Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Primorske stene - 06.12.10

Peter Podgornik: Mineva leto, odkar je lanski Miklavž prinesel med nas spletišče PrimorskeStene.com, in prav je, da tudi letos ne zataji. - Mangart

Zbirko začetnih predstavljenih smeri smo tačas stalno polnili z novimi prispevki in tako obiskovalce spleta popeljali v velikokrat neznane konce naših gora. Večinoma smo upoštevali vaše pripombe in dopolnila, za kar se vam najlepše zahvaljujemo in se tudi v naprej priporočamo za sodelovanje. Pred nami je še veliko dela, tokratni prispevek predstavlja eno od naših najvišjih in najbolj obiskanih gora.

Mangart je visoka, prostrana, mejna gora z raznoliko podobo in bogato zgodovino. Že od nekdaj so jo z različnimi nameni oblegali pastirji, lovci, turisti … Prekleta od vojakov, ki so na njenih pobočjih pod različnimi vladarji trepetali pred neurji, plazovi, granatami in sanjali lepši jutri. Težko prehodna naravna in še pred kratkim zastražena prepreka prebežnikov, ki so tam čez s strahom hiteli v obljubljene dežele. Ponekod hitro dostopna množicam, drugje rezervirana za izbrance. Priljubljen cilj gornikov, smučarjev, sankačev, kolesarjev, jadralnih padalcev ... Gora, ki včasih ne prizanaša obiskovalcem in niti domačinom pod njo, katere občasno spomni na minljivost vsega.

Naš namen je, da obiskovalcem spleta predstavimo Mangart tako kot so ga raziskali ljubitelji brezpotij, plezalci, alpinistični smučarji … Kljub temu, da je o Mangartu veliko znanega, je bilo na plezalnem področju veliko neznank, ki smo jih skušali urediti. Žal kljub najboljši volji in vloženemu trudu nismo uspeli izvedeti, kod poteka par smeri, katerih obstoj je znan. Ker je Mangart mejna gora in spušča stene na obe strani grebena, ga bodo obiskovalci spleta spoznali ločeno, posebej ostenje nad Loško Koritnico in posebej ostenje nad Mangartskimi jezeri.

Urednik: Mangart je zame gora, ki me tesno veže z lepimi in žalostnimi dogodki skozi življenje. V ostenju Mangarta smo pogosto iskali skrite, večinoma neznane prehode, tam sem našel in izgubil veliko. Izgubil sem brata dvojčka Pavleta in prijateljico Tamaro, našel sem prijatelje, ki so mi delno nadomestili izgubljeno in s katerimi sem bratovsko delil hribovska doživetja.

Videl sem srečo v očeh tistih, ki so preživeli, občutil strah in nemoč izgubljenih, prenašal težo pogledov in besed tistih, ki so zaman čakali.

Peter Podgornik

V prihajajočih dneh vam želimo dobrih zimskih razmer za hribovska potepanja in veliko srečnih trenutkov v gorah.

Ekipa PrimorskeStene.com

PrimorskeStene.com  06.12.2010

 

 


Zahodna stena Mangarta, foto Tomaž Kašca


Pavel Podgornik in Tamara Likar


Vršna glava Mangarta s severa - smeri smučanja


Južna in jugovzhodna stena Mangarta,
foto Igor Zlodej, Gregor Kresal

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti