Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN - 30.11.10

Počasi, počasi se pričenjajo vzponi v grapah in slapovih

Vreme ni lepo. Še za športno plezanje se je potrebno spraviti na umetno steno kjer pa ni potrebno razmišlati o debati prejšnjega tedna. Še v primorskih stenah je hladno in v Mišji peči so kapniki mokri. Smo v plezalsko najbolj depresivnem delu leta

V gorah se je zima že pričela a razmere so tipično zgodnje sezonske. Iz ustnih virov sem izvedel za plezanje v severni steni Dedca. Ostalo je pri poizkusu zato imena izpuščam. So pa bile razmere pred zadnjim sneženje okoli Korošice zelo dobre za hojo, stena Dedca pa je bila poprhana, razčlembe pa zalite z ledom, zabavno torej.

Na spletu sem zasledil poročilo o razmerah v južni steni Mrzle gore. Marko Mavhar (AO Grmada Celje) je povedal, da je bila Dopoldanski grapi (55 stopinj, 200 m) v Mrzli gori v odličnem stanju

Bojan Hribernik (AO Kranj) in Rok Benkovič (AO Domžale) sta v severni steni Storžiča preplezala Črni graben o kateri smo malo več pisali pred nekaj tedni ob prvem vzponu nove sezone v tej smeri. Tudi tokrat razmere niso bile sanjske. Spodnji skok kopen, do pod bivaka trd sneg, naprej pa veliko nepredelanega tako, da se je bilo potrebno pošteno potruditi.

Utrinek iz gora: Škrbinska plošča minuli vikend

Slapovi
Pretirane hvale si ne zaslužijo niti ledne razmere v naših slapovih. Na spletu je zaslediti le en ledni vzpon. Anže Šavs in Tine Kovač (oba AO Kranj) sta preplezala Sinji slap pod Češko kočo. Dejala sta, da so bile razmere zgodnje zimske, z malo ledu. Ne samo, da je omenjeni slap eden prvih preplezanih slapov pri nas (1979), gre tudi za slap z najdaljšo plezljivostjo pri nas. Vzponi v novembru so nekaj povsem normalnega, plezati pa se ga da, malo na silo, včasih tudi v prvih aprilskih dneh.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Arhiv: vse Alpinistične novice

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti