Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planine spet zahtevale žrtev

Kamniški občan: V nedeljo, 26. junija, je severna stena Štajerske Rinke zahtevala dve žrtvi. 21-letni Cene Grčar iz Kamnika in 23-letni Drago Geršak iz Krškega sta tega dne ob 15.35 izpod vrha Štajerske Rinke omahnila v globino 550 m. S skale je zdrsnil najprej eden, nato pa za njim še drugi. Dvoje teles se je premetavalo po zraku in obležalo pod steno.

Gorski reševalci in drugi planinci so opazovali grozljiv dogodek z Okrešlja in takoj odhiteli do ponesrečenih, ju do večera prenesli do podnožja stene in zavarovali, ker nadaljnje reševanje ni bilo mogoče.
Še z drugimi gorskimi reševalci in pripadniki UNZ iz Celja so naslednje jutro nadaljevali z reševanjem.

Planinca Grčar in Geršak sta z Okrešlja odšla na plezalno turo v nedeljo ob sedmih zjutraj in plezala v smeri Modic-Režek, ki jo štejejo v peto plezalno stopnjo. Ob času nesreče sta bila v navezi 60 m narazen, prvi od njiju pa 80 m pod vrhom severne stene Štajerske Rinke.
Težko je ugotoviti, zakaj je prvi v navezi omahnil v globino. Morda slabost. Po osemdesetih metrih padanja je prvi povlekel za seboj še drugega in povezana z najlonsko vrvjo sta drug za drugim padala v globino. Vrv se je pretrgala na skali v podnožju.
Oba planinca, čeprav še mlada, sta preplezala dokaj zahtevne vzpone, celo težje, kot je nad Okrešljem. Njun sedanji vzpon, kot menijo gorski reševalci, bi se verjetno ne končal tako tragično, če bi se pri plezanju v steni Rinke temeljiteje zavarovala z vmesnimi klini.
 

julij 1966

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti