Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinci pregledali svoje delo v minulem letu

Kamniški občan: V sredo, 12. marca, so se v dvorani nad kavarno zbrali kamniški planinci na svojem rednem letnem obenem zboru. Pregledali so delo društva v minulem letu in si zastavili nove naloge za letošnje leto.

Zbora so se udeležili tudi predstavnik PZS in predstavniki sosednjih planinskih društev. Na začetku zbora so se z enominutnim molkom spomnili lani umrlih društvenih kolegov, nekdanjih pred sodnikov dr. Trampuža in tov. Divjaka ter Marjana Perčiča, ki se je lani smrtno ponesrečil v francoskih Alpah.
Kamniško Planinsko društvo je bilo ustanovljeno 1893. leta in je bilo prva podružnica prvega slovenskega PD Ljubljana-matica. Pobudo za ustanovitev so dali naši čitalničarji, saj je večina prvih članov izšla prav odtod.
Lani so torej praznovali 75-letnico obstoja. Spominsko leto so svečano proslavili, saj so imeli prireditve in srečanja na sporedu skoraj vse leto. Slavnostno sejo so imeli na isti dan in uro in v istih prostorih restavracije Planika kot pred 75 leti. Na tej seji je sodelovalo tudi prvo slovensko pevsko društvo Lira, saj njena ustanovitev sovpada z nastankom Planinskega društva.
Udeležili so se tudi slavja slovenskih planincev v Logarski dolini, pripravljali pa so tudi razne izlete in srečanja. Še posebno dobro jim je uspela akademija, ki so jo pripravili v dvorani Doma. Na občnem zboru so ugotovili, da so bili v preteklem letu aktivni vsi odseki.
Alpinisti so opravili 325 plezalnih vzponov, od tega 42 zimskih, vendar so ugotovili, da se jim optimizem, s katerim so začeli delo, ni povsem izpolnil. Uspešno so izvedli plezalno šolo na Starem gradu, ki se je udeležilo 15 novincev. Sodelovali so tudi pri tečajih in akcijah GRS, ki ima v svojih vrstah 11 izrednih članov, 13 aktivnih in 6 pripravnikov. Reševalci so morali največkrat posredovati prav na smučiščih, vendar bodo morali poskrbeti za izboljšanje zimske opreme.
Gradbeni odsek je v preteklem letu malce zakasnil z gradnjo tovorne žičnice in doma na Kamniškem sedlu. Za izdelavo obeh objektov, ki jih bodo začeli letos graditi, bodo po predvidevanjih porabili blizu 150 milijonov SD.
Nujno bodo morali rešiti problem doma na Starem gradu, predvsem pa čimprej urediti okolico in sam dom.
V oskrbi imajo tudi dom na Kokrškem sedlu, vendar se bodo letos usmerili predvsem v prej omenjena domova.
Seveda pa planinci niso pozabili tudi na vzgojo mladih, saj imajo mladinski in pionirski odsek. V teh dveh odsekih so se usmerili predvsem v predavanja, organizirali pa so tudi precej izletov. Vsekakor je čutiti, da mladinski odsek vse premalo sodeluje z občinsko konferenco mladine in obratno, saj bi z združenimi močmi marsikatero akcijo laže in uspešneje izvedli.
Na zboru so bili vsi mnenja, da tako množična organizacija kot je Planinsko društvo, dobi od odgovornih premalo sredstev za tekoče delovanje.

ToS
 

marec 1969

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti