Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

"PlezalskePLEZANJE
PN - 13.07.10

Maja Vidmar tretja v SP, Martina Čufar v Digital Crack, Risnik opremljen do konca, Boulderwelt v Münchnu, ...

Digital Crack Martine Čufar, 8a+ Maje Šuštar, 8a flash Rajka Zajca, ...

Martina Čufar je v Aguille du Midi (3842 m) preplezala Digital Crack (8a, na sliki desno), znano in atraktivno poč, ki velja za eno težjih na tej višini v Evropi, takoj za Voie Petit (8b) v Grand Capucin. Maja Šuštar nadaljuje s plezanjem v svojem najljubšem plezališču, italijanskem Baratru, kjer je ponovila Dubbio Finale (8a+). Tu je Rajku Zajcu uspel dober flash, Placcoman (8a), ki ga je preplezala tudi Katarina Kejžar. V francoskem Ceuse je Uroš Brecelj med drugim ponovil Carte Blanche (8a), Mitja Peternelj pa v Warmbadu Dopingsunder (8a). Doma lahko izdvojimo naslednje vzpone: v Kotečniku Miha Česnik Specialist za življenje (8a+), v Bitnjah Žiga Erman Naš Tito (8a+), Janez Vratanar in Dejan Ristič Che Guevara (8a), v Retovju Nejc Erklavec Pokraculjo (8a) in Miha Jarm Brdavsa (8a/a+), v Mišji peči pa sta Rok Blagus in Marko Šturm ponovila Tequilo (8a). Na balvanih  smo zasledili naslednje: v Hubelju je Gašper Bratina preplezal No mens water (7C) in Postrv (7B+), na Ljubelju je David Stepanjan opravil prvi vzpon v Neostiku (7B+).

 

Velika granitna votlina Granitgrottan in druga ponudba za vroče poletje


V teh vročih dneh nekaj novičk s »hladnega« severa. Finec Nalle Hukkataival je balvaniral na Norveškem od Tronheima pa vse do Lofotov (kjer je komaj nehalo snežiti) in med številnimi hitrimi ponovitvami preplezal dva nova boulderja Rough Gem and The Diamond. Slednjega  (na sliki levo) je opisal kot »amazing problem« in enega najboljših, kar jih je plezal v Evropi. Na Švedskem je uro vožnje od Goteborga ena največjih preplezljivih granitnih votlin na svetu. Granigrottan ima 90 smeri, tudi navpične na obeh straneh. Bistvo pa ponuja 18 m streha, z dvema 8b+ in šestimi projekti. Vroče bo avgusta, ko prihajata Dani Andrada in Dave Graham. Kako izgleda plezanje v tej granitni votlini lahko pogledaš tudi na videu videu. Na Škotskem so dobili novo najtežjo. Hunger (9a) je 7. julija v Anvilu preplezal Malcolm Smith (slika desno). Da se lahko pleza tudi na toplem jugu je dokazal španec Ramon Julian Puigblanque, ki je v Sant Llorençu na pogled ponovil dve 8b+.  

 

"Bigwall" v Yosemitih in na Bavarskem

Freerider (VI, 5.12d, 37 raztežajev) v El Capu, najbolj popularna prosta smer v tej veliki steni, je doživela prvo povsem žensko ponovitev. Opravili sta jo Američanki Madaleine Sorkin in Kate Rutherford (na sliki levo v Monster Off Width, najbolj kočljivem raztežaju).  

Zadnjič smo poročali o največjem plezalnem centru v ZDA, tokrat lahko o največjem v Nemčiji in nasploh na svetu. Boulderwelt v Münchnu ima 1300 kvadratnih metrov plezalne površine, velik zunanji prostor s slackline in pivskim vrtom, udobnimi kotički za počitek itd. Naslov: Friedenstrasse 22a, 81671 München. Na sliki desno še sveže barve na steni pred otvoritvijo ...

 

Naslov za sporočanje (težke smeri, nove smeri, skupne ture, zanimivosti, ...): alp.ple@planid.org

Arhiv: vse Plezalske novic

V Chamonixu je na prvi letošnji tekmi za SP v težavnosti Maja Vidmar osvojila tretje mesto, za domačinkama Durif in Janicot. V finalu so vse tri priplezale do vrha, odločalo je polfinale. Grosova in Markovičeva sta si delile deseto mesto. Pri moških dvojna španska zmaga, Puigblanque pred Usobiago, Ondra je bil deveti, Bečan trideseti.
Vrstni red ženske, vrsti red moški.

Betka Galičič sporoča, da ji je končno uspelo Risnik urediti do konca: "Vse stare smeri (razen Kačje leto, ki je baje ultra čudna) so prevrtane, nekatere tudi na novo oplete. Smeri Simona, Harpo in Plava so tudi krepko podaljšane. V prilogi je dopolnjena skica in seznam smeri, letošnje novosti so roza barve, dodatno sem označila še smer št. 15 (imenovala sem jo kar Kombinacija), to pa zato, ker je drugi raztežaj Popoldanske zelo lep in da ga bo lahko plezalo več ljudi (marsikdo je v prvem raztežaju Popoldanske, ki je bistveno težji od 6b+, gotovo že obupal)."

 

 

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

1 komentarjev na članku "Plezalske novicePLEZANJE
PN - 13.07.10"

Maja Šuštar,

Najtežji ženski vzpon tega tedna je opravila Asja Gosar, ki je v ranih jutranjih urah sobotnega dne v Baratru preplezala smer La pesta nere. Gre za smer v osrednjem, zelo previsnem delu plezališča, ki je bila sprva ocenjena z 8c, kasneje pa znižana 'le' na 8b+.

Bravo Asja, vsa čast!

LP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti