Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"PlezalskePLEZANJE
PN - 01.09.10

Živahno na balvanih, 9b v Španiji.

V Koreji na tekmi za SP je drugič zapovrstjo slavila Japonka Kim, Slovenke so bile, kot po pravilu, zelo dobre: Natalija Gros četrta, Markovičeva sedma in Maja Vidmar osma. Naši fantje niso nastopili, dvojno zmago so slavili Španci (Usobiaga, Puigblanque). Patxi Usobiaga (na sliki desno v La Novena Enmienda 9a+) je letos zopet v odlični formi, sicer pa ima za sabo že 8c NP in tri 9a+. Rezultati tekme v Koreji: moški in ženske.

 

Matej Sova nadaljuje s plezanjem v Angliji, v zadnjem tednu je opravil tri lepe vzpone na pogled: Kilnsey, Private practice (8a+), Gordale, Supercool (8a+) ter Malhalm, Straightened (8a). Supercool (levo) je znana Atkinsinova smer iz leta 1987 in velja za eno najlepših angleških smeri. Doma je bilo zaslediti manj težjih vzponov, omenimo Klemena Kejžarja, ki je v Vipavski Beli ponovil Glisto (8b) ter Mitjo Peternelja s ponovitvijo 366 dni (8a) v Snoviku in CSN (8a+) v Kotečniku.

 

Dva nova boulderja

Več se je dogajalo na balvanih, začnimo z dvema novima boulderjema. Blaž Weingerl je v Črnotičih preplezal King of the cave (8A+, sedeči start), Grega Šeliga pa v Bavščici Nothing is real, everything is sossible (8A). Imamo tudi dobra ženska vzpona, Katja Vidmar je v Magic Woodu preplezala Jack the chipper (7C) in Kalorienmonster (7C). Slednjega je ponovil tudi Gašper Bratina. V Yugo skali so Fuel my fire (7C) ponovili Klemen Kejžar, Izidor Zupan in Jernej Kruder, slednji še Slice of life (7C+).

 

Osem najtežjih smeri (9b) ...

Ni veliko preplezanih smeri z oceno 9b, zato vsak uspešen vzpon zasluži nekaj pozornosti. Po treh tednih dela v votlini Ali Baba v Rodellarju v Španiji je Norvežan Magnus Midtbø ponovil 85 gibov dolgo kombinacijo Ali Hulk (extension sit start) Danija Andrade. Prvi del smeri ( 8c+/9a, slika levo) se pleza brez vrvi, po počitku "na kolenu" pa sledi 15 m na vrvi s težavami 8c+. Podoben tip smeri je tudi legendarna Akira Freda Rouhlinga, prva 9b nasploh. Sicer imamo največ osem smeri z oceno 9b, le dve sta ponovljeni. Ob Ali Hulku še Sharmina Golpe de estado (Ondra). Poglejmo vse 9b oz. njihove avtorje: Fred Rouhling (Akira, Salamandre), Dani Andrada (Ali Hulk extension sit start, Delicuente natural extension), Chris Sharma (Pontas, Golpe de estado, Jumbo love, Neandertal).

 

... in eden najtežjih boulderjev

Dodajmo tem super težkim smerem še Monkey Wedding v južnoafriškem Rocklandsu, o čemer na prana.com poroča Paul Robinson, eden najboljših balvanskih plezalcev na svetu. Za Monkey Wedding je dejal, da je to njegov drugi najtežji vzpon nasploh, kar je dovolj nazorno!
 

 

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, Zanimivosti, ...): alp.ple@planid.org

Arhiv: doslej objavljene Plezalske novice

Evolv, plezalke

 

Zanimivo je poročilo na DEŠ o DWS v Istri: Limski kanal, Rovinj, Kamenjak in Zlatne stjene Podrobnejši podatki o varovanju (beri: globini vode).

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti