Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Alpinistične AN - 10.08.10

Zanimivi vzponi in nekaj pometanja po predalih

Kar nekajkrat sem že pisal novice zadnje čase, pa sem še vedno presenečen nad nekaterimi preprostimi zapleti v svetu interneta. To pišem zato, ker s(m)o minuli teden po nekaterih dopisih ugotovili, da je kar nekaj pošte zatavalo v ti. spam predal in ker nismo bili najbolj pozorni, se je stvar ‘izgubila’. Zato tokrat tudi nekaj novic starejšega datuma, ki pa so vsekakor več kot zanimive za objavo in bi bilo res škoda, če bi šle v pozabo.

Prva ponovitev Galerije

V AN -13.07.10, je bil predstavljen prvenstveni vzpon Matica Jošta in Urbana Goloba v SZ steni Prisojnika. Smer Gal v galeriji oz. skrajšano Galerija (VI-/V+, II-IV, 400 m) je Urban brez zadržkov razglasil za lepotico. Neverna Tomaža Davor Velikajne in Boris Sedej (oba AO Idrija) sta to nedeljo, 08.08., šla malo potipat to na novo pridobljeno lepotičko. Plezala sta 5 ur, z ocenami se strinjata, predvsem pa drži, da je smer, ko enkrat začneš plezati težko zgrešiti. 'Prehodi so lepi, da bo lepotička zasijala v vsem svojem sijaju, pa bo potrebnih še nekaj snubcev, ki bodo v dolino poslali še preostanek slabo pritrjenih kamenčkov. V smeri sva pustila en klin in tako se smer sedaj baha že z dvema', še pravi Boris. Predvidoma gre za prvo ponovitev in tudi potrditev velike reklame za smer, ki smo jo delali tudi na teh straneh.

Legendarna smer in alpinisti

Še najbolj vesel, in s tem nočem delati nobenemu krivice, pa sem bil naslednjega sporočila. Ne gre za nič pretirano osebnega, a zelo rad vidim da se tudi malo bolj izkušene, pa tudi legendarne naveze oglasijo. Prevečkrat so pretirano skromni, v razmerju težave smeri proti izkušnjam, so pa tako ali tako neprekosljivi. Kakorkoli že Dare Juhant, se je odločil narediti malo reklame za njega in za Tomaža Groboljška (oba AO Litija), ki sta skupaj ponosna lastnika stotih let. In s tem bremenom poleg obveznega nahrbtnika sta, v soboto, 10.07., vstopila v in tudi preplezala slavno klasiko - Tissijevo smer (VI, 700 m) v Torre Trieste. Za smer sta potrebovala zavidljivih 7 ur in uživala v eni najlepših klasika na najbolj divji stolp Dolomitov, če ne kar celih Alp (prosto po Miheliču).

Tabor v Dolomitih

AO Nova Gorica se je odločil izpeljati tabor v Pale di San Martino. In nekaj dni nazaj jaz pišem, da so Pale malo pozabljene!? Od 17. do 23.07., je kar 16 članov odseka uživalo v zares odlični skali in strmih stenah, vrednih še kakšnega obiska. Za izhodišče so izbrali kočo Pradidali. O tu do sten je 10 do 45 minut dostopa. Preplezali so številne lažje in kratke smeri v stenah okoli koče, omenim pa naj tiste malo daljše: Buhlova poč (VI-, 600 m) v Cima Canali, Spigolo del Vecchio (V-, IV, 330 m) ter Castiglioni (IV, 330 m) v Campanile Pradidali, Castiglioni – Detassis (V+/IV, 400 m) v Cima Wilma ter Via Manuela (V/IV, 320 m) in Via Franceschini (V/IV, 400 m) v Cima del Lago. Plezanje je res odlično s kompaktno skalo, strmimi stenami, zanimivimi sestopi v odličnem in divjem ambientu.


Cima Canali

Tabor družin

In še kratke informacije o sedaj že tradicionalnem taboru družin v Cortini, zadnji teden julija. Vremensko je bil precej razgiban, zato so se lotevali predvsem krajših smeri. Kljub temu, se je dalo plezati vsak dan. Z otroci so večkrat obiskali bližnja plezališča, raziskovali okolico petih stolpov in se povzpeli na Baito Scotoni, kjer je res lepo poskrbljeno za male obiskovalce. Na taboru je bilo cel teden prisotnih deset družin s skupno več kot 35 udeleženci. Slovenščina je bila v kampu kar pogost jezik, zlasti ob dejstvu, da je tam istočasno potekal še tabor AO Rašica (preko 30 udeležencev). Med množico plezalnih vzponov opravljenih v okviru tabora velja omeniti vzpona Jerneja Lukše (AO Rašica) in Davida Pavloviča (AO Litija) v Constantini Appoloniu (VI+, A0, V, 500 m) (Tofana), Mince Mramor (AO Rašica) in Samota Krmelja (AO Lj. Matica) v Laccedeliju (VI, A0, V, 400 m) v Cimi Scotoni ter proste ponovitve ženskih rašiških navez: Constantini - Ghedina (VI-, IV, 500 m) v Tofani (Sonja Tekavec - Velesa Mrak), Zepfer (VI, IV, 240 m) v Lastoni di Formin (Vesna Pavlovič - Minca Mramor) in uživaško navrtane Nikibi (6b, 6a, 180 m) trojne naveze Vesna, Minca in Nevenka Predalič. Za podporo se ob koncu zahvaljujejo matičnemu odseku in društvu (AO in PD Rašica), ki nam vsa ta dolga leta stojita trdno ob strani. Naslednje leto bodo tabor predvidoma prestavili na drugo še atraktivnejšo lokacijo.

Lepe klasike

Minuli teden se je oglasil tudi načelnik AO Črnuče in poslal kratek dopis žal malo prepozno, da bi ga še našel. A o vzponih v Parižanki in Nimfomanki sem vseeno pisal. Ne bi bilo prav, da vzpon Mirka Madona in Primoža Gajskega, zaradi česarkoli pač ne dobi nekaj vrsti na teh straneh. Ponovila sta Steber revežev (V-/IV+, 500 m) v Veliki Mojstrovki. Stvar je zanimiva, ker je bilo na temo veljavnosti oz. natančnosti skice v Miheličevem vodniku Slovenske stene povedanega že zelo veliko A alpinista pravita, da mogoče ne bo odveč podatek, da jima je uspelo preplezati smer čisto v skladu s skico. Kot pravijo, velikokrat je res treba samo prav pogledati, da vidiš.

Ker tokrat ob vrsti najdenih sporočil nisem posebej iskal vseh mogočih vzponov, bom tu nekje vmes vtakniti novice, da sta v nedeljo, 08.08., Elvin Sindičić in Aleksander Mataruga (oba AK Rijeka) preplezala Raz mojstranških veveric (VI, AO, 300 m). Žal tokrat ni šlo prosto, a brez dvoma bo Elvin ob prvi priložnosti stvar spravil pod streho, v slogu nekaterih letošnjih vzponov, sploh ker je smer, zlasti po izpostavljenosti, na oba naredila velik vtis.

Za konec

Naj za konec opozorim še na dvoje. O vedno znova aktualni smeri, pa naj si gre za nekoga ki začenja tipati spodnjo šesto stopnjo ali za opremljanje smeri s svedrovci, je vredna branja poobjava članka v PV. Kogel je še danes stena, kjer marsikdo potiska meje svojih sposobnosti višje. In večina teh začne z Zupanovo smerjo.

Druga stvar , na katero me je opozoril tudi naš urednik, pa je poročanje z odprav. Saj ne gre za ne vem kakšen trud, toda dejansko vsaj kakšna zabeležka na bolj uradnih straneh je dobrodošla, da naša dejavnost ne bo ostala zgolj na točilnem pultu. Tako prihajajo glasovi o številnih mini in večjih odpravah v Ande in ostalo Južno Ameriko prebere pa se lahko o tem bore malo?

Lepega vremena in veliko sreče vam želim,

Peter Mežnar

Arhiv: vse Alpinistične novice

S fotografom jih mava sto ...

Pale di San Martino

 

Palačinke z malmelado niso tko doble..

Ateji malo drugače

 

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti