Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

7. avgust — planšarski praznik na Veliki planini

julij 1966

torek, 19. julij 1966, ob 05:29, Boris Štupar, ogledov: 1750

Kamniški občan: Turistično društvo Kamniška Bistrica je skupno z veliko in maloplaninskimi planšarji priredilo prvič lansko leto praznovanje planšarskega praznika na Veliki planini. Praznovanje se je zavleklo kar na dve nedelji, ker je prvo nedeljo nagajalo vreme in so prireditev ponovili.

Lep, pozno poletni dan je to nedeljo privabil na Veliko planino toliko obiskovalcev, da jih žičnica ni mogla vseh prepeljati in so zato mnogi ostali v dolini in le z zavistjo gledali srečneže v nabito polnih kabinah, ki so jih peljale navzgor. Po približnih ocenitvah si je prireditev ogledalo čez pet tisoč ljudi. Navdušeni nad uspelo izvedenim zabavnim programom, lepim naravnim ambientom, ki si ga v planinah lahko le želimo, so zahtevali, da bi bila prireditev tudi prihodnje leto in bi postala tradicionalna.
Obogateni z izkušnjami in ohrabreni z laskavimi pohvalami lanskoletnih obiskovalcev so letos že zgodaj pričeli pripravljati program za planšarski praznik, ki bo 7. avgusta s pričetkom ob 11. uri. Obiskovalce bo vozila na Veliko planino žičnica že v soboto in v nedeljo od 5. ure naprej.

Program letošnjega praznovanja bo obsegal:
— dogon živine na Veliko planino, ki jo bodo prignali planšarji v tradicionalnih velikoplaninskih nošah: plaščih, pletenih iz lipovega lubja, velikih črnih klobukih in v lesenih coklah. Po dogonu živine bodo planšarji pokazali nekatere svatbene običaje, ki jih lahko zasledimo le še na ohcetih v predgorju Kamniških Alp;
— spored bo poživljala folklorna skupina pri našem turističnem društvu, ki bo zaplesala vrsto starih, priljubljenih plesov;
— alpski predeli so znani po obilni divjačini, ki vedno znova privablja lovca v gore, pa ne samo tistega, ki zna tudi čuvati in skrbeti zanjo, pač pa tudi onega drugega »divjega«, ki jo zna le pobijati. Zato bodo člani lovske družine Stahovica s svojo že znano hudomušno besedo pripovedovali o veselih, dostikrat pa tudi dramatičnih lovskih pripetljajih in srečanjih z divjimi lovci.

Ob koncu bodo lovci v šaljivi licitaciji prodali uplenjenega gamsa. Za lahke noge pa bo skrbel Lojze Slak s svojim priljubljenim ansamblom.
Za pijačo in jedačo bo preskrbljeno, prav tako pa bodo planšarji nudili tudi jedila, ki jih le oni znajo pripraviti.
Turistično društvo in planšarji vas vabimo na naš velikoplaninski praznik in vam vnaprej zagotavljamo, da vam obiska ne bo žal.

Fr.
 

eXTReMe Tracker