Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"PlezalskePLEZANJE
PN - 25.08.10

Plezalke odlične na Kitajskem, Kruder v Kotečniku, boulderaši odkrivajo Robanov kot.

Na tekmi za SP na Kitajskem je Natalija Gros delila peto mesto, Mina Markovič je bila sedma in Maja Vidmar dvanajsta. Zmagala Korejka Kim pred dvema Japonkama. Naših fantov na tekmi ni bilo, razdalja je pač velika in precej časa gre v nič, tako da je odločitev kar razumljiva. Zmagal je Ondra pred Schubertom. Vrstni red: ženske, moški.

V Kotečniku je Jernej Kruder (na sliki med svojim najboljšim nastopom v Vailu, ZDA) ponovil Butnskalo (prvotno 8b+, sedaj verjetno 8c). Tim Unuk je preplezal  Smrtonosni slepič (8b), Rok Blagus pa  CSN (8a+). V Kamniški Bistrici je drugi vzpon v Blade Runnerju (8a) opravil  Klemen Kejžar, v Snoviku je Rajko Zajc preplezal  366 dni (8a), v Teru Tim Unuk Adijo pamet (8a), v Retovju Žiga Debevec Brdavsa (8a). Borut Rus je  Kupljeniku ponovil Življenje (8a), v Bohinjski Beli pa Literarni nokturno (7c+/8a).

Dva dobra vzpona na pogled sta bila opravljena v tujini. Martina Čufar je v Franciji (Romeyer) uspela v La toison d'or (7c+), kar je že njen tretji on sight 7c+ v zadnjem mesecu. Matej Sova je v angleškem Malhalmu ponovil Herbie (7c+, NP). V avstrijskem Zigeunerloch je Jernej Kruder preplezal Grafin Mariza (8a).

Robanov kot (na sliki levo njegova značilna podoba) je prav gotovo bolj planinski kot plezalni "kot". A v zadnjem času ga na veliko odkrivajo balvanski plezalci in letos je bilo rešenih kar nekaj plezalnih problemov. Enega izmed težjih je med drugim dodal tudi vsestranski Jernej Kruder - John Deer (7C+). Tudi v Magic Woodu je vedno kdo od naših, Gašper Bratina med drugim preplezal Man of cow (7C).
 

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, Zanimivosti, ...): alp.ple@planid.org

Arhiv: doslej objavljene Plezalske novice

Evolv, plezalke

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

3 komentarjev na članku "Plezalske novicePLEZANJE
PN - 25.08.10"

Bojan Leskošek,

Butnskala je bila preplezana in ocenjena 8c brez umetnih grifov.


Bojan Leskošek,

>Bojan si prepričan, da ne govoriš o smeri levo od Butnskale?

Skoraj;)

Kakšen dan, dva pred uspešnim vzponom sem bil v Obokih priča, ko je Jernej Butnskalo poskušal plezati brez umetnih grifov in je padel malo pod vrhom ... Smer levo - Iluzijo pa je preplezal že lani.

Sicer pa morda kaj več pojasnil avtor članka oz. kdo drug z zanesljivo informacijo.


Andrej Sotelšek,

V naših časih je bila Butnskala 8b/b+. "Inflacija" jo je pred nekaj leti dvignila na b+, za 8c pa prvič slišim. Bojan si prepričan, da ne govoriš o smeri levo od Butnskale?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti