Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slavnost na Kokrškem sedlu

Kamniški občan: Povečana Zoisova koča

V navzočnosti zastopnikov planinske zveze, sosednih planinskih društev in kakih 150 planincev so v nedeljo, 17. julija, dopoldne kamniški planinci slovesno izročili svojemu namenu povečano in prenovljeno postojanko na Kokrškem sedlu. Zdaj bo nudila prijetno zavetišče in toplo domačnost vsem številnim planincem, saj danes samo še v visokogorskih postojankah lahko govorimo o pravem planinstvu.

Koča, ki je bilo zgrajena leta 1897 v velikosti 10 x 7m, je po osvoboditvi 1945. prešla v upravljanje PD Kamnik. Čeprav so kamniški planinci kočo v naslednjih letih popravili, prizidali kuhinjo in povečali jedilnico ter število ležišč, je po zgraditvi žičnice na Krvavec postala mnogo pretesna. Snežni plazovi so v obeh naslednjih zimah podrli po en nosilec žične vrvi, zato se je gradnja zavlekla.
Kljub gradnji pa je koča sprejemala planince. Lani jih je bilo že 4.800.
Na projektu, ki sta ga izdelala ing. Uroš Domicelj in ing. Jelka Benedik, so jedilnico povečali od 27 na 65 m2 , število postelj v sobah od 25 na 45, na skupnem ležišču pa od 20 na 26.
V imenu upravnega odbora je odbornik Štefan Repanšek izrekel besede zahvale in priznanja vsem, ki so pomagali pri gradnji in omogočili njeno izvršitev.
Prisrčno planinsko srečanje na Kokrškemu sedlu je izvenelo v željo, naj bi vsi obiskovalci cenili vloženo delo in čuvali planinsko zavetišče pred razbijači in skrunilci naših planin. Planinsko društvo Kamnik zasluži ob tem lepem uspehu toplo priznanje.
 

julij 1966

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti