kljub temu so slovenski alpinisti tam pustili svoj pečat. Zadnji so odlični vzpon opravili prav pred kratkim. Pavle Kozjek, Gregor Kresal in Simon Slejko (vsi AO Matica) so v južni steni Mount Hicksa opravili eno redkih ponovitev smeri Gunbarrels.

J stena Mt. Hicksa z kombinacijo Gunbarrels-The CurverPrvič so slovenski alpinisti plezali v novozelandskih Alpah leta 1980, ko se je kranjska odprava spoprijela s stenami najvišjega vrha gorovja, Mount Cooka (3766 m). Prav tam, v južni steni južnega vrha je Slavko Svetičič začrtal leta 1990 novo smer, Slovensko diretisimo (VI+, 1300 m), tedaj najtežjo ledno smer v Novi Zelandiji. Po uspešnem plezanju Vanje Furlana nekaj let kasneje, je kar se tiče vrhunskega slovenskega alpinizma v Novi Zelandiji, zavladalo zatišje. Do letos, ko so se Kozjek, Kresal in Slejko lotili Mt Hicksa. Mt. Hicks je gora v neposredni soseščini Mt. Cooka in velja za enega najboljših plezalnih ciljev Nove Zelandije. Za atraktivno 600 metrov visoko južno steno so značilni ozki ledni žlebovi, slaba skala ter dolg in zahteven dostop do koče Empress, ki se nahaja pod južno steno. Smer Gunbarrels je bila kot najbolj logična in izrazita linija v osrednjem delu stene tehnično preplezana že leta 1975, prvi prosti vzpon pa je smer po mnogih poskusih in padcih številnih najboljših domačih plezalcev doživela šele leta 1998. Domačin Al Uren je preplezal samo ključne spodnje raztežaje in jih ocenil z dobro 6+ ob opombi, da bi celotna smer verjetno zaslužila oceno 7 To je bila edina ponovitev originalne smeri, ker je že naslednje leto velik podor v spodnjem delu povsem spremenil podobo smeri. O morebitnih ponovitvah »nove« smeri ni podatkov.

Po približno 11 urah dostopa po ledeniku Hooker so Kozjek, Kresal in Slejko prespali v koči pod južno steno in s plezanjem pričeli 4.3. ob 7.30. Najtežjih je bilo prvih pet raztežajev, ki so postregli s plezanjem po tankem ledu z zelo slabim varovanjem.. Stena se nato nekoliko položi in zaradi slabih razmer v originalni smeri so nadaljevali nekoliko levo po smeri The Curver (VI) in po skupno osmih urah plezanja dosegli rob stene. Za sestop čez južno steno in Harperjevo sedlo nazaj pod steno so potrebovali še šest ur.

V začetku sezone so bili v tamkajšnjih gorah tudi alpinisti, člani GRS Kranjska Gora. V dveh skupinah so se povzpeli na Mount Cook. Jerovšek Kostja, Noč Miha, Miko Manca ter Gričar Klemen so preplezali varianto Zurbriggnove smeri, Janez Kunstelj, Igor Tekavčič, Franci Kokalj, Andrej Robič in Andrej Žemva pa so opravili vzpon po klasični smeri čez ledenik Linda.

Tomaž Jakofčič

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker