Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Turistična tura k sedmim jezerom pod Triglavom pozimi

Iz časa / Slovenski narod (1911) - Dnevne vesti: Iz Bohinja se nam poroča: V nedeljo zjutraj sta se odpeljala g. inženir Caspar in g. Fezzi, oba iz Trsta, preko Bohinjskega jezera mimo Zlatoroga ...

... skozi Komarčevo steno k turistni koči pri jezerih. Pot skozi Komarčevo je bila silno težavna, ker se je bilo bati snežnih plazov, vendar sta srečno prekoračila steno in prišla do Črnega jezera, od tam naprej pač ni bilo mogoče več, ker se je suh sneg vdiral do tal (1 meter). Imela sta na tem kraju izvanredno krasen razgled in užitek, solnčni dan in še precej toplo ker sta na nevarnih krajih pod skalami trgala teloh. Naletela sta na veliko čredo divjih koz, koje sta na 50 korakov opazovala, s kako težavo se jima odmikajo po globokem snegu.
Še z večjo težavo sta hodila nazaj, ko se jima je sneg izpod nog umikal. Ob 11. ponoči sta dospela v hotel »Triglav« na Bistrico, ob sebi umevno izmučena. Turisti, kateri so ob poletnem času že prehodili skozi Kamarčo, si sami predstavljajo to zimsko turo, s kakim naporom sta hodila, ker ni bilo pota in sta turista po celem bredla sneg.

Slovenski narod, 24.01.1911, letnik 44, številka 19


Gorenjec - 4. februarja 1911: Iz Bohinja se poroča: V nedeljo zjutraj sta se odpeljala g. inžinir Casper in g. Fezzi, oba iz Trsta, preko Bohinjskega jezera mimo Zlatoroga skozi Komarčevo steno k turistni koči pri jezerih. Pot skozi Komarčevo je bila silno težavna, ker se je bilo bati snežnih plazov, vendar sta srečno prekoračila steno in prišla do Črnega jezera, od tam naprej pač ni bilo mogoče več, ker se je suh sneg vdiral do tal (1 meter).
Imela sta na tem kraju izvanredno krasen razgled in užitek, solnčat dan in še precej toplo, ker sta na nevarnih krajih pod skalami trgala teloh. Naletela sta na veliko čredo divjih koz, katere sta na 50 korakov opazovala, s kako težavo se jima odmikajo po globokem snegu. Šez večjo težavo sta hodila nazaj, ko se jima je sneg izpod nog umikal.
Ob 11. ponoči sta dospela v hotel »Triglav« na Bistrico, ob sebi umevno izmučena. Turisti, kateri so ob poletnem času že prehodili skozi Komarčo, si sami predstavljajo to zimsko turo, s kakim naporom sta hodila, ker ni bilo pota in sta turista po celem bredla sneg.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti