Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Pohod mladinskega odseka PD Kamnik

november 1963

nedelja, 10. november 1963, ob 05:29, Boris Štupar, ogledov: 1516

Kamniški občan: Po poti druge grupe odredov

V spomin na slavne pohode II. grupe odredov je priredil mladinski odsek pri Planinskem društvu Kamnik pohod po poteh II. grupe odredov. Naša pot naj bi vodila preko Krvavca, Korošiške grape in Brsnikov v Kamniško Bistrico, od tam pa na Presedljaj, Konja, Rzenik, Veliko planino do Črnivca.
Pohod je bil 2. in 3. novembra in se ga je udeležilo 31 mladincev in mladink, med njimi trije iz PD PTT Ljubljana, dva iz PD Ljubljana-matica in po eden iz D črnuče ter PD Domžale. Ta pohod bi bil zaradi premagovanja velikih višinskih razlik zelo zahteven in bi zahteval od udeležencev dobro fizično kondicijo, zato smo postavili najnižjo starostno mejo 14 let.

V soboto popoldne smo se odpeljali iz Kamnika do spodnje postaje žičnice, ki nas je hitro prepeljala na Krvavec, od koder smo takoj krenili proti Bistrici. Pot nas je vodila po lovskih poteh v dolino Korošice in od tu po gozdni cesti do spodnje postaje nove žičnice na Veliko planino. Ker nismo hoteli po cesti, smo zavili na kolovoz, ki nas je čez Brsnike pripeljal do Bistrice. Pohod je mineval hitro in brez težav, za lažji in prožnejši korak pa smo peli partizanske pesmi.
Naslednji dan pa nas je vreme presenetilo. Skoraj vso noč je deževalo in zjutraj so se megle vlačile zelo nizko in obetale še nadalje slabo vreme. Vendar se je le ustavilo in dež je prenehal, ker so bili zelo slabi vremenski pogoji, smo pot skrajšali in odšli takoj na Veliko planino, Konja in Rzenik pa smo prihranili drugič. Šli smo po stari lovski poti do Martin stene in nato zavili v Dol. Po poti so nas spremljale megle iz katerih je veter tu in tam prinesel kako kapljo dežja. Čakali smo kdaj se bo spet, ulilo, toda na srečo se to ni zgodilo. Suhi smo prišli do Domžalskega doma, kjer smo imeli enourni počitek. Kljub temu, da so bili nekateri že utrujeni, se je zopet oglasila pesem, ki ni utihnila vse do Črnivca, kjer nas je čakal avtobus.
Pot, ki smo jo prehodili, je bila le del poti po kateri so hodili borci II. grupe odredov pri prehodu z Gorenjske na štajersko jeseni leta 1942. Spomin na njihove žrtve in na partizane planince smo počastili s polaganjem vencev pred spomenika v Kamniški Bistrici in na Črnivcu. Na pohodu smo sklenili, da bo ta pohod postal tradicionalen in da borno to pot prehodili vsako leto.

S.

Od Triglava do Jajca

Jugoslovanski planinci so sklenili, da bodo 20-letnico rojstva nove Jugoslavije počastili na svojevrsten način, s štafetami planincev.
Dve Štafeti bosta 29. novembra, ob obletnici II. Zasedanja AVNOJ, prispeli v zgodovinsko bosansko mestece Jajce, kjer bodo naši narodi praznovali veliki jubilej. Ena bo prispela z juga, s črnogorskih gora, druga pa s severa, z najvišjega jugoslovanskega vrha — Triglava. Po prisrčni slovesnosti visoko v gorah so prvi prejeli štefatno palico (miniaturni planinski cepin s klini, v katerem je pozdravno pismo) poštarji-planinci, ki so jo ponesli po slovenski zemlji proti hrvaški meji ...
 

eXTReMe Tracker