Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"PlezalskePN - 03.11.10

Šestkrat 8b v Sloveniji, 8A+ v Švici, nova prosta v El Capu.

Šest preplezanih 8b in več kot deset 8a/8a+ je bilanca zadnjega tedna! V Mišji peči je Klemen Kejžar preplezal Mrtvaški ples (8b) in Blood, sugar, sex, magic (8a), Matic Obid Pikovo damo (8b), Nejc Erklavec Samsaro (8a) in Corto (8a), Uroš Brecelj Uživancijo (8a), Gašper Pintar pa Marioneto (8b). Slednji je plezal tudi v Monacu in Franciji, v La Turbie je ponovil Kashmir (8a), v Castellonu pa Mortal Kombat (7c, NP). Lepo serijo je v zadnjih dveh tednih opravil Luka Kranjc, v Miški je ponovil Blood, sugar, sex, magic (8a+), Ptičjo perspektivo (8a+) in Pikovo damo (8b), v Ospu pa Karies (8b) in Matičkov svet (8b). V veliki osapski steni je Gobo (7c) v navezi z Markom Zadravcem preplezal Bojan Leskošek in jo pokomentiral takole: "Smer sem plezal po dobrih 28 letih, spomladi 1982 sva zanjo z Borom Štrancarjem potrebovala dve uri in pol. Tokrat sem moral ponavljati samo najtežji raztežaj, potem ko sem čisto na koncu težav spregledal šalco."

V Kotečniku je Mitja Peternelj ponovil smer Smrtonosni slepič in Medvedek Pu (8b), Rajko Zajc CSN (8a+), 16 letna Anja Šerbinek pa Specialista za življenje (8a+). V Istri je Maja Šuštar preplezala dve dobri na pogled: v Limskem kanalu Between (7b), v Kompanju pa Powder war (7c). V Paklenici je Klemen Vodlan ponovil smeri Winnetou (8a) in Dolino miru (8a).

Nekaj naših je obiskalo švicarsko balvanišče Chironico in padlo je nekaj težkih boulderjev. Izidor Zupan je preplezal Roswell (8A+) in še dva problema 8A, dvakrat 8A je med drugim ponovil tudi Jernej Kruder, dva boulderja 7C je preplezal Matjaž Zorko.

Novo prosto preplezljivo smer je dobil El Cap. Leo Houlding (na sliki levo v Asgardu 2009) je z Jasonom Picklesom v desnem delu stene končal projekt, ki ga je začel pred desetimi leti. Prvotne zamisli, preplezati prvenstveno smer od spodaj navzgor, prosto, brez vrtalnika in fiksnih vrvi, sicer ni uresničil, je pa vseeno nastala pomembna prosta smer v El Capu.

The Prophet (8b, 550 m), kot je imenoval novo kombinacijo, poteka delno po obstoječih smereh, delno je samostojna. Dolga je 13 raztežajev, ključni raztežaj je tanka poč z imenom A1 Beauty (slika desno). Angleška ocena po raztežajih: E8 6b, 6b, 6a, 6b, 6c, 6c, 6b, 6c, 7a, 6a, 7a, 6b, 6c. (UKC)

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, zanimivosti, ... alp.ple@planid.org

Doslej objavljene Plezalske novice

Prana, plezanje, joga

Na strani Informacije lahko najdeš podatke o plezalnih šolah.
Seznami vseh zadnjih objav o njih je na
gore-ljudje.net/arhiv/oznaka//

Sporočajte tudi o aktivnosti v PŠ ...

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti