Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN - 09.11.10

Južna stena Pece - novo središče več raztežajnega športnega plezanja?

Debata o drajtulingu v Sfingi in Norčkih je zamrla po sklepni besedi enega glavnih akterjev tovrstne dejavnosti in takorekoč trendseterja, Andreja Grmovška. Bi pa se znal pogovor obuditi ob kaki priliki še pozimi. Žal kljub zelo lepi soboti ni veliko novic iz višjih sten. Vsi se zadržujemo v plezališčih, slapovi pa tudi še niso narejeni oz plezani.


Svedrovci v Peci
Grega Lačen in Miha Hrastelj sta v soboto plezala v južni steni Pece. Zadnji dan preden bo vrh Pece zamedel sneg in zadnja smer v Peci, ki je še manjkala na seznamu Grege Lačna – smer Ena mačka v levem delu Kordeževe rame. Seveda ni šlo samo za kljukico na listi, ampak tudi za poizkus prve proste ponovitve smeri sicer ocenjene s VI, A2. Le ta jima je spodletela v najtežjem raztežaju, ki bo zahteval še en obisk. Gre pa po njunih besedah za čudovit, težak in dolg raztežaj. V zadnjem raztežaju kjer izstopajo tudi nekatere klasične smeri stene sta naletela na bleščeč nov svedrovec in prav tako na navrtano stojišče na robu stene. Ob prečenju grebena sta na izstopih smeri naletela še na nekaj navrtanih stojišč. Plezalci, ki so plezali Vigredno so tudi poročali o navrtani smeri. Nezaslišano! Kar vidim Grego kako mu je dvignilo pokrov. Da se ne bi ponavljal ob enakem mnenju o tovrstnih zločinih, objavljam kar povezavo na stran AK Črna kjer se nahajajo Greganove misli. Te stvari smo že velikokrat predebatirali na tem spletišču, predvsem pa je bil s strani Komisije za alpinizem sprejet pravilnik oz etični kodeks na to temo. A kot sem že zadnjič rekel, vedno se najdejo ljudje z egom preko katerega ne vidijo nikamor drugam in se v silnem strahu pred klasično opremljenimi smermi spravijo le te vrtati. Ali se motim in gre le za skrb za sočloveka?

Še Paklenica
Paklenica je še vedno zelo aktualna in štirje plezalci iz različnih vetrov so izkoristili lepo vreme v drugi polovici minulega tedna. Nastja Davidova je spet potrdila dobro formo in z Andrejem Ercegom sta prosto preplezala smer Gaz (7b, 350 m). Nastja na pogled, Andrej pa je smer že poznal od prej. Ker ju smer ni pretirano utrudila sta zastavila še enkrat in v uri in pol preplezala še Nostalgijo (6b, 350 m). Pred njima sta v soboto smer Gaz prosto preplezala Jernej Arčon (na pogled) in Peter Juvan (fleš), v nedeljo pa še smer Sedmi continent (7b+, 200 m) v Stubu.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Arhiv: vse Alpinistične novice

 

Značke:
ALP AN novosti

2 komentarjev na članku "Alpinistične novice AN - 09.11.10"

Matej Kladnik,

Ravno tako je nekdo navrtal stojišča na 30m!, v Levi smeri v Lučkem Dedcu na Korošici. Nekdo jih je tudi že deloma odstranil, ostale bom ob prvi priliki odstranil sam.

LP

Matej Kladnik

PS: razmišljam o društvu proti vrtanju klasik:)


Iztok Bokavšek,

Še povezava na AK Črna:

http://www.akcrna.si/archives/1289

Strinjam se s Tomažem in Gregorjem, da svedrovci v klasične smeri ne sodijo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti