Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za hitro in učinkovito pomoč v gorah

Primorske novice - Tina Kodre: Bovška in gorska reševalna služba Furlanije-Julijske krajine krepita sodelovanje

Na območju Mangarta se pogosto pripeti, da klic na pomoč prejmejo namesto bovških italijanski ali avstrijski gorski reševalci. Klicna številka 112 deluje v vseh treh državah. Z namenom izboljšanja čezmejnega sodelovanja so se reševalci v četrtek srečali v Bovcu.

BOVEC > »Največkrat se zgodi na Mangartu, da dobita poziv na akcijo tako bovška kot trbiška gorska reševalna služba. Se je pa tudi že zgodilo, da smo odšli peš reševat in je za nami priletel italijanski helikopter, ki nam je seveda potem nudil podporo pri reševanju,« je pojasnil poveljnik bovške gorske reševalne službe Marko Matajurc.

Pa tudi primeri, ko za pomoč v gorskih nesrečah ljudje pokličejo na 112, njihove klice pa prejmejo na avstrijskem regijskem centru za obveščanje, niso nobena izjema. V takih primerih iz Beljaka preusmerijo obvestilo na novogoriški 112.

Pod pristojnost bovške gorske reševalne službe sodi najdaljši odsek državne meje, ki poteka od Mangarta do Predela, Jerebice, čez Črnelske špice, čez celotno Kaninsko pogorje, na Učejo in do Kobariškega stola.  Mejijo kar s petimi gorskimi reševalnimi postajami, vključno s trbiško. »Dejstvo je, da stikov z njimi zadnjih 25 let ni bilo, so se pa odnosi med nami v zadnjih treh letih izboljšali,« pravi Matajurc.

Beseda na srečanju je tekla predvsem glede izboljšanja medsebojnega sodelovanja. Bovška in trbiška gorska reševalna služba ga nameravata nadgraditi s skupno gorsko reševalno vajo, v kateri bo sodeloval tako italijanski kot slovenski helikopter.

Potreba po izboljševanju čezmejnega sodelovanja v gorskih nesrečah se je še posebej pokazala konec januarja letos. Pod Prisojnikom je takrat snežni plaz zasul alpinista, ki sta nameravala preplezati ledeni slap. Eden se je uspel izogniti valu, znanega trbiškega alpinista Luco Vuericha pa je odnesel v globok jarek.

Soplezalec je takoj poklical na pomoč. Odzvali so se kranjskogorski in rateški gorski reševalci, vendar helikopter zaradi goste megle z brniškega letališča ni mogel vzleteti. Na pomoč je zato priletel helikopter italijanske civilne zaščite, ki je alpinista prepeljal v videmsko bolnišnico, kjer je zaradi hudih poškodb umrl.

»Vesel sem, da je prišlo do delovnega srečanja, da imata obe službi podobne poglede na reševalno delo. Vse s ciljem čim hitrejše, učinkovite in čim bolj kvalitetne pomoči ponesrečenim v gorah,« je ob koncu srečanja povedal Elio Carhieti, direktor nujne medicinske in helikopterske pomoči iz Vidma, ki je bil tudi pobudnik tega srečanja.

Poleg omenjenih so se ga udeležili še predsednik slovenske gorske reševalne zveze Igor Potočnik, namestnik poveljnika GRS Bovec Vili Kašca, načelnik GRS Cave del Predil Renato Palmieri ter Roberto Rosenvirt, komandir bovške policijske postaje Sejad Jušić in poveljnik bovške civilne zaščite Edi Melinc. Rateški gorski reševalci se zaradi obveznosti srečanja niso udeležili.

TINA KODRE

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti