Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

"PlezalskePN - 20.10.10

Leskošek ujel formo v Miški - Ondra na Madagaskarju

V Ospu je Gašper Pintar preplezal Karies (8b) in Gobo (7c, NP), Jernej Kruder pa Zadnjo skušnjavo (8a) in Si puo fare (7b+, NP). V Mišji peči je Matic Obid ponovil Giljotino (8a), Bojan Leskošek pa Tretje tisočletje (8a) in Samsaro (8a), obe na isti dan. Lep uspeh in dokaz osebne forme (skoraj) pri petdesetih. V Bitnjah je Borut Rus preplezal Che Guevaro (8a) in Katarina Kejžar Beli poper (7c), v Baratru pa Peter Mrak, Strapiombombastic (8a). Na balvanih omenimo vzpon Gašperja Bratine v Yugoslaviji, Fuel my fire (7C).

Magicwood je dobil dva nova boulderja 8C, Paul Robinson je preplezal Ill trill (8C, slika desno), Chriss Webb Persons pa Belive in two (8C). Ob vzponu Američana se je še enkrat razplamtela debata, ali je sedeči start obstoječega boulderja lahko razlog za spremembo imena.

Dodajmo še dosežke dveh 15-letnikov iz Francije. Loic Timmermans je preplezal tri 8c in dve 8a na pogled, Adrien Tribout pa novo smer z oceno 8b+ in še eno 8a na pogled.

Stene v dolini Tsaranoro na Madagaskarju so že na fotografijah veličastne in ni čudno, da se v njih želi preizkusiti vedno več plezalcev. Prva velika smer Out of Africa (7a, 570m) avtorja Michela Piole, je iz leta 1998. To jesen je dolino obiskal Adam Ondra in prosto ponovil tri smeri:
Tough Enoug, 1.PP, 10 raztežajev (7b+, 7c+, 8a+, 7c, 8a+, 8a+, 8b+, 8b+, 8b+, 8b). Smer sta prva preplezala Daniel Gebel in Ari Steinel, prosta ponovitev pa je mogoče celo najtežja več raztežajna smer na svetu.
Mora Mora, 1.PP, 13 R (6a+, 6b, 7b, 7b+, 7b+, 7c+/8a, 8b+/8c, 6c+, 7a+, 7c+, 7b+, 4).
Bravo les Filles, 2.PP (za bratoma Pou), 13 R. Smer je leta 1999 preplezala ženska ekipa Lynn Hill, Nancy Feagin, Beth Rodden in Kath Pyke.

Na fotografijah od leve proti desni: potek smeri Tough Enough, ključno mesto smeri Yellow Fever in bungalovi v kampu pod steno.

Več na UKC.

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, zanimivosti, ... alp.ple@planid.org

Doslej objavljene Plezalske novice

Prana, plezanje, joga

Na strani Informacije lahko najdeš podatke o plezalnih šolah.
Seznami vseh zadnjih objav o njih je na
gore-ljudje.net/arhiv/oznaka/PŠ/

Sporočajte podatke o aktivnosti v vaših PŠ ...

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti