Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Hilarij zaključil svoj rekordni podvig

Terme Snovik, 30. avgust 2010: Radovan Skubic Hilarij, ultramaratonski kolesar, je včeraj ob 18. uri zaključil svoj rekordni podvig - za zeleni rekord Zemlje. V 90 dneh je prevozil 26.785 kilometrov.

Na cilju so ga pričakali partnerji projekta in prijatelji, ki so mu pripravili prav poseben sprejem. Hilarija so zadnjih 35 kilometrov od Senožet do Snovika spremljali člani Kolesarskega društva Mengeš, med njimi tudi župan Občine Mengeš, Franc Jerič. Njihovega spremstva na zadnjem delu poti se je Hilarij zelo razveselil, kljub temu, da je sicer raje kolesaril sam. Na kolesu je preživel 90 dni, torej celotno letošnje poletje. Od 1. junija, ko je podvig pričel v Termah Snovik, je kar štirikrat popravil svoj osebni rekord. Na poti se mu je pripetilo marsikaj, od poškodb, intenzivnega deževja in neznosne poletne vročine. Predvsem julijska vročina, ko se je temperatura dvigovala na skoraj 40 stopinj Celzija, je bila ena najhujših preizkušenj v njegovi bogati športni karieri.

V 90 dneh je Hilarij s kolesom prevozil več kot 26.000 kilometrov (foto: Boris Mikšič)

Devetdeset dni zapored, prav vsak dan znova, od 1. junija pa vse do 29. avgusta, se je Hilarij ne glede na vremenske razmere, izpred najvišje ležečih eko term pri nas, podal na približno 300 kilometrov dolgo pot. Ta ga je iz Term Snovik vodila preko Kamnika, Mengša, Domžal, Dola pri Ljubljani, Litije, Šmartnega pri Litiji, Bogenšperka, Ivančne Gorice, Muljave, Žužemberka, Dolenjskih Toplic, Novega mesta, Otočca, Šentjerneja, Kostanjevice, Brežic, Krškega, Brestanice, Sevnice, Radeč, Zidanega Mosta, Hrastnika, Trbovelj, Zagorja ob Savi ter nazaj proti Domžalam, Mengšu, Kamniku in Snoviku, kjer je kolesarjenje vsako jutro začel in v večernih urah tudi zaključil.
Hilarij se je na svoji 300 km dolgi poti vsak dan ustavljal na kontrolnih točkah v Hotiču, Kostanjevici na Krki in Hotemežu pri Radečah. Še posebej se je razveselil vzpodbudnih besed, ki so jih vanje vpisovali tisti, ki so ga pri njegovem podvigu spremljali in podpirali. Največ vzpodbudnih komentarjev so mu namenili obiskovalci lokala na kontrolni točki v Hotiču pri Litiji. Hilarij je bil 90 dni trajanja projekta nastanjen v eko Termah Snovik, ki poudarjajo odgovorno ravnanje z okoljem ter sobivanje z naravo, to pa so vrednote, ki jih zagovarja tudi sam. Za uspešno opravljen podvig mu je na zaključnem dogodku čestitala Karmen Žura, vodja prodaje v Termah Snovik. Za dobro vzdušje na zaključnem sprejemu je poskrbela skupina Trinajsta plača, nastopila pa je tudi igralka Vesna Andjelković.
Hilarij meni, da je dobro opravil svoje poslanstvo, ki si ga je zadal ob začetku projekta. »Moj namen je spodbujati ekološko zavest Slovencev in opozoriti na pomen ohranjanja planeta Zemlja« je pojasnil na sprejemu, ko ga je Blažka Müller Pograjc povprašala o tem, kaj ga je vsak dan znova gnalo na pot. Ekološko zavest ljudi je poskušal vzbuditi tudi preko okoljskih sporočil, ki jih je vseh 90 dni pošiljal v svet, objavljena pa so tudi na spletni strani projekta www.hilarijgorski.com.
Županom občin na območju trase je tekom poletja Hilarij predajal posebne listine, s katerimi so se občine zavezale k skrbi za ohranjanje naravnega okolja in odgovornemu ravnanju s skupnimi viri. Listine je podpisalo vseh 20 županov občin, preko katerih je potekala Hilarijeva trasa, torej župani občin Kamnik, Domžale, Mengeš, Dol pri Ljubljani, Litija, Šmartno pri Litiji, Ivančna gorica, Žužemberk, Dolenjske toplice, Novo mesto, Šentjernej, Kostanjevica na Krki, Brežice, Krško, Sevnica, Radeče, Laško, pa tudi Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi. Nekateri izmed njih so se Hilariju pridružili celo na kolesu in mu tudi na ta način izkazali podporo. Anton Tone Smolnikar, župan občine Kamnik je Hilariju v Termah Snovik čestital v imenu vseh županov občin, ki so sodelovale pri projektu.

Hilarija so v Termah Snovik pričakali tudi partnerji projekta: Karmen Žura in Ivan Hribar (Terme Snovik), Ana Savšek in Aleksandra Gradišek (Center za razvoj Litija), Hilarij, Karel Lipič (Zveza ekoloških gibanj Slovenije), Jože Prah in Andrej Kermavnar (Zavod za gozdove Slovenije) ter Tomaž Marinko (Turistična zveza Slovenije) (foto: RCL)

Poganjanje pedalov so spremljali okoljevarstveno naravnani dogodki na temo gozdov, voda in ozračja, Hilarij pa je sodeloval tudi na različnih lokalnih dogodkih. Zadnji dan kolesarjenja, v nedeljo, 29. avgusta 2010, se je udeležil kar dveh prireditev, in sicer Valvasorjevih viteških iger na gradu Bogenšperk in Poletnega sejma v Senožetih, kjer je okoljsko listino predal županu občine Šmartno pri Litiji in županu občine Dol pri Ljubljani. Pri koordinaciji spremljevalnih dogodkov so sodelovale različne institucije: Center za razvoj Litija, Zveza ekoloških gibanj Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Turistična zveza Slovenije in Društvo za razvoj in varovanje Geossa. Projekt 90 dni kolesarjenja za zeleni rekord Zemlje je bil vključen tudi v akcijo Slovenija kolesari 2010, ki že deseto leto skrbi za širitev slovenske kolesarske vrste.
Hilarij se je na zaključnem dogodku posebej zahvalil »zelenim vitezom«, ki so že od začetka sodelovali pri njegovem projektu. To so: Aleksandra Gradišek in Ana Savšek iz Centra za razvoj Litija, Mirko Kaplja, predsednik Društva Geoss, Karel Lipič, predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije in Jože Prah iz Zavoda za gozdove Slovenije. Člani organizacijskega odbora so Hilariju izročili prav posebno darilo, drevo, ki so ga nato s skupnimi močmi tudi posadili. Poljski javor bo v Termah Snovik opozarjal na Hilarijev prispevek pri ozaveščanju na področju odgovornega ravnanja z naravo.
Radovan Skubic je nadvse hvaležen tudi svoji družini, ki ga je vseskozi podpirala. Žena Ivon ter sinova Donovan in Janez so ga pogosto v spremljevalnem kombiju spremljali na njegovi kolesarski poti.
Za naslednje leto Hilarij načrtuje že nov podvig, in sicer bo po evropski pešpoti E7 v Španijo s kolesom odpeljal vodo iz Slovenije. Tam bodo v okviru dogodka Evropohod 2010 predstavniki vseh držav simbolično zlili vodo v skupni vodnjak. Podporo Hilariju pri njegovih projektih je izrazil tudi predsednik Republike Slovenije, Danilo Türk, ki je v svojem sporočilu zapisal, da je prepričan, da "sta vaša vztrajnost ter disciplina lahko vzor mnogim, saj dokazujete, da sta trdna volja in predanost cilju tisti vrednoti, ki besede spreminjata v dejanja. Vaš dosežek si zasluži vso pozornost in čestitke."

Ana Savšek

Kdo je Radovan Skubic - Hilarij
... Tekel je po najdaljši slovenski obhodnici Poti kurirjev in vezistov NOV Slovenije, od Gančanov v Prekmurju do Slavnika na Primorskem, v slabih 11 dneh je pretekel Slovensko planinsko pot (Maribor-Alpe-Ankaran) ...


Svoj projekt 90 dni kolesarjenja za
zeleni rekord Zemlje je Hilarij posvetil
planetu Zemlja (foto: Boris Mikšič)

Za vse dodatne informacije:
Center za razvoj Litija, telefon:
01 8962 717 ali 051 312 310, ana.savsek@razvoj.si
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti