Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"PlezalskePN - 01.12.10

Novemberski plezalni Kranj. Le Sharma in Midtboe z "dvojno krono" 9b & 8C.

Vzponov v skali ni. Kot da se je vse preselilo na Zlato polje v Kranju, kjer je umetna stena že mesec dni središče plezalnega dogajanja: finale svetovnega pokala za člane, za mlade in to nedeljo še tradicionalni PDK ali peti plezalni dnevi Kranja. V ženski konkurenci presenečenj ni bilo, na moških balvanih tudi ne, v težavnosti pa je dokaj presenetljivo zablestel Domen Škofic. Rezultati. Organizatorji so letos pripravili "livestreaming", prenos v živo prek interneta obeh finalnih članskih tekem. Glede na povsem amatersko delo je kvaliteta končnega izdelka dobra, predvsem pa so Kranjčani s tem ponovno naredili korak naprej in prireditev približali tudi tistim, ki si niso utegnili tekem ogledati v živo. Več

V Kranju na finalu SP je bila tudi druga na svetovni IFSC lestvici, Tirolka  Angela Eiter, ki se je direktno iz gorenjske prestolnice odpravila v toplejšo Španijo in v Santa Linyi preplezala Ingravids extension (8c/c+, slika levo). Angy ima za sabo že nekaj 8c, to pa je njena najtežja do sedaj. Klettern. Edina ženska, ki je zmogla več kot 8c+, je Josune Bereziartu. Kar se težav tiče je Španka izrazito pred ostalimi, saj ima za sabo smeri kot Bimbaluna (9a/a+) in Bain de sang (9a), obe v Saint Loupu v Švici in Logical progression (9a) na Japonskem. Če smo že na daljnem Vzhodu in ker o plezanju na Kitajskem redko poročamo, omenimo še Američana Ethana Pringla, ki je tam ponovil nekaj težjih smeri do 8c … DPM

Zanimivo je bilo na balvanih v Chironicu v Švici. Adam Ondra je kot tretji preplezal Big Paw (8C) in potrdil oceno avtorja Davea Grahama. S tem je pogojno prišel do svoje prve 8C in (tudi pogojno) do kraljevske dvojne krone, 9b v smereh in 8C na balvanih. In zakaj pogojno? Ker je Paul Robinson oceno že znižal. Potem, ko je hitro opravil z Dreamtime (8B+), kar je tretji vzpon po odlomu oprimka v tem klasičnem super boulderju, je Robinson po treh dneh dela uspel še v Big Paw (slika levo) in jo označil kot solidno 8b+. Obrazložitev: je občutno lažje od obeh njegovih 8C, Monkey Wedding (Rocklands, Južna Afrika) in Ill Trill (Magic wood, Švica). UKC, Prana.

Poglejmo še na Otok. Znana trad klasika The Walk of Life (E9, 6c) ima tretjo ponovitev. Smer v Devonu je leta 2008 preplezal James Pearson, leto kasneje jo je ponovil Dave MacLeod, letos spomladi Dave Birkett in sedaj še Charlie Woodburn, ki ga na sliki desno vidimo "on the bold lower section before the first decent gear at about 10m". UKC
 

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, zanimivosti, ... alp.ple@planid.org

Doslej objavljene Plezalske novice

Super ponudba ob dnevih PDK: plezalna oprema -25% in nagradna igra.

Na strani Informacije lahko najdeš tudi podatke o plezalnih šolah.
Seznami vseh zadnjih objav o njih je na
gore-ljudje.net/arhiv/oznaka//

Sporočajte tudi o aktivnosti v PŠ ...

 

Dvojna plezalska krona: 9b in 8C

Do kam je prišel človek kot plezalec, kaj je najtežje, kar zmore preplezati? Najtežje plezalne smeri imajo oceno 9b, najtežji preplezani boulderji pa oceno 8C, to sta limita leta 2010. Ene in druge lahko preštejemo na prste ene roke in le dva plezalca sta uspela preplezati oboje.Chris Sharma ima tri 9b (Pontas, Jumbo Love, Golpe de Estado) in dve 8C (??), marsikomu še neznani Norvežan Magnus Midtboe pa ima vsako po eno (Ali Hulk sit start extension in Blood redemption).

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

3 komentarjev na članku "Plezalske novicePN - 01.12.10"

Srečo Rehberger,

Vsekakor, Maja Vidmar ima 8c+, toda več kot 8 (8c ali 8c+) ima vendarle le Španka. Stavek res ni nedvoumno povedal tistega kar bi moral, zato majhen dodatek (zeleni tekst).


Maja Šuštar,

Če se prav razumem na ocene in zgodovino slovenskih vzponov, je težjo smer od Anđelke preplezala tudi Maja Vidmar z Attilo Lungo 8c+ v Baratru.

LP


Maja Šuštar,

Se opravičujem, nisem želela biti pikolovska, vendar v originalni angleški novici (linka zgoraj zdaj ne vidim več) se je res bralo, kot da med Josune in Angelo ni nobenega tovrstnega vzpona več. Pri zgornjem pisanju pa sem tudi pozabila na Histerijo 8c+ Natalije Gros - Slovenci smo res lahko ponosni na naša dekleta!

LP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti