Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN - 17.08.10

Od tu in tam Dolomiti, Julijske in Kamniške Alpe

Vreme je sicer res zmerno nestanovitno, a vendarle dovolj dobro, da se plezanja željnim ni treba držati doma. Čeprav je do nas pricurljalo le nekaj novice velja, da so stene kar spodobno polne tako nad Okrešljem, Kamniško Bistrico, Jezerskim, nad Tamarjem, nad Vrati in kar me še najbolj preseneča tudi nad Trento. Skratka stene so čisto spodobno polne, tako da je včasih dobro celo malo korigirati cilje, da svoje čelade ne nastavljamo preveč zgoraj plezočim, ki so izpod tople odeje (spalne vreče) splezali malo prej.

Preko meje

Pa pojdimo po vrsti. Kot se omikanemu človeku spodobi bom tokrat dal prednost damam. Sploh, ker so sporočilo poslale s tako prijaznim pozdravom. Slavica Podgornik in Tanja Koren (obe AO Nova Gorica), sta se odločili preživeti nekaj plezalnih dni v Dolomitih. Precej nestanovitna vremenska napoved in velika želja po plezanju, ju je napeljala na najbolj primerno varianto za take primere. Odločili sta se za smeri nad dolino Sarca pod Presanello. V petih dneh sta brez odmora preplezali, 06.08., smer Tredicesima luna (6b, 120 m) in Perla nera (6b, 100 m) v Monte Coltu, naslednji dan Nataraj (6c, 300 m) v Mandrei in 08.08., v isti steni še Molla tutto (6c, A0, 260 m). V ponedeljek, 09.08., sta nadaljevali z Via Ape Maia (6b, 200 m) v Parete San Paolo in v Monte Colt smer Via Lattea (6b, 120 m) zaključili pa sta v torek s smerjo X files (6c, 120 m) ponovno v Monte Coltu. Vsekakor lep izplen dveh čebelic.

Če ostanemo še za hip preko meje, ne morem mimo vzpona Martine Čufar, ki pridno nabira granitne kilometer tudi nad Chamonixom. Poleg obleganja bližnjih plezališč, če le more, obišče tudi stene v pogorju Mont Blanca. Tako s fantom oblegata projekt v Grand Capucinu in sta nekako mimogrede preplezala smer oz. natančneje 9 raztežajev smeri L'echio des alpages (7a+, 6c+, 6b, 4, 6b, 6a, 6c+, 7a, 7a) za potrebe študija omenjene smeri oziroma najtežjega raztežaja.

Kamniško-Savinjske Alpe

Precej oblegan je očitno Dolgi hrbet, od kjer sta novičko poslala Arne Jeglič in Bor Šumrada (Freeaproved), ki sta v četrtek, 12.08., preplezala Indijansko poletje (VI+, 400 m) v Dolgem hrbtu. Navdušenja nad dobro skalo in zelo dobro, a redko opremljeno smerjo, ni skvarila niti mestoma rahla mokrota. Navdušena. In kot se spodobi za veliko klasiko Jezerskega sta jo dva dni prej preplezala tudi Miha Zupan (AO Tržič) in Urban Kovačič (AO Kranj), ki sta smer sanjala že dolgo, a ju je mokrota poči in zajed malo odvračala. Ja kakšna fanta pa sta?

Obiskana je tudi Direktna v Štajerski Rinki, a z imenom in priimkom lahko navedem le Leskošek Tino (AO Rašica) in Primoža Buha (AO Črnuče), ki sta jo zmogla v nedeljo, 08.08., in kljub velikemu številu navez sta bila na koncu v smeri sama in zato še toliko bolj navdušena nad lepoto smeri.

In še ena malo nostalgična, ki je ostala še iz obdobja vodenja PZVA. Sem kar pozoren če opazim kakšnega mlajšega fanta, ki pleza nekaj več kot zgolj petico v gorah. Saj ni čisto novo ime pa vendar: Edijev steber v Mali Raduhi (VI+, 200 m), sta preplezala Marko Beber in Jan Pinter (AAO Kozjak).

Na sončni strani Julijcev

Naslov je malo sposojen, a lepo opiše prijetnost gora in sten, ki zrejo na Sočo in dajejo precej bolj prijeten in šarmanten vtis od sosednjih severnih veljakov. Sledi nekaj novic iz primorskega konca.
Za potrebe izpitne ture sva z Mojco Hribar (AO TAM) v sredo, 11.08., preplezala Viharnik (V+, 450 m) in nato nadaljevala po Levi Ceklinovi vse do vrha Vršaca (skupaj 1100 m). Tako se je Mojca prvič srečala s smerjo, kjer druge sledi predhodnikov kot en klin, ni. Pa tudi pojem trentarskega plezanja ji bo nekoliko bližje: kakšno krušljivo mesto, nekaj trave in neprestano iskanje prehodov. Stena Vršaca je gotovo ena bolj veličastnih pri nas in zelo primerna za dodatni pouk tistih, ki so že pridno nabrali kilometre v slovenskih klasikah. ‘Družbo’ sta nama delali Tina Di Batista in Alenka Pirih (AO Ljubljana-Matica) na popolnoma drugi strani stene - v Puntarski (-VII/V, 850 m). Družba bi bila popolna če ne bi punci smeri preveč ekspresno podelali. Isti dan je tudi Smer raupšicov (VI/IV-V+, 300 m) doživela verjetno šele prvo ponovitev. A žal ne vem čigavo. Skratka v dolgih letih plezanja v Vršacu sem mogoče enkrat doživel družbo naveze. Treh navez in to sredi tedna verjetno tudi v najbolj zlatih časih ni bilo. Peter zapri stran!

Geografsko sicer ne spada pod Primorsko (južna pobočja že mogoče) zato pa je akter zagrizen Primorec oz. Cerklan. Franc Peternelj (AO Cerkno) je, kot že vsako leto do sedaj, v torek, 10.08., sam preplezal Severni raz v Mali Mojstrovki. S smerjo je opravil brez posebnih težav, precej muke pa mu je povzročal sestop, ker so ga kolena pošteno bolela. Ker točne starosti nisem uspel zbrskati samo v vednost, da po novem Abraham Franca že vika.

Izkoristite lepe dneve, še nekaj pa jih vseeno prihaja v naslednjih tednih - za zamudnike. Srečno!

Peter Mežnar

Arhiv: dosedanje Alpinistične novice

Nad dolino Sarce

Dolgi hrbet

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti