Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN -28.12.10

Bolj ali manj le voščilo

Zadnjič sem napisal, da bi si večina želela še veliko tednov kot je bil prejšnji, za minulega pa lahko rečem, da takšnih si večina ne želi. Odjuga, dež, taljenje snega ... Groza! Če seveda takšni dogodki niso potrebni za izdelavo dobrih razmer v naših stenah. Bomo videli! Dež je prilično poškodoval tudi slapove. Edini nedotaknjeni so verjetno ostali na Jezerskem, morda pod Prisankom. V Tamarju, ki je ena od slovenskih ledenic, je bila v nedeljo večina slapov močno poškodovanih.

Edini povsem normalno plezljiv je bil minuli vikend Centralni slap. Ostali se niso podrli temveč le močno topili in v prihodnjih dneh, ob hudem mrazu, bo škoda sanirana. Novic o vzponih v grapah je bilo zaslediti malo.

Peter Jeromel in Luka Ajnik sta danes, v ponedeljek preplezala Tschadovo smer v vzhodni steni Ojstrice. Razmere v smeri so bile solidne, na mestih fantastične, proti vrhu smeri pa slabe z obilico napihanega pršiča. Sestopila sta v območju Kopinškove poti, ki sta jo v trenutnih .razmerah ocenila za najboj varno. Peter me je z novice spomnil tudi na mojo preteklo napako. V prejšnjih novicah sem pozabil omeniti prvi vzpon sezone v Tchadovi smeri, ki je verjetno tudi vzrok za tokratno ponavljanje. Takrat so dobili idejo in jo realizirali Karel Završnik, Miha Habjan in Igor Kremser. Ob večjih količinah snega je smer dokaj enostavna, v letošnji s snegom skopi zimi pa smer ponuja zelo zanimivo plezanje in zelo lepo, pravo alpsko turo.

Nekaj vzponov je bilo opravljenih tudi v lažjih grapah Begunjšice, vsi v dobrih, trdih razmerah. Veliko alpinistov si je ogledovalo stene iz dolin, a opažanj nismo prejeli. V tem tednu se bo verjetno zgodilo marsikaj in prve novice naslednjega leta bodo sigurno pestre in zanimive. Tokrat pa naj se v novoletni maniri ognem dodatnega govoričenja in vam v mojem in Petrovem imenu ob Novem letu zaželim veliko lepega, tako v gorah kot v dolini!

Tomaž Jakofčič
 

Arhiv: vse Alpinistične novice

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti