Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN - 12.10.10

Nekaj novic in nekaj zanimivosti

Spet v sedlu, majavo a vendarle. Poštni nabiralnik mi ni bil v veliko pomoč saj se je nabralo le nekaj novic. Nenavadno saj je bilo vreme kot nalašč za obisk gora.

Nad Korošico
Člani Posavskega AK so lep vikend izkoristili za športne aktivnosti nad Korošico, čudovito jesensko destinacijo. Mladino so poslali v bližnja plezališča, ta stari so se lotili višjih sten. V Dedcu so plezali Lukovo, Grapo dolgoćčasja, Šarovo poč, Pintarjevo in Palčkov steber ter nekaj smeri v Vršičih. Nejc Pozvek je z Nadjo Korinšek obiskal redko plezan, sto metrov visoki Palčkov steber. Nejc je plezal prosto in doma poizkusil najti podatke o prosti ponovitvi smeri, originalno ocenjeni s IV, A1. V vodniku za Repov kot in Kamniško Belo iz leta 1993 tega podatka ni. Sam sem pogledal v prvo izdajo vodnika iz leta 1987 in tam na skici smeri našel oceno V+. Nejc predlaga oceno VI+ ali VII-.

Križevnik
Matjaž Dušič in Lovro Vršnik sta 1. In 2. oktobra preživela v Paklenici. Pravita, da je bil vikend nadvse vesel a sta vseeno uspela vsak dan tudi kaj preplezati. Prvi dan Sedmi kontinent z Brzo varianto (6b+, 220 m) v Debelom kuku in naslednji dan Črno zarezo (VII-, 190 m) v Anića kuku. Pravita, da slednja verjetno ni pretirano plezana.

Lovro je v svojem sporočilu nanizal tudi nekaj zanimivih podatkov iz zgodovine plezanja v njemu domači steni Križevnika. Smer Sivi vrag (VIII/VI-VII, 400 m) o kateri se je do vzpona Luke Krajnca in Albina Simoniča letos poleti, vseskozi govorilo, da še čaka na prvo ponovitev je bila že ponovljena in sicer pozimi. Franček Knez, Robi Supin in Grega Justin so jo preplezali, Knez prosto, 18. februarja leta 1989. Isto leto sta Knez in Supin od zahtevnih smeri v steni, kot prva ponovila še smeri Maček (VIII-) in Feniks (VIII+). Nekateri se še spomnimo tiste zime. (V supergah smo lahko prišli do marsikaterih vstopov a plezalo se je več kot v vseh naslednjih letih poleti.) Skoraj vsaka znana smer je dobila zimsko ponovitev. Hit tiste sezone, Dularjeva zajeda v Jalovcu morda celo dvajset.

Johanov memorial
Naslednjo soboto bo v Ospu tradicionalni memorial v spomin Janeza Jegliča - Johana, ki je leta 1997 preminil v Himalaji. Dekleta bodo plezala smer v levem delu stene, moški pa kot ponavadi smer Goba. Smer, ki je bila preplezana leta 1978 je predstavljala eno najtežjih tehničnih smeri tistega časa. Če citiram Bora Štrancarja, avtorja odbitega vodnika za Osp. “Za prve ponovitve Gobe so bili značilni mnogi krči v rokah in s tem dolg čas plezanja (več kot 10 h) … mnogi plezalci so morali tudi bivakirati na gredini … Silvo (pa ne Karo) je s tem bivakom shujšal za 4 kg - torej je to tudi odlična naravna shujševalna kura in Osp je tako primeren tako za alpiniste kot za kure.” in danes? Goba je postala prostoplezalska klasika, čas lanskega zmagovalca Klemna Bečana pa je vseeno komaj verjeten, 7 minut in 41 sekund!

Več podatkov o memorialu lahko najdete na straneh PD Domžale.

Se vidimo tam!

Tomaž Jakofčič

 

Doslej objavljene Alpinistične novice

Značke:
ALP AN novosti

1 komentarjev na članku "Alpinistične novice AN - 12.10.10"

Bojan Leskošek,

>“Za prve ponovitve Gobe so bili značilni mnogi krči v rokah in s tem dolg čas plezanja (več kot 10 h)….mnogi plezalci so morali tudi bivakirati na gredini…Silvo (pa ne Karo) je s tem bivakom shujšal za 4 kg- torej je to tudi odlična naravna shujševalna kura in Osp je tako primeren tako za alpiniste kot za kure.”

Borov nezgrešljivi obešenjaški humor :)

Sicer pa bi se Bor sam lahko pohvalil z - za tisti čas - ekspresnimi ponovitvami Gobe. Že leta 1981 je s časom 1:10 v tihem, neuradnem tekmovanju, ki se je takrat potekalo v Gobi (seveda s samovarovanjem in v celi, ne samo prvih 90 metrov, kot se danes tekmuje), za sabo pustil take ase, kot sta bila Franček Knez in Janez Sabolek-Sabla. V istem obdobju je tudi solo - v treh urah in pol - preplezal Brid Klina, kar je bilo menda kakšne pol ure hitreje od drugega asa - Slavca Svetičiča ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti