Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"PlezalskePN - 17.11.10

Naši na IFSC lestvici, dobri vzponi v Miški, 8c+ trad na Škotskem, mega poskus

S tekmo v Kranju se je zaključila sezona športnega plezanja v absolutni konkurenci. Poglejmo stanje na svetovnih plezalnih lestvicah IFSC, ki poleg SP upoštevajo tudi druge tekme.
Moški: 1. Puigblanque (ŠPA), 2. Schubert (AUS), 3. Ondra (ČEŠ), 16. Klemen Bečan, 22. Jure Raztresen, 33. Domen Škofic (vsi SLO)
Ženske: 1. Kim (KOR), 2. Eiter (AUS), 4. Markovič, 5. Vidmar, 6. Gros (vse SLO)
Če dodamo še uvrstitve na balvanski IFSC lestvici (10. Bečan, 15. Kruder; 6. Gros, 10. Markovič) je slovenski delež še nekoliko »težji".

Tekme gor ali dol, skala je še vedno (?) jedro tega športa, tudi v teh kratkih in sivih dneh. V Mišji peči je tako Urban Primožič preplezal Missing link (8b+) in Lahko noč, Irena (8b), Gašper Pintar je ponovil Missing link (8b+), Tim Unuk in Peter Mrak Mrtvaški ples (8b), Žiga Erman Srečo vrtnice (8b), Dominik Fon pa Sonce v očeh (8a+). Izidor Zupan je v Teru na pogled ponovil Norih 25 (7c+, NP).

David Stepanjan je v Albarracinu (Španija) preplezal Klem's traverse (8A) in El varano (8A), Boštjan Weingerl je v Fontu uspel v treh 7C+ , Miha Britovšek pa doma (v Glencah in Votli peči) v dveh 7B+. Katja Vidmar v Zalogu preplezala Silva Pluta (7B).

V Chironicu v Švici je drugi vzpon v Grahamovem boulderju Big Paw (8C, gre za sedeči start problema Boogalagga (8B) opravil Dai Koyamada (slika levo). Več Nov boulder z oceno 8C je dobila Avstrija. Bernhard Schwaiger je opravil prvi vzpon v Whirlwind (8C), v strehi na praktično nevidnih in "ridiculously crimpy" oprimkih (slika desno). Okoli balvana je bila že zima, gaziti je bilo treba eno uro do kolen. Več.

Die by the drop (Glenfinnan, Škotska) pa je nova težka trad smer na otoku, morda celo najtežja, kar je bilo do sedaj preplezanih. Dave Macleod jo je označil kot svojo najtežjo ploščo in ocenil E10 7a (8c+), kar je najvišja tovrstna ocena nasploh. "Gre za ploščo in kdo ve, kakšno oceno (bloody grade) ji dati? Poznam nekaj težkih plat in vem, da sem dober v njih. Vse kar lahko naredim je, da jih primerjam. Indian Face, Walk of Life, If Six Was Nine, Muy Caliente, … vse so lažje! Tako mi ostane le še ocena E10 7a."

Po 65 dneh dela (beri: študija) sta Tommy Caldwell in Kevin Jorgeson vstopila v svoj mega projekt Dawn Wall v El Capu, s ciljem, preplezati ga v enem zamahu. Pravzaprav gre za poskus proste ponovitve znane tehnične smeri Mescalito (slika desno). Trenutno (16.11.) imata za sabo 9 raztežajev (najtežji med njimi so 8b+, 8b, 8b, 8a+, 8a), vse to pa je le ogrevanje pred tem, kar sledi: 8c, 8b, 8c, 8c+, 8c+. Po ocenah sodeč ni dvoma, da gre za najtežjo dolgo smer na svetu. Več.

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, zanimivosti, ... alp.ple@planid.org

Doslej objavljene Plezalske novice

Prana, plezanje, joga

Na strani Informacije lahko najdeš podatke o plezalnih šolah.
Seznami vseh zadnjih objav o njih je na
gore-ljudje.net/arhiv/oznaka//

Sporočajte tudi o aktivnosti v PŠ ...

El Capitan, Mescalito: poskus proste ponovitve (raztežaji 8b+, 8b, 8b, 8a+, 8a, 8c, 8b, 8c, 8c+, 8c+, ...)!

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Plezalske novicePN - 17.11.10"

Matevž Fazarinc,

http://tommyandbecca.blogspot.com/ blog od gospe Caldwell z zelo svežimi objavami.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti