Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN - 14.12.10

Zares se je začelo. Dobri vzponi že pred začetkom prave zime

Začelo se je, končno! Vremenski razplet zadnjega tedna je povzročil, da je nemalokateri alpinist začel sanjati pri belem dnevu. V mislih smo že pikali in brcali po strmih ledenih trakovih potegnjenih preko najstrmejših skalnih sten. Tudi prva novice o vzponu v Grintavčevem stebru, ki ga je sam opravil Anže Šavs je dobro vznemirila vse. Po začetni evforiji, bezljanju po dolinah, se je izkazalo, da se je tresla gora, rodila pa miš. Stene so zaenkrat povsem povprečno obdarjene z belim ledom, daleč manj kot lansko leto. Vseeno pa bolje miš kakor bolha, ne? Tako slabo vseeno ni, nekatere regularne zimske smeri so  v odličnem stanju. Kot rečeno, prvi je bil preplezan Grintavčev steber, ki je nato dobil še nekaj ponovitev preko vikenda. Preplezani sta bili še dve veliki zimski klasiki nad Jezerskim. Trojko z dostopom po Teranovi sta v nedeljo preplezala Luka Lindič in Arne Jeglič. Razmere so bile dobre, varovala pa sta v treh raztežajih. Sestopila sta preko Mlinarskega sedla. Po zaslugi trdega snega je sestop minil tekoče. V sosednji smeri Kemperle Murovec sta bila Luka Stražar in Nejc Marčič. Prav tako sta pohvalila razmere in dobro plezanje, sestopila pa sta v Kamniško Bistrico. Danes, v ponedeljek so smer ponovili še Boris Lorenčič, Mitja Šorn in Matjaž Dušič. Imeli so se super.

Pristno veselje nad lepim dnevom v odmaknjenih gorah je velo tudi iz ust Matjaža Jerana, ki je skupaj s Tinetom Cudrom v ponedeljek preplezal Centralno grapo v Rombonu, visoko celih 1100 metrov. Spodnji del grape sta nekajkrat obvozila po gozdu, a vse v odličnih razmerah. V zgornjem, najtežjem delu sta se varovala tri raztežaje. Sestopila sta, po zaslugi Tineta, ki je odličen poznavalec tamkajšnjih gora, v Kluže in ne v Bovec kakor veli vodnik. Grapo je dan pred njima že preplezala Zlatko Koren in Jernej Arčon  a bolj, natančnih podatkov nismo dobili.

Nova grapa
Minuli vikend je bila preplezana grapa, ki govori, da je še danes možno preplezati nove, pomembne zimske smeri z zmernimi težavami. V nedeljo sta Jože in Marko Makuc (AO Cerkno) preplezala novo grapo v JV steni Srebrnjaka. Poimenovala sta jo Skrita grapa (do 50 st., 800 m), morda je prav to razlog za dosedanjo nedotaknjenost. Smer pripelje naravnost na vrh Srebrnjaka. Sama grapa ni težka, celotna tura pa dokaj zahtevna, predvsem zaradi zahtevnega sestopa. Dostop vodi po stari Italjanski cesti, ki vodi na Staro Utro, do 20. serpentine (n. v. 1300 m). Od tu po zarasli cesti vodoravno v grapo. Prva plezalca sta sestopila po grebenu proti Ribežnom dokler greben strmo ne pade proti Ribežnom. Od tam sta se z dvema spustoma ob vrvi spustila skozi strmo grapo - kamin na nižja pobočja Ribežnov in nato po strmih pobočjih proti vstopu v grapo (spodaj je potreben še en spust ob vrvi v strmih rušnatih pobočjih)

Godba
Še ena, malo drugačna alpinistična zmaga, se je pred kratkim zgodila. T. i. prvi alpinistični band Godba vertikale je izdal drugo zgoščenko, z naslovom Brez odveč besed. Ustanovni člani so znane ljubljanske alpinistične face (Tomaž Žgajnar, Boris Kofol in Urban Golob) in najbolj alpinistična pesem na CD ima temu primeren naslov - AO Rio. Verjetno zaradi dobrih razmer v naslednjih dneh ne boste porabili preveč časa za poslušanje glasbe. Ob prvem sneženju pa jim le prisluhnite.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Arhiv: vse Alpinistične novice

 

Izhod na greben Rombona

Skrita grapa v Srebrnjaku

Stene nad Tamarjem

 

 

 

 


G-L
Brez odvečnih besed

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti