Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

"PlezalskePN - 24.11.10

Odlične uvrstitve mladih v EYS, tri novice iz ZDA, nesreča na steni v Gradcu.

Z zadnjo tekmo v Kranju se je končala tudi evropska mladinska serija EYS 2010. Naši so se v Kranju trikrat zavihteli na stopničke, Škofic je bil med kadeti drugi, Zupan med mladinci in Vezonik med starejšimi dečki pa sta osvojila tretji mesti. Skupno je svetovni kadetski prvak Jure Raztresen (slika levo) osvojil tretje mesto med kadeti, Primožič in Zupan četrto in peto mesto med mladinci, Bergant peto med starejšimi dečki. Pri dekletih se je najvišje prebila Lenardičeva - na šesto mesto med starejšimi deklicami.

Rezultati skupno EYS 2010: mladinci, mladinke, kadeti, kadetinje, st. dečki, st. deklice

Zaključni nastopi v vseh tekmovalnih kategorijah in ne najboljše pozno jesensko vreme so vplivali tudi na število in kvaliteto vzponov v skali. Če se držimo kriterija, potem praktično nimamo kaj napisati. No, omenimo lahko vzpone Marka Šturma, ki je v Indian Creecku (Utah, ZDA) v tradicionalnih ameriških počeh plezal do 7a+ (in 7a NP). Ocene glede na specifiko in varovanje pač ne povedo vsega. Dodajmo še en balvanski vzpon, Gašper Bratina je v Podrti gori preplezal Spook country (7B+).

Zanje novice pred prihajajočo zimo so prišle iz Yosemitov. Caldwell in Jorgesson sta v El Capu prosto preplezala 12 raztežajev Mescalita, nato pa sta se zaradi poslabšanja vremena in snega morala umakniti. O poskusu proste ponovitve najtežje tovrstne smeri na svetu smo pisali v prejšnjih PN. Novozelandska plezalka Mayan Smith Gobat (na sliki levo) pa je prosto preplezala Salathe (8a, 1000 m), skupno je potrebovala mesec dni. Več.

Sezona indoor plezanja je na višku. Čeprav se je pojem naveze še posebej na umetnih stenah povsem izgubil, sta za plezanje vendarle potrebna dva. V polnem plezalnem centru v Gradcu se je zgodila nesreča, v kateri je umrl 21 letni študent. Potem ko je preplezal smer z oceno 6a, je prijatelju na tleh vrv ušla iz rok in vodeči je z vrha smeri padel 12 metrov globoko. Vpričo 70 plezalcev, ki so bili takrat v dvorani, je z glavo udaril v tla in po štirih dneh podlegel v bolnišnici. Varujoči do sedaj pravzaprav sploh še ni plezal, ampak le nekajkrat varoval. Lahko se strinjamo z ameriškim alpinistom, ki je povzel avstrijske medije in pripisal" ... raje bi pisali o dobrih vzponih, a ... kakorkoli, previdnost ni odveč".

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, zanimivosti, ... alp.ple@planid.org

Doslej objavljene Plezalske novice

Na strani Informacije lahko najdeš podatke o plezalnih šolah.
Seznami vseh zadnjih objav o njih je na
gore-ljudje.net/arhiv/oznaka//

Sporočajte tudi o aktivnosti v PŠ ...

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti