Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Uspeh mladih planincev

Kamniški občan: V kamniškem planinskem društvu so prejšnja leta precej tarnali nad mladino.

Letošnja poživitev dela in organizacijska okrepitev mladinskega odseka pri društvu pa je pokazala, da tudi naša mladina ljubi veličastnost gorskega sveta in da z voljo in užitkom hodi vanj le izkušeni planinci jo morajo voditi in vzgajati.

Najlepši uspeh so pri delu z mladino dosegli spomladi, ki so kar dvajset mladih sprejeli v članstvo gorske straže, prav toliko pa jih je naredilo tuđi izpit za mladinske planinske vodnike.
Kasneje so organizirali še pohod iz Kokrškega sedla na Kamniško sedlo, pohod na Grintovec, udelažili pa so se tudli velikega spominskega pohoda na Sutjesko in Zelengore do Mratinja.
Da bi postali mladi planinski vodniki še bolj izkušeni, je njihov vodja, alpinist Jože Repič, organizirali pohod s Kokrškega sedla preko Kočne na Češko kočo, Savinjsko sedlo, Okrešelj, Kamniško sedlo in v Kamniško Bistrico. Pohodd, ki ga povprečen planinec prehodi v petnajstih urah, so opravili s počitki vred kar v desetih urah. Kljub utrujenosti so bili vsi udeleženci — zadovoljni.
Bilo pa je še več organiziranih pohodov in izletov: Helena Lužar je vodila skupini mladih planincev na Jalovec ter preko Kriške stene na Škrlatico; devet mladinskih vodnikov je vodilo enaintrideset skopskih pionirjev, ki so bivali v Kamniku, na Veliko planino; trije mladinski vodniki so se udeležili zveznega tečaja v Gorskem kotarju itd. Mladi planinci so se nadvse izkazali pri delu za planinsko društvo, saj so večkrat čistili ob žičnici na Kokrško sedlo, nosili drva ter čistili pota na Velikih podih, Mlinarskem sedlu, Skuti in drugje. Nekateri izkušenejši so se izkazali že tudi v alpinizmu, saj so preplezali več smeri v domačih Alpah.
Še bi lahko naštevali uspehe mladinskega odseka, vendar naj bo dovolj, če dodamo, da imajo mladi prav zdaj tečaj gorske straže in mladinskih vodnikov. Z veliko prizadevnostjo si tudi urejajo klubske prostore v doslej kar malo izkoriščeni pisarni planinskega društva.

D.Č.
 

oktober 1963

Kategorije:
Novosti MLA SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti