Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pravno razmišljanje na temo reševanja

Sašo Matas: Po mojem mnenju so uporabniki storitev (če se lahko tako tehnicistično izrazimo), ko se jim izstavi račun za reševanje, prepogosto zavedeni in lahkoverno le-tega plačajo, čeprav ...

... po mojem za to po večini primerov ni nikakršne podlage. Vsaj kolikor lahko spremljam opise dogodkov in vzroke, kako je do nesreč sploh prišlo.

Pomembno je, da 118. člen Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki govori o pokrivanju stroškov za fizične osebe, preberemo v celoti. Omenjeni člen določa, da stroške nujnega ukrepanja fizična oseba krije takrat:
- kadar namenoma ali iz velike malomarnosti povzroči nesrečo
- ali, kadar fizična oseba zaradi malomarnosti, neusposobljenosti ali neustrezne opremljenosti povzroči nesrečo.

Najprej, huda malomarnost pomeni skrajno nepazljivost, zanemarjanje tiste pazljivosti, skrbi, ki se pričakuje od vsakega človeka. Navadno to pomeni, da se očita takrat, kadar se prekrši navadna skrbnost. Torej, ko gre za očitne elemente, na katerega bi bil povprečen človek (torej ne planinec, niti ne alpinist ali turni smučar) pazljiv. Npr. če je za naslednji dan vremenska napoved izredno slaba, povprečno skrben človek ne bo šel v gore. Zadeve pa postanejo malo bolj komplicirane za presojo že ob naslednji predpostavki: …če bo preko noči zapadlo veliko snega … . Ali je zgolj večja količina snega razlog za odpoved ture v nižjih, manj strmih legah in je torej oseba, ki se v tem primeru odloči za izvedbo ture, hudo malomarna? Po mojem mnenju ne, saj gre za hudo malomarnost v primeru opustitve tiste skrbnosti ravnanja, ki bi bila očitna povprečno skrbnemu človeku, skrben človek pa se prepriča kakšna bo situacija v teh legah (vendar nanjo jasno nima vliva!).

Vendar pa je tako, da povprečno skrben človek ve malo o gorah in bi bilo njegovo ravnanje zelo hitro v bolj poznavalskih krogih označeno kot lahkomiselno. Še argument več, da bi lahko postavili hipotezo, da izkušen gornik ne more biti hudo malomaren. Oziroma, bi bilo takšno ravnanje pri tem človeku skrajno nenavadno in to bi moralo biti izhodišče za presojo njegovih odločitev (ki so potem vodile neprijeten dogodek, ta pa v reševanje). Temu v pravu rečemo olajševalna okoliščina, ki pa jo je sodišče v znani sodbi iz leta 2007 (www.gore-ljudje.net/novosti/9773/) po mojem mnenju napačno obravnavalo, saj se je celo postavilo na stališče, da gre pravzaprav za oteževalno okoliščino, ko sta bila reševana alpinista, ki bi že lahko vedela kako in kaj. Bi pa lahko morda pritrdili sodišču v oziru slabe vremenske napovedi. Edino v tem delu lahko vzdrži sodba, nikakor pa po mojem ne v tistem, ko sodišče odloči, da sta udeleženca alpinista in bi morala biti zato bolj skrbna – zakon za to skupino ljudi ne določa višjega standarda skrbnosti. Bojim pa se in kaže na nerazumevanje, da velja splošna presoja, in je to žal 'udomačeno' razmišljanje, da tisti, ki gre v hribe, že po naravi ravna malomarno – oziroma neskrbno in kliče k nesreči.

Račun pa se verjetno največkrat izstavi predvsem na podlagi zgoraj navedene druge alineje, ki pravi, da … 'fizična oseba, ki je zaradi malomarnosti, neusposobljenosti ali neustrezne opremljenosti povzročila ogroženost'. Vedeti je potrebno, da je za plačilo škode dovolj izpolnitev kateregakoli izmed naštetih vzrokov. Ti pa so po mojem mnenju, iz primerov sodeč, prepogosto neprimerna in preuranjeno izbrana podlaga. Prvič, iz člena ni povem jasno, katero stopnjo malomarnosti zakon zasleduje. Predpostavljamo, glede na prvi del 118. člena, da gre za hudo malomarnost , tako izhaja tudi iz odločitev znane sodbe iz leta 2007. Ki je bila, ob strani, po mojem zgrešena ravno zato, ker usposobljenost izpostavlja kot oteževalno okoliščino (…bila sta alpinista …) in ne razume in podcenjuje dejanje 'zaplezanosti'. V to stanje se alpinist težko spravi iz hude malomarnosti oziroma, bi pri izkušenih alpinistih morali to predpostavko prej zavreči kot izpostaviti za nenavadno - ker je to nekaj bolj kot ne prisotnega pri plezanju v gorah, že tudi zato, ker je 'prava' smer v visoki steni ponavadi nekaj precej neizplicitnega.

Drugič, člen določa še opustitev dveh skrbnosti, in sicer če nesrečo povzroči oseba, ki je neusposobljena ali neustrezno opremljena. Torej je za presojo pomembno tudi to, da smo usposobljeni, ko gremo v gore in pri tem ustrezno opremljeni. Vendar je tudi to usposobljenost in opremljenost potrebno VEDNO jemati v kontekstu konkretnega primera, slednji dve v kontekstu oseb, ne nesreče same! Kot tudi presojo malomarnosti. Omenjeni primer alpinista (www.gore-ljudje.net/novosti/60229/), ki so ga reševali, ker se mu je zlomila dereza, po moje kaže na popolno nerazumevanje tako alpinizma kot 118. člena zakona. To, da se ti zlomi dereza, zelo težko postane na kakršnokoli način malomarnost, razen če bi Uprava za zaščito in reševanje RS lahko dokazala, da so bile dereze v zelo slabem stanju že pred samim vzponom. Prav tako pa v tem primeru sigurno ne more kazati na usposobljenost (zlom dereze nima s tem nikakršne veze) in še manj na neopremljenost.

In morda še k primeru potepanja okoli Skute, ki je bil tudi omenjen na teh straneh. Edino kar bi lahko očitali fantoma, ker se iz zapisa zdi, da sta bila prav opremljena in tudi ne malomarna, je morda stanje (in ne dejstvo) in podlaga za izstavitev računa, da nista (bila) usposobljena. Za takšno presojo pa je precej bolj pomembno poznavanje ne same nesreče, temveč udeležencev, kar dvomim, da je Uprava za zaščito in reševanje RS pri izstavitvi računa storila. Zato sam, verjetno pri nobenemu izmed primerov zgoraj, računov ne bi plačal, temveč bi s pravimi argumenti (in pravno pomočjo) plačilu oporekal.

Druga, nepravna plat teh zgodb pa je po moje še bolj tragična. Menim, da je pozicija, kjer smo se znašli, precejšen problem, pa ne niti toliko zaradi tistih uslužbencev na Upravi za zaščito in varovanje RS, ki pač izvajajo zakon (čeprav so morda celo nad-dosledni pri tem), ampak predvsem zakona samega. Ta na precej nenavaden način izpostavi in izostri naš občutek za vrednote gorništva, za tradicijo, ki jo po zakonu sodeč država res ne razume najbolje. Zakaj sicer ni problema, če nekdo zaspi ob prižganem štedilniku in mu zgori pol stanovanja. Zakaj v teh primerih gasilci ne izstavijo računa? Zakaj ni problema, če pri prometnih nesrečah, ko motoristi drvijo po slovenskih cestah (če sem lahko še sam nerazumen in malo profan do konjičkov drugih), stroške reševanja, zdravljenja itd. plača država. Kaj s tem sporočamo ljubiteljem gora?

To je problem. Ker tak zakon, in to je v diskusijah na raznih društvih prisotno, vodi k samoomejevanju takrat, ko morda to ni primerno, k še bolj problematičnemu podcenjevanju situacije in večjim ter, žal navajam kot argument, dražjim posledicam. In nenazadnje, ker to vodi k povprečju, in ne, kot bi bilo prav, k napredku, pa čeprav se nekomu zdi smešno ali, še bolj verjetno, prav blazno početje naših vrhunskih alpinistov. Povprečno skrbnemu človeku prav gotovo. Družbeno gledano je grožnja morebitnega plačila precej nesorazmerna prednosti tistih nekaj plačil reševanja.

Da pa smo narod planincev, alpinistov in ljubiteljev gora iz zakona žal ne veje, še manj iz njegove uporabe, kar kaže kvečjemu na nerazumevanje in po mojem tudi na zavržno gledanje na to subkulturo, ki je za to državo in vse politike, ki se tako radi posončijo s kamerami pred Aljaževim stolpom (četudi tja nekatere zvlečejo s helikopterjem), vse prej kot primerno.

Sašo Matas

 


in nekaj dosedanjih objav na to temo:

SN/G-L, 26.10.: Gorski reševalci: še klicati 112?

PV/G-L, 26.10.: Opazili s(m)o

MORS/G-L, 25.10.: Problematika plačila gorskega reševanja

PZS/G-L, 22.10.: Varnost v gorah - izjava za javnost

G-L, 22.10.: Odprto pismo predsedniku PZS

G-L, 21.10.: Pojasnilo Gorske reševalne zveze Slovenije


G-L, 16.10.: Tek na Triglav iz Vrat
s 15 komentarji ...
G-L, 24.08.: Severni steber Skute

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

3 komentarjev na članku "Pravno razmišljanje na temo reševanja"

Tomaž Ogrin,

Kaj če bi PZS prevzela brezplačno pravno obrambo reševancev, v primeru, da so ti napadeni s položnico!


Sašo Matas,

Kot sem lahko izvedel, odločitev sodišča v primeru 'Špik' ni postala dokončna in je o zadevi sodišče ponovno presojalo leta 2009. Višje sodišče je namreč zadevo vrnilo ponovno na prvo stopnjo in odločilo, da mora sodišče izvesti dokazovanje z izvedencem, ki bi se izrekel o morebitni malomarnosti. Kar pa se je izkazalo za manjši problem, namreč v vprašanju kdo je izvedenec. Kolikor mi je znano, je bila za izvedenca postavljen nekdo iz Komisije za alpinizem. Ko je pred sodiščem nastopil tudi izvedenec, pa je sodišče odločilo drugače kot v tisti odločitvi iz leta 2007 in alpinistoma potem sodišče ni naložilo plačila škode (reševanja).

Seveda pa ni mogoče pričakovati, da bi vsaka zadeva bila prignana tako daleč kot primer Špik. Zato se mi zdi primerno, da odgovorni pri zahtevi za povrnitev stroškov dobro presodijo malomarnost in vse okoliščine primera že pri izstavitvi računa. Verjetno je vsakomur jasno, da turist v sandalih, opita oseba ali skrajno malomaren (!!) človek v gorah nima kaj početi, pri drugih primerih pa bi predlagal, ravno zaradi negativnih posledic množičnih zahtevkov za povrnitev škode, precejšnjo mero previdnosti, dorečenosti in prepričanosti. Prej bi rekel, da je v dvomu potrebno pritrditi ne-malomarnosti kot nasprotno.


Boštjan Fon,

Razmišljanje na mestu! V celoti se strinjam z zapisanim, morda pa bi dodal le še to, da nam vsem, ki smo na tak ali drugačen način vpeti v gore, oz. dogodke v gorah, ostaja poleg mantričnega ponavljanja že poznanega le še neke vrste samoorganiziranje, kajti kot je videti, se država, pravzaprav tisti, ki so odgovorni, da bi nam življenje teklo tako, kot se spodobi, ne bodo podvizali še nekaj časa v pozitivno smer.

Dejansko sem prepričan, da izstavljanje računov ne vodi nikamor, kvečjemu v še nekaj več dodatnega dela na sodiščih pri razčiščevanju kdo je imel prav in kdo ne. Vsak, ki prejme račun, bi po mojem mnenju moral iskati pravico na sodišču, ki mora izreči sodbo z dokazi in mora biti v podano z gotovostjo prepričano, pri tej toliko opevani malomarnosti, pa nikoli, ampak res nikoli ne moremo govoriti o gotovosti, vedno se najde del, ki ne zadosti pogoju gotovosti na sodišču in menim, da je vsako plačevanje reševanja vsaj kar se tiče sodnega postopka, brezpredmetno.

Slovenija nima postavljenih preprostih pravil, ki bi bili primerni vsem, tako obiskovalcem gora kot recimo reševalcem in drugim, ki morajo v kriznih situacijah v visokogorje. Sam osebno sem mnenja, da je potrebno preko PZS, ki ima z novim vodstvom zagotovo nekaj zagona in idej več, organizirati sestanek ali posvet o tej problematiki z vsemi vpletenimi, tako od gorskih reševalcev preko zavarovalnic, URSZR, zdravniškega osebja, vojske, policije do medijev, kjer bi bili vsi povabljeni naprošeni, da pripravijo svoje predloge. Imamo planinski muzej v Mojstrani, kjer lahko mirno posedimo in podebatiramo, najdemo skupna izhodišča in pripravimo vse potrebno za ureditev razmer.

Sedanje stanje je tolikanj nedorečeno, da lahko vsak ribari v kalnem, kadar želi in ko potrebuje. Dejansko pa je potrebno ovrednostiti pojem malomarnosti, pojem nepripravljenosti na turo, pojem neopremljenosti in pojem povzročanja nevarnosti sebi in drugim, potem pa naprej vzpostaviti določeno posebno zavarovanje za gornike in ponuditi to na trgu zavarovalništva.

Večkrat slišim očitke, da mediji napihujemo dejansko stanje. Morda pa bi ob tem pridodal, da mediji kvečjemu javno povedo tisto, kar je drugim že znano, sami pa ne morejo vzpostaviti zadovoljivega stanja. Lahko pa predstavljamo poglede in jih plasiramo med ljudi z upanjem, da se bo končno spremenilo na bolje. Dvomim o tem, da bi šlo pri tem za iskanje senzacij ali prenapihovanja. Vendar pa sem hkrati še mnenja, da bi se z usklajenim delovanjem predvsem preko medijev dalo opraviti precej na tem področju, dokler pa se po slovenceljsko prekljamo o tem, kdo je kriv za to ali ono, pa napredka zagotovo ne bo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti