Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

PN - 18.08.10

Pet stopničk za naše na EYS, na svetovni sceni zopet v ospredju Ondra, prihaja pa že ... novi Ondra.

Pet stopničk na EYS

Na tekmi evropske mladinske serije (EYS) na Dunaju so slovenski mladi plezalci odlično nastopili. Pri mladincih je bil Zupan drugi in Primožič tretji, pri kadetih Raztresen drugi in Pintar tretji, pri starejših deklicah je bila Lenardičeva tretja. V vseh treh omenjenih kategorijah je šla zmaga v Nemčijo, ki je bila nasploh najbolj uspešna država, Slovenija pa takoj za njo.

 

8b+ v Kotečniku, 8a NP v Paklenici, 7C na balvanih

V Kotečniku je Matjaž Zorko teden dni po Agresiji (8b+) preplezal še Katakombe (8b+). V istem plezališču je Tim Unuk ponovil Impulz (8a+). Jernej Kruder je plezal v Paklenici in na pogled uspel v dveh 8a (Bogata Marija in Winetou), z rdečo piko pa v Mrakanu (8a) in v Horhaggerjevemu Mosquito (8b, 2.poskus). Ta kratek atraktiven previs tik ob poti je bil prva zares težka smer v Paklenici. V švicarskem balvanskem središču Magic wood se je Klemen Kejžar osredotočil na 7C in preplezal kar pet boulderjev te težavnosti - Small Jack, Piranja, Rythmo, Fight club, Supernova. Zadnjega je med drugim preplezal tudi Miha Jarm. Plezanje v Supernovi (7C) prikazuje Boulderfreaksova slika desno.

 

Plezališče superlativov v Haute Alps in futuristična linija v Dolomitih


Francoski Ceuse je klasično, starejše plezališče v čudovitem okolju na višini 1800 m, z relativno dolgim dostopom in vrhunskimi športnimi smermi. Letos doživlja pravi razcvet in je nedvomno hit sezone, tudi med našimi plezalci, kar smo že zabeležili. Znano Sharmino smer Realization (9a+) je ponovil 15 letni Francoz Enzo Odo (na sliki desno), kar je prvi vzpon potem, ko je Izidor Zupan odlomil oprimek v boulder detajlu, ki je s tem postal precej težji. Smer je sedaj verjetno zelo blizu 9b. Enzo Oddo velja za naslednika Adama Ondre, prav Adam pa je zopet "rastural", tokrat po Franciji: v dveh tednih 21 super težkih smeri, najlažja med njimi 8a na pogled!  Ondra je v Ceuse preplezal dve 9a, na pogled Dures Limites (8c), zmogel pa je še star 70 m projekt Davida Grahama (8c). V Ceuse je bil tudi David Lama, ki je rešil še drugi Grahamov projekt (8c+). 

Večna klasika so tudi Dolomiti, kjer prav tako beležimo vedno več atraktivnih vzponov s športnimi ocenami vse do 8c. Pan Aroma (8c) v Zahodni Cini, ki ima za veliko steno zelo futuristično linijo čez veliko streho v krušljivi skali, je doživela še tretji vzpon. Po Alexandru Huberju in Hansjorg Auerju sta uspela brata Pou (slika desno). To je že njuna druga "8c big wall" v Dolomitih to poletje, o čemer smo tudi poročali.

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, Zanimivosti, ...): alp.ple@planid.org

Arhiv: doslej objavljene Plezalske novice

Evolv, plezalke

 

ŠOLA PLEZANJA:

Kako pravilno postaviti crashpad? Srečno, smešno in poučno. (VIDEO)

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti