Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"PlezalskePN - 22.12.10

Do 8b v Miški, nova 9a+ Chrisa Sharme, odkrivanje Kube, DWS na Bermudih, ...

V Mišji peči je Peter Mrak preplezal Lahko noč, Irena (8b) in Blood, sugar, sex, magic (8a+), Marko Obid je ponovil Izgubljenega sina (8a+), Miha Pančur pa Corto (8a). Na balvanih v Votli peči je Miha Britovšek preplezal Idealnega upornika (8A+), Jernej Kruder je v Bafa Lake v Turčiji je ponovil Turkish Airlines (8A+) in še dva balvana z oceno 7C+.

Oliana v Španiji je dobila novo super težko smer. Chris Sharma je preplezal Power Inverter (9a+, slika levo), kar je že njegova tretja smer s to oceno v tej steni. Na voljo je video iz ene od njih, sosednje Pachamame (9a+). Sharma še vedno drži svojo formo na visokem nivoju, letos je preplezal tri devetke, prav tako lani, vrhunec pa je doživel očitno leta 2008, ko je preplezal osem devetk, od tega dve 9b. Prav Sharma je pred leti navrtal tudi projekt na Kitajskem, ki ga je sedaj uspel preplezati Ethan Pringle. Spicy Dumpling (9a) je tako nova kitajska najtežja smer in prva tamkajšnja devetka. Več. Novo smer podobnih težav je dobil tudi nam bližnji Arco. Gabriele Moroni je preplezal Il frutto del diavolo (8c+/9a). Več.

Eden izmed najbolj nadarjenih mladih plezalcev Enzo Oddo (15) je z Nino Caprez in z drugimi mladimi člani pranine plezalne ekipe obiskala Kubo. Odkrili so dve dobri steni, zavrtali 120 svedrovcev in potegnili nekaj novih smeri s težavami od 7c do 8c. Seveda so spoznavali deželo in lokalno kulturo, poslušali kubansko glasbo, nabirali banane (slika desno), se učili kako se pripravi mojito in … kako se kadi cigare. No, če o tem navdušeno pripoveduje celo Enzov oče Frederic, potem bo že OK. Več.

Odlični ledni in skalni plezalec Tim Emmett pa se je odpravil na Bermude in preplezal nekaj novih DWS, tudi najtežjo na otočju do sedaj - Spicy Times (5.13a). Smer je visoka spoštljivih 20 metrov, ključno mesto je povsem na vrhu, globina vode pa je le 2 metra. O Emmetu se je veliko govorilo poleti, ko je v Pembroke v Walesu preplezal trad s kočljivim run outom Muy Caliente (E10, na sliki desno je Emmet tik nad njim). Kljub razvpiti tveganosti (ali pa ravno zato) sta smer že ponovila Kanadčan Steve Townshend in Škot Dave MacLeod. Sedaj je iz prvega vzpona na voljo tudi video*, prav tako pa video o utrinkih iz DWS in o Timu Emmetu.


* v sklopu letos večkrat nagrajenega  DVD Welsh Connection (festivali Gradec, ShAFF, Vancouver).

aslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, zanimivosti, ... alp.ple@planid.org

Doslej objavljene Plezalske novice

Evolv, plezalke, plezalniki

Na strani Informacije lahko najdeš tudi podatke o plezalnih šolah; seznam zadnjih objav o njih je na:
gore-ljudje.net/arhiv/oznaka//

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti