Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tek na Triglav iz Vrat

Bojan Ambrožič: Nesreča, včasih ni nesreča, če se zraven pritihotapi še sreča. Prav to se je v zadnjih dneh primerilo meni ... Hribovsko “presenečenje” – položnica za 1454,21 € – za stroške ...

Tri dni nazaj sem si na enem zadnjih treningov pred Ljubljanskim polmaratonom zvil gleženj. Seveda sem bil sprva besen nase, kako mi je uspelo to že drugič (to vodi k tradiciji). Vendar sem imel srečo, da poškodba ni bila huda in se mi je hitro začela celiti. Petkova predavanja na naši šoli pa so odpadla in lahko bom šel v hribe.

Toda kam? Tekel bom na Triglav iz Vrat, po poti čez Prag, kar si že dolgo želim. Trije dnevi prisilnega počitka zaradi poškodbe, so bili ravno dovolj, da sem se popolnoma spočil za tako zahteven tek. Če se ne bi poškodoval, si ne bi nikdar vzel dovolj časa za potreben počitek pred tekom.
Seveda bi ta tek najraje izvedel junija ali avgusta, ko bi potreboval najmanj opreme. Vendar v primeru Triglava to ne gre, ker je veliko preveč množično obiskan, da bi bilo varno. Jeseni pa Triglav začne počasi samevati in tek na goro je spet mogoč.

Se pa zato pojavijo druge objektivne nevarnosti, kot je kratek dan in nizke temperature. Temu primerno sem tudi (nadpovprečno) obtežil svoj tekaški nahrbtnik. Vseeno se mi je zdelo bolje, da tečem kakšno minuto slabše, kot da me na vrhu zebe. Nase sem nadel zimske tekaške pajkice in tri sloje tankih hitrosušečih se majic.
S to kombinacijo opreme me je zeblo samo na začetku, globoko v Vratih. Zaradi inverzije je bilo ravno tu, pod severno Triglavsko steno najhladneje. Višje je postopno postalo nekoliko topleje.

Začetek teka je bil hiter, saj je prvi kilometer poti skozi Bukovlje skoraj ravninski. Po 10 minutah teka sem dospel do začetka poti čez Prag ob potoku Triglavska bistrica. Tu se kmalu začnejo prvi klini zavarovane plezalne poti. Končni čas bo precej odvisen od tega kako hitro in kako spretno bom tekel ali pa vsaj hitro hodil preko vseh klinov in zajl. Tovrsten gorski tek sem v zadnjih mesecih tudi malce potreniral na poti skozi Žrelo na Storžiču.

Ta prvi “plezalni” del poti je bil kar šok za moj organizem, ker sem moral popolnoma zamenjati slog teka. Iz ravninskega teka z visoko frekvenco korakov, sem moral v trenutku preiti na dolge korake hitre hoje. Tega začetnega dela poti je bilo le nekaj minut.
Potem se pot za kar nekaj časa položi in začne pomikati v levo. Na tem delu je tek pravi užitek. In ravno ko sem se že razvadil prečnice, steza spet postane bolj strma in začne cikcakati preko rušnatega pobočje. Pot prekriva droben melj, na katerem sem se pošteno namlel.
Za tem delom sem na višini 1700 m prišel do najbolj nevarnega dela – vzpona čez Medvedovo skalo. Jasno je, da tu čez ni mogoče teči. Zato padec ritma izkoristim za prve požirke tekočine na turi. Ob polnem naporu namreč ni mogoče piti, saj telo zavrača vodo.

Še nekaj grizenja kolen čez drobir in že sem na na vrhu Pragu. Iz sence Stene sem prilezel v Kotel, kjer Sonce prav pripeka. Inverzijska megla je že pod mano. Vendar pa se je Sonce nahajalo tako nizko nad obzorjem, da mi je svetilo naravnost v oči in sem komajda videl kam moram teči. V Kotlu pa ni potk, ki bi se jih držal, ampak je treba slediti rdečim označbam na skalah. Zoprna stvar, ker sem moral hkrati gledati naprej (v sonce) za označbami in še pod noge, da si v kakšni škrpalji ne bi zvil gležnja. Ta lep, a zahteven del poti, hitro mine.

Čaka me le še vzpon s Kredarice na vrh Triglava. Že kmalu sem opustil upanje, da bom na tem delu lahko tekel. Enostavno nisem zmogel, saj se je že začela poznati višina in utrujenost. Zares sem tekel le po grebenu med Malim Triglavom in Triglavom.
Do vrha Triglava imam le še nekaj zadnjih metrov, ko nenadoma skupina gornikov začne vpiti za mano. Ves utrujen utrujen ne dojamem kaj mi želijo dopovedati in odtečem do Aljaževega stolpa, češ takoj pridem nazaj. Dejansko pa so snemali nov slovenski alpinistični film Sfinga. Jaz pa sem jim priletel v snemalni kader! Še ravno zadnji trenutek sem se uspel skriti v Aljažev stolp, da me niso posneli. Se opravičujem!

Čas teka je bil malce pod pričakovanji, a se nisem sekiral, saj sem lahko užival v čudovitem razgledu in toplem vremenu na vrhu. Tek na Triglav s te strani je že bistveno bolj zahteven in manj tekaški, kot tek s Krme.

Vse dobro dokler nisem prišel domov, kjer me je čakalo še eno hribovsko “presenečenje” – položnica za 1454,21 € – za stroške reševanja v Skuti! Tak je torej epilog te zgodbe.

ČASI TEKA:
Aljažev dom v Vratih – stik Tominškove in poti čez Prag: 1 h 3 min
stik Tominškove in poti čez Prag – Kredarica: 26 min
Kredarica – Triglav: 26 min
Aljažev dom – Triglav: 1 h 55 min

Lep gorsko-tekaški pozdrav,
Bojan Ambrožič

 


Na cilju pri Aljaževem stoplu na Triglavu


Snemajo Sfingo


G-L: Severni steber Skute

Kategorije:
Novosti SLO TEK Vse objave

15 komentarjev na članku "Tek na Triglav iz Vrat"

Anže Čokl,

Vsa čast gorskim reševalcem, ki svoje delo opravljajo strokovno in profesionalno in s takšno mero tolerance pri vseh bedastočah, ki jih "gorniki" zganjajo in o katerih slišim ali berem. Vsem kretenom (pogosto tujci), ki počnejo neumnoari bi bilo potrebno zaračunati tako kot to naredijo na zahodu, recimo v Švici, potem pa če so zavarovani bo stroške krila zavarovalnica, sicer pa sami. In ko bodo morali prodati avto ali še kaj več, da bodo stroške reševanja pokrili, bodo v prihodnje 3x premislili - ali pa se zavarovali.

In največja možna NEUMNOST je to, da se bi kdorkoli kadarkoli izpostavil večji nevarnost kot je treba zaradi strahu pred položnico za reševanje. Prav zaradi tega je OEAV idealen. Tam ni nobenih vprašanj - ob navedbi številke izkaznice ali fizičnem prikazu le-te, ni več dvoma. Reševanje krije zavarovalnica. Pa naj bo to gorsko kolesarjenje, smučanje, preprosta slabost, slabo vreme ali karkoli že pač - izvzeta sta (logično in pravilno) alkohol in recimo motorne sani.

Hitra primerjava kaj dobiš pri PZS z A članarino (50 € na leto):

- zavarovanje za primer invalidnosti: 50.000 € (Avstrijci NIČ)

- zavarovanje za primer smrti: 15.000 € (Avstrijci NIČ)

- zavarovanje za poškodbe tretjih oseb: 4.200 € za poškodbe stvari in 44.000 € za poškodbe oseb (Avstrijci 3 mio €)

- reševanje po svetu in prevoz v domovino: 8.000 € (Avstrijci reševanje 22.000 €, prevoz neomejeno!)

- planinski vestnik, popusti pri nabavi publikacij in zemljevidov, popusti (10%) v določenih športnih trgovinah, popusti pri drugih komercialnih zavarovanjih zavarovalnice Tilia,...

- popusti v kočah (Avstrijci isto)

- PZS nič ne omenja kritja nujne zdravstvene oskrbe v tujini (Avstrijci 7.500 €)


Anže Čokl,

Ker se tovrstne "poceni" pogoje zavarovanj dobi ravno na podlagi mnogoštevilčne skupine, dvomim, da bi se kot zasebnik lahko zavarovala po enakih cenah...


Gabrijel Rožič,

To bi se bilo potrebno čimprej zmenit, ker bo zaradi takih številk kmalu tragedija beri: mlada smrtna žrtev.

Kot se meni zdi je sedaj nujno polnjenje proračuna za vsako ceno.

Pa lahko Bojan zračunamo koliko bi država izgubila, če bi vidva obležala na ledeniku? poškodovana ali mrtva. Vsak mesec državi damo precej denarja, vendar nas res ta država kmalu ne potrebuje več?

Državljani smo dolžni pomagati nekomu v nesreči?

takle mamo


Metod Škarja,

Najbolje bi bilo, da bi se v okviru PZS ali GRZS ali kot skupna ustanovila komisija, ki bi presojala take primere, torej ali je bil preventivni (pravočasni) klic na pomoč upravičen ali ne. Na podlagi tega bi se potem odločalo, ali se zaračuna reševanje.


Jure Frelih,

Jah nič, drugič preden kličeš se usekaj po mezinčku, pa boš za javnost poškodovanec, ne pa turist, hehe

Drugače pa na tem mestu lahko rečem le eno: koliko pijančkov so na roke že spravljali z raznih domov na Kriški gori, Kofc, ... pa "nikome ništa", kot bi rekli. Kolikokrat so bili reševalci zmerjani s strani takšnih "veseljakov", kolikokrat so šli na pir po akciji, brez enega samega HVALA LEPA!Očitno so reševalci pogrešljiva roba....

Ps. Tudi sam sem bil pred letom dni "turist" na vožnji v bolnico Jesenice, in še kako razumem tiste pomisleke "klicati, ne klicati?". Mediji so tako polni senzacijolističnega poročanja in posledičnega zgražanja javnosti, da te prime petkart "srat" preden pokličeš 112.


Matjaž Šerkezi,

Če mi Bojan poda bolj podrobne informacije, lahko podam odgovor. Bojan, prosim, če se mi oglasiš na mail, ker nimam tvojega: serkezim@gmail.com

LP


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Gregor Kresal,

Bojan, nič se ne opravičuj, mi bi se morali, ker smo vam na tak prekrasen dal ropotali po glavah. Smo te pa vseeno posneli in dobiš posnetek enkrat ob priliki. Izgledalo je precej smešno, mogoče ga celo uporabimo. Srečno!

Ekipa Sfinge


Franc Štibernik,

Matjaž, poleg odgovora Bojanu, bi bilo dobro, ko bi PZS objavila še odgovore na naslednja vprašanja:

1. Na kakšen način bo PZS zavarovala svoje članstvo v primeru, ko ti zaprosijo za pomoč, bodisi zaradi nesreče, obolelosti ali strahu, da se jim bo kaj zgodilo.

2. Kako bo PZS zagotovila, da reševalci ne bodo izstavljali računov za klice v sili.

Menim namreč, da tisti, ki sprejme klic v sili in odredi akcijo, prevzame tudi finančne obveznosti.

3. Če PZS že pristaja na to, da je dejavnost planincev nekaj nenormalnega in zato za nas ne veljajo pravila o reševanju kot za ostale državljane potem mora spremeniti pogoje o zavarovanjih že za članarino PZS za leto 2011

Odgovornim za reševanje, oziroma tistim, ki izstavljajo račune pa predlagam, da dežurne na 112 usposobijo, da bodo klicočemu znali povedati, da naročajo zelo drago plačljivo uslugo.


Franc Štibernik,

Bojan, odloča tisti, ki je prišel pomagat in je napisal poročilo o reševanju.

Očitno so vas reševalci ocenili za nekoga ki je iz malomarnosti zašel v težave in po nepotrebnem zaprosil za pomoč.

Predlagam vam, da račun nemudoma zavrnete z temeljito obrazložitvijo zakaj ste se odločili za klic v sili.

Mogoče pa je na Uradu za reševanje še kdo, ki zna oceniti kaj se dogaja v človeku takrat, ko zaprosi za pomoč.

Upam, da vam bo na pomoč priskočila tudi PZS, če ste njen član.

Srečno!


Marjeta Štrukelj,

Ali bi zavarovanje prek članstva v Alpenvereinu stroške tega reševanja pokrilo?

Lepo prosim poznavalca za točen odgovor.


Marjeta Štrukelj,

Hvala za pojasnilo, Anže. Seveda sem predvidevala, da je tako, želela sem le javno potrditev. A si ne znam pomagati, pod čast mi je k sosedom po nekaj, kar bi lahko in morali imeti doma. Vztrajam pri svoji odločitvi, četudi me bo morda stala življenja. Ne posnemajte me, zavarujte se pametno, kljub vsemu pa pričakujem vašo pomoč in podporo, da pri naši matični planinski organizaciji dosežemo možnost ustreznega zavarovanja tveganj, katerim smo sicer prostovoljno izpostavljeni. Verjamem, da je problem tudi v naših zavarovalnicah, ki pošteno skubijo in malo nudijo, a sem prepričana, da bi avstrijska zavarovalnica sprejela našo PZS z odprtimi rokami.

Imam še eno vprašanje. Ker ne želim postati član avstrijskega društva (nisem šovinist, niso nič krivi, vztrajam samo na redu, ki ga je treba vzpostaviti doma), me zanima, ali se je mogoče onstran plank zavarovati kot zasebnik (ne v okviru organizacije) za enaka tveganja za enako sprejemljivo ceno?


Bojan Ambrožič,

@ Gregor: Bi se priporočal za posnetek :)

In še tako čisto laično vprašanje: kdo konkretno sploh odloča o izdaji položnic?

LP, Bojan


Matevž Fazarinc,

Smotano je, ko nas povsod učijo, da pokliči 112 preden se zgodi kaj hujšega. In vrjamem, da sta se takrat edino pravilno odločila. Očitno res zavarovalnice spodbujajo to, da so reševanja čim težja in poškodbe večje...bolje kurativa kot preventiva? Pač logika, ki ji ni para...

Drugače pa lep tek! Vrjamem, da ti ga je tale položnica malo zagrenila. Ti želim čim boljši razplet!


Štrovs Darko,

Imam predlog za vse, ki bi bili radi deležni ugodnosti kot člani ÖAV, a jim je pod častjo, da bi se preselili k sosedom.

Včlanite se pri naših rojakih, v SPD Celovec, ki spada pod ÖAV, od lani pa so ponovno tudi člani PZS, pa bo volk sit in koza cela. Že sedaj je pri njih včlanjenih veliko slovencev, ki ne živijo na Koroškom. Morda tudi zaradi zavarovanj.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti