Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN -21.12.10

Takšnih tednov si (večina) želi še veliko

Minuli teden je bil pravi! Mrzlo vreme, dobre razmere in veliko vzponov v gorah in proti koncu tudi že v zaledenelih slapovih. Nekatera poročila iz terena sicer govorijo o mnogo slabših razmerah kot lansko leto. Tu bi dejal, da je kakršnakoli primerjava z lanskim leto nesmiselna saj ne rabimo biti profesorji statistike, da lahko napovemo, da se lanskoletne razmere ne bodo ponovile naslednjih 20 let. Problem bo pri tistih, ki so začeli plezati pred nekaj leti. Vseskozi bodo imeli občutek, da so razmere slabe. Tu bodo morali verjeti na besedo tistim, ki plezajo(mo) že preko 20 let in izkoristiti kar nam je dano v tej zimi. In ni slabo,  temperaturnih nihanj pa kot kaže še ni konec in morda se stvari še izboljšajo.

V gorah se je dokaj množično ponavljalo vse v prejšnjih AN omenjene smeri nad Jezerskim. Omeniti velja mini serijo Luke Lindiča, ki je prejšnjo sredo dopoldan sam preplezal Nemško smer (IV/3+, 450 m) v Dolgem hrbtu, sestopil na Jezersko, tam pomalical in počakal Roka Blagusa, da je ta prihitel iz službe in skupaj sta odšla še na nočni vzpon preko Grintavčevega stebra. V Nemško smer je vstopil po snežni rampi z desne in kot pravi sam, verjetno izpustil najtežje mesto.

Dober vzpon so opravili člani AO Kranj (in verjetno še kdo). Nekaj navez je preplezalo znamenito Kačjo slino (IV/3, 1000 m) v Loški steni. Dejali so, da so bile razmere zelo dobre.

V severnem ostenju Begunjščice so razmere odlične, posebno v nekoliko lažjih grapah saj so le te zalite z belim ledom. V težjih smereh pa se uporabi tudi kak dobro zamrznjen šop trave. Kar nekaj vzponov je bilo opravljenih v vzhodni steni Brane. Le ta ni na debelo naložena s snegom a vseeno nudi dobre razmere, največ sta bili plezani Domžalska in Bosova grapa.

O novi smeri v v Stadorju nad Bovcem smo že poročali med informacijammi, zato dodajam le povezavo.

Slapovi
Ob hudem mrazu prejšnjega tedna so se slapovi zelo hitro a dobro formirali. Odjuga v tem tednu bo v nižje ležečih dolinah napravila precejšnjo škodo, v višjih, mrzlih dolinah pa,  upajmo, pustila slapove nedotaknjene.

Nirvana - fotografija s Friko.siV Logarski dolini se je do vikenda naredilo lepo število slapov, tudi težki. Najboljši vzpon je ponovni vzpon, po 14ih letih, v enem najtežjih slovenskih slapov, Nirvani (II/6+, X, 110 m). Slap je štel šest vzponov, vsi iz leta  1997, zatem se v njem niso več ustvarile ugodne razmere. Sedaj sta ga v odlični formi zalotila Matjaž Dušič in Luka Ajnik. Dejala sta, da so bile težave verjetno manjše kot ob prvem vzponu. Žal je Logarska dolina zelo dovzetna za odjuge, bomo videli kaj bo ostalo ...  Če sem malo zloben, je za atraktivnost in famo omenjenega slapu bolje, če se za letos poslovi. V tem primeru bi bila poplačana samo ideja, lokalno poznavanje in seveda plezalna vrlina tokratnih ponavljalcev Luke in Matjaža in ne še stotih ovac, ki bi oz bomo sledile in dobesedno razbile kult.

Peter Jeromel je sporočil novico o morebitnem novem slapu. Nahaja se na desni strani doline, točno nasproti severne stene Planjave, v skalah vrha Turni. Peter pravi, da se ga verjetno ob večji količini snega sploh ne opazi. Visok je 100 metrov in sestavljen iz štirih krajših skokov, eden (4 m, 90 st), sicer pa do 80 stopinj. Ker ni imel vrvi, je slap plezal tudi nazaj dol. Dostop void od velikega ovinka in čez most, direktno naravnost gor v grapo do slapu. 10 minut. Imenoval ga je Evforija v tišini in ocenil WI 3.

Slapovi na Jezerskem izgledajo godni. Sinji slap je dočakal redne vsakoletne vlakce ljudi in sedaj že premore lepo stopnišče. Plezali so tudi Zgornji Ledinski slap, ki je bil v dobrih razmerah, o vzponih v Spodnjem pa ni podatkov, na oko pa je pripravljen na gajstne ledne plezalce.

V Planici je bil opravljen vzpon v smeri Trdo, v Tamarju pa so plezali, kakor vem, Centralni slap, Nad votlino, Rastlinco in nekaj navez tudi Rariteto. V Soteski med Bledom in Bohinjem je glavni hit Blatni graben. Slap je ob prvem vzponu leta 1981 predstavljal enega od slapov za takratne mojstre. V naslednjih desetletjih se ni naredil velikokrat in zato je verjetno sedaj tako željen. Pravijo, da so razmere (bile) dobre, pretijo le tolmuni pod strmimi deli slapu.

Hardeol
Ne morem si kaj, da ne bi spomnil še na eno objavo med novostmi v preteklem tednu, sicer bo šla prehitro mimo. Gre za poročilo alpinistične odprave Hardeol. Pod neatraktivnim naslovom objave Hardeol – poročilo odprave se namreč skriva zelo zanimivo, predvsem pa zelo dosledno in zgledno izdelano poročilo odprave v malo raziskano pogorje.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Arhiv: vse Alpinistične novice

 

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti