Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"PlezalskePN - 10.11.10

Serija 7c na pogled,  dober trad v Angliji, rekord v Nosu, poročilo Martine Čufar

Tokrat je prav zanimivo, kako lepa serija vzponov je bila opravljena na pogled. V Mišji peči je Domen Škofic preplezal Johanovo (7c) in Pinot (7c), v Ospu Janez Miklavčič Jonagold (7c), Rajko Zajc pa Osapsko (7c) in Nuvolo (7c) v Val Rosandri. Dve 7c je na Kalymnosu dodal Borut Rus, Katarina Kejžar pa na Sardiniji dve 7b+.

Tudi pregled vzponov z RP moramo začeti v Mišji. Škofic je dvema 7c NP dodal Marioneto (8b), Jernej Kruder je ponovil Popaja (8a+) in Truplojedko (8a+), Matic Obid Ptičjo perspektivo (8a+), Mojca Žerjav pa Polnočnega kavboja (7c) v Ospu. V Kotečniku je Janez Vratanar ponovil smer Smrtonosni slepič in Medvedek Pu (8b), v Kompanju Luka Zazvonil Granouille (8a) in Dominik Fon Domače klobasice (8a).

Balvani: Miha Britovšek je v Ožbaltu preplezal Krmipzeit (7C) in nov boulder v Totemu, Hunter hunted (7C+), Urh Čehovin je v Francoskem Annotu ponovil Vegetal spirit (7C). Balvansko središče Evrope, če ne sveta nasploh, pa postaja Švica. Na balvanih v Magic Woodu, Crescianu in Chironicu se konstantno plezajo težave 8B. Tako sta znan problem The Dagger (8B) ponovila Paul Robinson (na sliki desno) in Carlo Traversi, Dai Koyamada pa je uspel v Confessions (8B+). DPM

Dave Birkett je spomladi opravil drugo ponovitev znamenite trad smeri Walk of Life (E9, 6c). Zdaj je levo od nje potegnil še prvenstveno One Upon a Time in the Southwest s podobnimi težavami (na sliki levo ga vidimo povsem na vrhu smeri). Tako ima ta morski klif na severni obali Devona tri super trad smeri (slika desno). UKC

V Yosemitih je padel nov hitrostni rekord. Sean Leary in Dean Potter sta Nos v El Capu preletela v 2 urah, 36 minutah in 45 sekundah in tako za 20 sekund izboljšala dosedanji najboljši čas Hirayame in Florina. 31 raztežajev dolgo smer (slika desno) so leta 1958 v 47 dneh preplezali Warren Harding, Wayne Merry in George Whitmore. V Yosemitih je bila tudi Martina Čufar in poglejmo poročilo iz prve roke: "Sezona za prosto plezanje je bila res zanič, prevroče ali premokro, Leo Houlding je imer res srečo, da je uspel v novi smeri, saj je v steni v najhujšem neurju čakal dva dni in uspel dan pred svojim letom nazaj v Anglijo. Veliko dobrih vzponov sta nanizala brata Anthammaten. Sicer ne prosto, ampak hitro, skoraj vsak drugi dan eno smer v El Capitanu, najdlje sta preživela v Mescalitu, dan in pol (10 ur spanca všteto), za kombinacijo Half Dome - Nos sta potrebovala vsega enajst ur in pol. Čist nora! Njuni vzponi: Westface, Lurking Fear, Zodiac, Tangerine Trip, Lost in America, North American Wall, Mescalito, Nose, Salathe, Linkup Halfdome Nose. V El Capu je bilo pa kar nekaj podorov, vsi v desnem delu in verjemi, da ni fino, ko si v porta ledgu in začne nedaleč stran nekaj ropotati in se tresti... Zadnji teden sem bila v Mehiki na Roc tripu, je bilo super! Sem pa morala prej domov, ker en padec v El Capitanu ni bil tako nedolžen in imam verjetno zlomljen mezinec. Vseeno je šlo brez njega do 8a in 8a+: Beak flake (5.13b raztežaj no.16), Alcatraz (5.13b), Jail house (ZDA), Mas que usare (8a+), Jilotepec (MEX), 7c+, El Chonta, na pogled (MEX), ...".

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, zanimivosti, ... alp.ple@planid.org

Doslej objavljene Plezalske novice

Prana, plezanje, joga

Na strani Informacije lahko najdeš podatke o plezalnih šolah.
Seznami vseh zadnjih objav o njih je na
gore-ljudje.net/arhiv/oznaka//

Sporočajte tudi o aktivnosti v PŠ ...

 

Hitrostni rekordi v Nosu:

* Alexander in Thomas Huber, oktober 2007, 2:45:45
* Hans Florine in Yuji Hirayama, julij 2008, 2:43:33
* Hans Florine in Yuji Hirayama, oktober 2008, 2:37:05
* Dean Potter in Sean Leary, november 2010, 2:36:45


climbing.com, mountainproject

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti