Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ob Kobli nastaja največje smučišče v Sloveniji

Dnevnik: Novo in največje smučišče v Sloveniji naj bi nastalo levo od sedanjega smučišča Kobla na 250 hektarjih.

   
  Levo od Koble načrtujejo največje smučišče v Sloveniji. Po progah naj bi vijugali že leta 2012. (Foto: Matej Povše/dokumentacija Dnevnika)  

Povsem novo smučišče ni več le zamisel, s projektom se resno ukvarja človek, ki je posredno "prinesel" v Bohinj že okoli 40 milijonov evrov v obliki vodnega parka Bohinj in hotela Bohinj, ki sta Bohinjsko Bistrico spremenila v najbolj živahno turistično točko v Bohinju: "Nočem ničesar zagotavljati brez podpore v okolju, brez jasne predstavitve projekta, ki je izjemen. Smučišče z višinsko razliko tisoč metrov bo povezano s Soriško planino, izrednega pomena bo za turizem ob Soči zaradi dobre povezave z vlakom in tudi za Bled, ki "svojega" smučišča nima. Naložba je ocenjena na 25 milijonov evrov, računamo na evropska sredstva in smučanje leta 2012," je enega najbolj smelih projektov v zgodovini našega zimskega turizma predstavil Boštjan Čokl, direktor MPM Engineeringa. Njegov sin Anže vodi uspešen hotel Bohinj v Bohinjski Bistrici (letos so mu dodali zunanje kopališče). Zaposlujejo 65 ljudi.

Kobla bo tako dobila v neposredni soseščini nove vlečnice, ki bodo na uro prepeljale okoli 2800 smučarjev, letno pa okoli 200.000. "Na občini podpiramo projekt, ki pa ga želimo v najkrajšem času predstaviti svetnikom. Zanimanje je izrazil župan Tolmina, podobno bo verjetno v Železnikih zaradi Sorice in tudi na Bledu. Skupaj z Voglom in Koblo bi bil to velik smučarski center, a o obeh bodo svoje povedali lastniki," je povedal župan Bohinja Franc Kramar.

Smučišče še nima svojega imena, imelo naj bi skoraj šest kilometrov prog in bi bilo lahko umetno zasneženo. Vode je dovolj, zemljišča niso v Triglavskem narodnem parku.

Eva Štravs Podlogar vodi svet Slovenske turistične organizacije in dolga leta deluje v blejskem turizmu: "Projekt je vsekakor vreden pozornosti. Za Bled je to posebno pomembno, slovenski turizem pa bi dobil močno spodbudo. Ne gre pozabiti ekološke prednosti prevoza z vlakom in zato lahko samo upam na uresničitev projekta."

Vogel je z novim zakonom o Triglavskem parku še odvisen od državnega načrta, ki bo opredelil njegov razvoj. Zastarele naprave Koble same po sebi terjajo naložbe, a pogovori o sodelovanju Koble in Čoklovih podjetij niso bili uspešni. "Puščamo odprte vse možnosti, tudi v Bohinju nas zaradi do zdaj storjenega jemljejo resno," dodaja Boštjan Čokl. Svetniki naj bi se s projektom seznanili še letos.

www.dnevnik.si/  25.11.2010

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

5 komentarjev na članku "Ob Kobli nastaja največje smučišče v Sloveniji"

Andrej Rožič (Bohinj),

"Levo od Koble načrtujejo največje smučišče v Sloveniji. Po progah naj bi vijugali že leta 2012"...

Bučke :)

Najprej naj investitor pogleda lastniško strukturo, potem naj sanja svoje mokre sanje dalje.

Zakaj že potrebujemo tako smučišče? razvoj-koga ali kaj


Iztok Jug-Petač,

Očitno, da ima Kobla najmodernejše žičnice in sedežnice, ter takšen obisk, da je potrebna širitev.


Renata Krauthaker,

Nimam pojma zakaj sem pričakovala, da bo tole buldožersko (raz)dejanje sprožilo vsaj kakšen okoljevarstveni glasek:(


Matevž Fazarinc,

Če tole ni neslana po/pred prvoaprilska šala, je pa nova ekološka katastrofa...


Štrovs Darko,

Glavni okoljevarstvenik je zgleda na dopustu, ostali pa s(m)o več kot očitno obupali nad vedno novimi "naprednimi" idejami nekaterih primerkov podalpskega ljudstva.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti