Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vrata - 27.12.10

Klikni za seznam objav z oznako razmereGrega Kofler: Glede na to, da smo zasluženo prosti, sem šel pogledat kako je v Vratih, kaj je prinesel zadnji dež in sneženje.

Pripeljat se da do Peričnika, malo škrta spodaj pa mal stisneš zobe. Mimo koče se ne da, ker je padel sneg s strehe. Mogoče s kakim terencem. Drugače bi se dalo do pod Krede.

Sneg na cesti od Krede naprej je zbit, tako da se da tudi teči. Malo ga manjka v prvem klancu pod Črlovcem. Pri Aljažu je 3 cm pršiča potem pa se z višino debelina viša. Slapove je odlesla odjuga. Ko pa pogledaš v okoliške vrhove pa je vse noro zalito. Stenarja že dolgo nisem videl tako zalitega. Ves čas so pršili pršni plazovi iz Drzne in lepe, po Opoju breztežnosti in Vahici in tudi na grebenu je ves čas pihalo. Narejeno je zgleda vse, vprašanje so edino razmere. LSS je popolnoma pod snegom tudi vršni del. Križ je popolnoma zalit, ravno tako tudi Triglav. Več pa povedo slike. Skalaška je tako zalita, kot je bila lani v sredini marca, ko sva z Mihom plezala v Gamsovcu.

Skozi Bukovje sem jo mahnil na bivak. Pod Sovatno je prišel večji plaz in se ustavil takoj, ko prideš ven iz Bukovja. Velika grapa v Gamsovcu je zalita, ravnotako smer Razmera, bolj slabo pa zgledata ostali dve lansko leto preplezani liniji.

Pri bivaku je pkoli deset centimetrov pršiča, temperatura je bila -10 °C. Nova pridobitev pride še kako prav, saj ti ni potrebno več odmetavati snega da prideš notri. Zahodne polknice se ne da odpreti, ker je s strehe zdrsel ves sneg. Celice so bile pokrite in sem jih očistil. Luči so delale slabih deset minut, potem je bilo konec. Skuhal sem si čas in mislil skočiti še na Luknjo, a sem se predolgo zadržal ob ognju in ura je klicala na kosilo in varstvo.

Smučarjija je bila tam, kje ni blo splazeno vrhunska, so pa izpod zahodne stene prišli plazovi, ravnotako izpod Praga, vendar se najde še ogromno čistine za smučarske užitke. Iz Luknje mislim, da bi bili še bolj vrhunsko. Vprašanje je edino kakšen je čisto vrhnji del pod sedlom. Bi znale bit kakšne napihane klože.

Dalje, oz. vse (s slikami) na Kofler-sport.si >>>


Razmere navadno objavljamo na sosednji strani, na Informacije, le tokrat smo jih uspeli dati še na Novosti. Vedno pa si jih lahko prikljičete s filtrom: www.gore-ljudje.net/arhiv/oznaka/Razmere/

27.12.2010

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti RAZ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti